Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?. Deze regels gelden voor personenauto's en voor bestelauto's.

In Europa gelden uiteenlopende regels omtrent winterbanden. Deze zijn namelijk in sommige landen verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden verstaan we gladheid door ijs- en rijpvorming, gladheid door sneeuw en/of ijzel en sneeuwmodder op het wegdek. Je herkent de winterbanden aan het M+S-symbool en/of het sneeuwvloksymbool. Al verschilt de erkenning van een band als winterband ook weer per land.

Nederland en België: winterbanden zijn niet verplicht
In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. Wel wordt aangeraden hiermee te rijden onder winterse omstandigheden. Slip je en veroorzaak je schade terwijl je op zomerbanden rijdt? Vervelend, maar dit heeft geen gevolgen voor je aansprakelijkheid of de dekking van je autoverzekering. Al moet je niet vergeten dat een WA-verzekering alleen schade aan anderen dekt. Heb je dus zelf autoschade omdat je bent weggegleden door gladheid, dan krijg je schade alleen vergoed met een allriskverzekering.

Duitsland en Luxemburg: winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden
In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Duitsland en Luxemburg ben je als de verkeersborden dat aangeven ook verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. Als je je niet aan deze regels houdt, word je aansprakelijk gehouden als je betrokken raakt bij een ongeluk. Ook kun je op een boete rekenen. Daarnaast heeft het gevolgen voor de dekking van je autoverzekering. Let op: in Duitsland wordt een winterband pas als winterband erkend als deze is voorzien van een sneeuwvloksymbool. In Luxemburg voldoet een M+S-symbool.

Frankrijk en Zwitserland: winterbanden niet verplicht
In Frankrijk en Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Er zit hier wel een addertje onder het gras: als je terechtkomt in een ongeluk en je rijdt op zomerbanden, dan kun je een boete krijgen en word je aansprakelijk gehouden. Daarom wordt aangeraden om altijd op winterbanden te rijden in de winterse omstandigheden. In Frankrijk zijn sneeuwkettingen wel verplicht als de borden dat aangeven. In Zwitserland niet.

Oostenrijk: winterbanden in bepaalde periode verplicht
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. De profieldiepte van een gewone band moet minimaal 4 millimeter zijn en die van diagonaalbanden 5 millimeter. Ook sneeuwkettingen zijn als de verkeersborden dat aangeven verplicht. Zonder winterbanden rijden wordt beboet en je wordt aansprakelijk gehouden. De winterbanden moeten minstens voorzien zijn van een M+S-symbool.

Italië: winterbanden in bepaalde gebieden in een bepaalde periode verplicht
In Italië zijn winterbanden alleen verplicht in bepaalde gebieden, zoals Tirol en Valle d’Aosta, in een bepaalde periode. Tussen 15 november en 15 april moet je goed opletten of je winterbanden nodig hebt. De banden moeten minstens een M+S-symbool hebben. Voldoen jouw banden niet aan de eisen? Dan word je aansprakelijk gehouden en dekt je autoverzekering als je in een ongeluk terechtkomt niets. Ook in Italië moet je in je dashboard van je auto aangeven als de maximale snelheid van jouw winterbanden lager ligt dan die je met je auto kunt rijden.

Deze informatie is met zorg verzameld, we kunnen echter geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de juistheid.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Waar in Europa.



(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Nooteboom Trailers — semi-dieplader — te huur

FGS Kipp-Liner TKL 35-49

Iveco - Ginaf Daily 70C15 Electric

Nooteboom ASDV-40-22

Scania R730 6x2 chassis

SBS Fox — Opleggerslot

Dacia Dokker Van dCi90 66kW

TANS neemt diverse klanten over van RDC Inmotiv en gaat zich verder specialiseren in software voor verticaal en exceptioneel transport

Mercedes-Benz Antos 1824 L Koel

Scania - Van Beurden R500 B 6x2*4 koelwagen

Scania R500 6x2/4 trekker

Kögel Cargo Benelux

Fiat Ducato Chassiscabine L3 110kW 3,3t / 3,5t / 3,5t Heavy Duty

Scania G450 XT 6x6

DAF FTT CF480 6x4 trekker met dagcabine

Broshuis SL-series 6+2

Mercedes-Benz Actros 2748 LNLA 6x2/4 chassis

Broshuis 2ABD-38A

Ringfeder 5085T

Ford Transit Connect 230 L2 Duratorq TDCI 70kW / 85kW


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available