Volvo Trucks neemt vlucht naar voren met CO2-neutraal transport

Volvo Trucks neemt vlucht naar voren met CO2-neutraal transport

Volvo Trucks neemt vlucht naar voren met CO2-neutraal transport. Keuze voor klant wordt lastig: LNG, elektro, toch nog diesel of straks wellicht waterstof...

Een truck met alternatieve aandrijving bestellen wordt net zo normaal als het configureren van de assen, een eindoverbrenging of de chassishoogte. Dat voorspelt Volvo Trucks bij het begin van 2021. Jan Schouten, product manager Volvo Trucks Nederland: "Onze productielijnen worden zo ingericht dat trucks met elektromotor, LNG, diesel of H2 door elkaar heen worden geproduceerd. Op korte termijn zullen we daarvan al het resultaat zien, want per 2022 start de serieproductie van de elektrische FM en FH waardoor bijna het gehele productengamma met elektrische aandrijving beschikbaar is. En binnen vijf ŗ tien jaar kun je een seriegeproduceerde waterstoftruck verwachten."

Volvo Trucks kreeg, net als andere fabrikanten, in 2020 een omzetverlies te verwerken als gevolg van de crisis. Er werden ruim 30% minder trucks verkocht. Maar de fabrikant zat niet stil en voert grote veranderingen door die te maken hebben met het CO2-neutraal maken van het aanbod. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet Europa in 2050 CO2-neutraal zijn, en met een gemiddelde levensduur van tien jaar voor een truck, wil Volvo vanaf 2040 alleen nog maar CO2-neutrale trucks leveren.

Dat staat overigens niet gelijk aan "alleen maar elektro". Volvo ziet ook nog een rol weggelegd voor LNG (met biogas) en misschien is er nog een klein aandeel weggelegd voor de diesels die dan wel op groen geproduceerde biodieselolie rijden. De verbrandingsmotor op LNG heeft nog steeds een goede toekomst, vooropgesteld dat er voldoende bio-LNG beschikbaar is. "Op dit moment moet bio-LNG worden geÔmporteerd, dat is natuurlijk ongunstig. Maar ook hier zijn ontwikkelingen. Shell wil hier in Nederland LNG gaan produceren uit huishoudelijk afval."

Momenteel is Volvo Trucks Nederland doende met het opleiden van medewerkers bij importeur en dealers die klanten begeleiden bij keuze en implementatie van voertuigen met alternatieve aandrijving. De keuzestress "wat voor soort brandstof kies ik?" is nieuw omdat diesel tot voor kort de standaard was. Dat verandert in rap tempo. CO2-reductie is "hot", eigenlijk vooral omdat de verlader het verlangt. Sinds kort wordt voor elke nieuwe truck een VECTO-label verstrekt dat aangeeft hoe zuinig hij omspringt met brandstof. "Maar steeds vaker zien we dat verladers veel verder willen gaan. Opmerkelijk bijvoorbeeld in de bouwbranche, waar veel vraag is naar elektrische trucks omdat bij bouwtenders eisen worden gesteld aan CO2-uitstoot. Als het vervoer dan met elektrische aandrijving plaatsvindt, kan dat de opdracht opleveren."

Volvo Trucks neemt hierbij de rol van "service en solution provider" en is in gesprek met fabrikanten over investeren in CO2-neutraal vervoer. "Bijvoorbeeld bij een retailer waarbij het vervoer 6% van de totale kosten uitmaakt maar wel voor 30% van de CO2-uitstoot van het bedrijf zorgt. Ons voorstel is dan bijvoorbeeld om de transportkosten te verhogen naar 7% onder verlaging van het CO2-aandeel van transport naar nul. Vertaald naar een pak melk in de supermarkt dat straks 1,01 kost in plaats van 1,00 maar dan wel CO2-neutraal is. Een aanlokkelijke oplossing".

Het implementeren van elektrisch transport is een vak op zich - je moet rekening houden met oplaadpauzes en -infrastructuur, belastbaarheid, actieradius, enzovoorts. Volvo Trucks heeft specialisten en software om daarbij te helpen. Prettig is dat de techniek van elektrisch transport steeds beter wordt. Accu's hebben steeds meer uithoudingsvermogen en worden goedkoper, de voertuigen blijken betrouwbaar, het bereik van elektrotrucks wordt groter. "Tien jaar geleden leverden wij de eerste FE Hybrids aan de Roteb in Rotterdam en die doen het nog steeds prima. Ze hebben net een order geplaatst voor nieuwe volelektrische trucks."

 vergelijk dit product

technische specificaties *)
 Volvo Trucks neemt vlucht naar voren met CO2-neutraal transport
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Webasto Air top 2000

Jost CS trailersteun

D-TEC Portmaster

Alcoa Dura-Bright 19.5 x 6,75

HIAB XS 022 B-1 Duo

Broshuis 3AOU-48/1

Mercedes-Benz SideGuard Assist

Volvo Trucks helpt klanten met werving van vrouwelijke chauffeurs

KŲgel NOVUM LightPlus lichte schuifzeiloplegger

Broshuis Semi-dieplader heavy duty

DAF LF220 FA 19t

WAP WUB18/1B-AS

DAF - Van Eck FAN CF370

Mercedes-Benz / Ducarbo Atego oprijwagen

Volkswagen Transporter T6 WB340 2.0 TDI 150kW 2,8t Dubbele cabine

Nooteboom OSD-85-05V

Parlok Spanbandenkist

Coxx X-Low XF 4.2-50 / 4.2-70

Veap Interne topbox

Broshuis 5ABSD-68 SL / 2 ó semi-dieplader met onafhankelijke wielophanging


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks



available

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Truck Door Service
available