of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
CIMC probeerde in 2009 KŲgel over te nemen. Dat mislukte. Maar het doel blijft: een leidende trailerfabrikant in Europa worden.

Een nieuwe, grote bouwer van standaardtrailers wil het de gevestigde orde lastig maken. Als het aan Peter van der Burg, Marc Meylaers en Stefan OberdŲrfer ligt, kunnen bedrijven als Krone en Schmitz de borst natmaken voor Burg Silvergreen. Met componenten uit China en Europa gaat dit gloednieuwe bedrijf standaard opleggers assembleren op drie lokaties in Europa. Lean production, slimme logistiek, moderne productietechnieken en duurzaamheid zijn sleutelwoorden.


— foto: Peter van der Burg, afkomstig van Burg, is mede-eigenaar van Burg-Silvergreen, dat een van de leidende trailerfabrikanten in Europa wil worden.

Meylaers (afkomstig van LAG) en OberdŲrfer maken deel uit van de directie van Burg Silvergreen. Peter van der Burg is mede-eigenaar. De naamovereenkomst is niet toevallig. In 2010 verkocht hij het familiebedrijf Burg in Pijnacker aan het Chinese conglomeraat CIMC. Om vervolgens de uitdaging aan te gaan om een van de grootste trailerbouwers in Europa te worden. CIMC is een van de grootste bouwers ter wereld, met een productie van 150.000 eenheden per jaar. Ook Burgers, LAG en Hobur maken er deel van uit. En CIMC is ambitieus. In 2009 probeerde het KŲgel over te nemen — tevergeefs.

Maar wat de Chinezen linksom niet bereiken, willen ze rechtsom bereiken. Met een nieuwe, eigen fabriek. Volgens een nieuw concept.

Burg Silvergreen heeft het voordeel dat alles opnieuw ontworpen kon worden. Productietechniek, logistieke oplossingen, productengamma, after sales netwerk. Dus kwamen er nieuwe productielijnen voor framecomponenten in China (bij twee bestaande CIMC-fabrieken — "met Duitse ingenieurs die toezien op de kwaliteit," benadrukt OberdŲrfer), er zijn vier toeleveranciers in Europa en drie assemblage-lokaties: twee

in bestaande fabrieken (Burg in Pijnacker en LAG in Bree) en een in een gloednieuwe fabriek in GŁnzburg, in het hart van de Duitse oplegger-industrie.

Een uitgebreid marktonderzoek ging vooraf aan de uitvoering van de plannen. Want hoe verkoop je een trailer in een markt die al is verdeeld door grote fabrikanten? "Daar kwam uit dat klanten per se Europese onderdelen willen op cruciale punten, zoals assen, remmen en vering. De herkomst van het frame is minder van belang," onthult OberdŲrfer, in de Silvergreen-directie verantwoordelijk voor marketing en after sales. "Dus werd het een bouwpakket-concept, met modules die in verschillende typen kunnen worden gebruikt, en toevoeging van Europese componenten naar wens van de klant."

Je kunt dus straks een Burg Silvergreen kopen met assen van SAF of van BPW. Remmen van Haldex of Knott. De keus is aan de klant. Er is een beperkt aantal modellen. Er zijn wat opties mogelijk. Maar niet al teveel. Wie maatwerk wil, moet naar de traditionele carrosseriebouwer. "We hebben te maken met transporttijd van

vijf weken tussen China en Europa. Vandaar het gebruik van modules."

Burg Silvergreen zegt zijn trailers duurzaam te gaan produceren. Kan dat wel — helemaal als je je frames uit China haalt? OberdŲrfer: "Het transport gaat heel efficiŽnt. De containers worden naar gewicht uitgenut doordat we kleine componenten verschepen die compact worden geladen. Het is milieubewuster dan sommige collega-producten doen. Die laten complete frames in TjsechiŽ lassen en vervoeren die dan over de weg naar Duitsland."

Maar dat is toch zeker niet alles? "Klopt. In de hele bedrijfsvoering staat duurzaam centraal. Dat begint er al mee dat we op de IAA geen gedrukte persmappen uitreiken aan journalisten... Misschien een gek voorbeeld maar het laat zien dat we

overal over nadenken." Grote winst zegt Burg Silvergreen te boeken bij het roestvrij sealen van de frames. Dat gebeurt niet kathodisch, zoals bij de meeste bouwers, maar chemisch, met een proces dat ACC heet (autophoretic coating chemicals, een product van Henkel). Volgens OberdŲrfer kost dat de helft van de energie van een KTL lakkering (kathodisch). Verder wordt er veel aandacht besteed aan verlaging van het brandstofgebruik bij trekkend materieel, en aan recyclenbaarheid van materialen.


— foto: Fabriek in aanbouw aan de snelweg bij GŁnzburg. Voorlopig vindt de assemblage alleen plaats in Bree en Pijnacker.

"Uit het marktonderzoek kwam naar voren dat bij een gelijke prijs en kwaliteit, de klant zal kiezen voor een product dat daadwerkelijk bijdraagt aan een beter milieu. Op die manier zullen wij ons ook positioneren in de markt. Het silver in onze naam staat voor economie en efficienct, green staat voor milieu. We bieden onze klanten milieuvriendelijke oplossingen die bijdragen aan een effectieve bedrijfsvoering."


— foto: Marc Meylaers, afkomstig van LAG, is aangetrokken als algemeen directeur van Burg Silvergreen.

Burg Silvergreen presenteert zich voor het eerst op de IAA (20 tot en met 27 september in Hannover), met vier voertuigtypen: een schuifzeiloplegger, een containerchassis, een koelvoertuig en een aanhanger voor wissellaadbakken. Het bedrijf heeft een netwerk opgezet van verkopers en dealers, 200 aangesloten werkplaatsen, en een netwerk van 4500 partnerwerkplaatsen voor noodreparaties, opgezet in samenwerking met de ADAC en EuropeNetz. Bij het nieuwe bedrijf werken nu zo'n zeventig mensen. Burg Silvergreen zal het personeelsbestand de komende jaren laten groeien tot "enkele honderden", zo is de planning althans.

Het hoofdkantoor is voorlopig ondergebracht in een verzamelgebouw in Neu-Ulm. Op een grondgebied van 100.000 m2 in GŁnzburg, dertig kilometer verderop, wordt de nieuwe fabriek gebouwd. Die is in 2013 gereed. Daarna wordt hier ook het nieuwe kantoor gebouwd.

Waarom daar? "Centraal in Europa, en Duitsland zal ook in de toekomst onze belangrijkste afzetmarkt zijn."
(12 september 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  DAF
  FA CF230 4x2 chassis


  4x2 chassis van de DAF CF als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 2153 LS GigaSpace 4x2 390kW


  Mercedes-Benz Actros, met 390 ... > Meer

  JMR/Boopark
  Jaco


  Lastafhankelijk remsysteem, ... > Meer

  WECON
  Earl Steel WSK 745 NG


  Wissellaadbak met en 2470 mm ... > Meer

  Tracon
  Combitrain oplegger


  Twee-assige oplegger met een ... > Meer

  Mobiele
  werkplaats inrichting


  Wij krijgen steeds meer te de ... > Meer

  Gardner Denver
  STP


  Roestvrijstalen lobbenpomp en ... > Meer

  D-Tec
  45 ft containerchassis


  Samskip Van Dieren Multimodal ... > Meer

  Volvo
  FM460 6x2 naloopas euro6


  Bakwagenchassis van de Volvo ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer

  Volvo
  FMX 470 10x6 kipper


  Volvo FMX 10x6 in de kleuren ... > Meer

  Solutrans (19-23 november 2019)
  brengt de sector samen


  De aankomende 15e editie van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon