Scania demonstreert zelfrijdende truck: AXL

Scania demonstreert zelfrijdende truck: AXL. Demonstratie van autonoom rijdende truck zonder cabine.

Hij rijdt nog niet op de openbare weg, maar rijden doet hij: de Scania AXL. Niet de eerste zelfrijdende truck van Scania, wel de eerste zonder cabine. Voor deze mijlpaal heeft een groep van Scania-experts uit diverse disciplines de handen ineengeslagen. "Zelfrijdende voertuigen zullen in de toekomst steeds belangrijker worden," meent Scania. "Op dit moment worden ze vooral nog ingezet op afgesloten plaatsen zoals terminals, mijnen en bouwlokaties, omdat het goed gecontroleerde plekken zijn."

ďMet de Scania AXL-concepttruck nemen we een belangrijke stap naar de slimme transportsystemen van de toekomst, waar zelfrijdende voertuigen een natuurlijk onderdeel van uit zullen makenĒ, aldus Scanias President en CEO Henrik Henriksson. ďWe blijven concepten bouwen en ontwikkelen om te laten zien wat we kunnen doen met de technologie die vandaag beschikbaar is.Ē

Voor autonome voertuigen is software op vele manieren belangrijker dan hardware. Scania AXL wordt gestuurd en bewaakt door een intelligente controleomgeving. In mijnen, bijvoorbeeld, worden de opdrachten voor de ritjes gemaakt in een computer en vervolgens naar het voertuig gestuurd.

"We hebben al zelfrijdende vrachtwagens in klantoperaties. Tot nu toe was er genoeg ruimte voor een bestuurder die kan ingrijpen indien nodig. Scania AXL heeft geen cabine en dat is een aanzienlijke verandering,Ē zegt Claes Erixon, Head of Research and Development bij Scania. ďDe ontwikkeling in zelfrijdende voertuigen heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. We hebben nog steeds niet alle antwoorden, maar via conceptvoertuigen zoals de Scania AXL begeven we ons op nieuw terrein en blijven we snel leren.Ē De AXL heeft nog een dieselmotor, maar wel een die op biobrandstof werkt.

Het robuuste design van de Scania AXL past bij de ruige omstandigheden in mijnen en op grote bouwplaatsen. Voor andere toepassingen is natuurlijk een verfijnder uiterlijk mogelijk.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Scania demonstreert.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Scania demonstreert zelfrijdende truck: AXL
modeljaar   2019 
aantal banden  
aantal zitplaatsen  
type cabine   geen 
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Nooteboom MCOS-48-03V

Coca-Cola Belgium-Luxemburg voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie

Nooteboom Multitrailer MCO-PX

Lamberet SR2 Super Beef

DAF First Choice Trucks

Met Talis van TANS kunnen we ons werk met halve bezetting aan

Continental Automotive Trading NL wint Business Succes Award 2016

Renault Trucks T 380 4x2 trekker Sleeper Cab

Mercedes-Benz - De Groot Techniek Actros 2748 LVLA 6x2/4 Bergingsvoertuig

Volvo FL280 4x4 brandweervoertuig

Edbro CS 17 Ultra

HTF HZO 42 geisoleerde oplegger


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens