Volvo Trucks ontwikkelt truckas met elektromotor voor de nieuwe standaard internationale trekker

Volvo Trucks ontwikkelt truckas met elektromotor voor <i>de nieuwe standaard internationale trekker</i>

Volvo Trucks ontwikkelt truckas met elektromotor voor de nieuwe standaard internationale trekker. Nieuwe vinding geeft meer ruimte voor batterijen aan het truckchassis.

Volvo Trucks introduceert een e-as (elektrisch aangedreven as) voor trucks. De in eigen beheer ontwikkelde elektromotor-direkt-op-de-as wordt een keuze-optie voor kopers van elektrische vrachtwagens.

De e-as biedt diverse voordelen; de belangrijkste is dat er aan het truckchassis ruimte vrijkomt voor een centraal geplaatste extra accu. Een extra accupakket geeft het voertuig een groter bereik. De centrale plaatsing van een zware accu zorgt bovendien voor een grote rechtuit-stabiliteit.

De Volvo e-as is geschikt voor zowel trekkers als vrachtautochassis. Hij is niet geschikt voor bouwchassis vanwege de geringere grondspeling.

Het ontwikkelen van elektrische voertuigen gaat momenteel hard. Fabrikanten investeren hier veel geld in. Volvo Trucks en zusterbedrijf Renault Trucks lopen in Nederland voorop bij de verkoop van elektrische trucks. Andere merken proberen hun achterstand in te lopen. In 2023 werden in Nederland - alle merken samen - 404 elektrische vrachtwagens op kenteken gezet. Een schijntje vergeleken bij het totaal van 15140 trucks (boven 6 ton gvw).

Een van de uitdagingen is het ontwikkelen van een trekker die dezelfde capaciteit en bereik heeft als een standaardtrekker op diesel. Dat is immers de meest verkochte truck. "De nieuwe standaard internationale trekker zal uiteindelijk een 6x2 e-truck zijn, met mogelijk een e-as voor de aandrijving. Met ťťn keer tussendoor (snel-)laden tijdens de rustpauze kan deze e-trekker de gebruikelijke dagelijkse (internationale) afstanden afleggen." De derde as is nodig om voldoende capaciteit op de koppelschotel te hebben. De "elektrische standaardtruck" gaat vier- ŗ vijfduizend kilo zwaarder wegen dan de dieseltrekker. Een voorbeeld van een truck die hier aardig dicht in de buurt komt vind je hier: Volvo FH Electric 6x2.

Roeland Ruygt, directeur van dealerbedrijf Volvo Group Truck Centre, zegt dat de Volvodealers veel aandacht besteden aan het laadproces bij de aanschaf van elektrische trucks. "Planning en eventueel aanleg van stroomvoorziening voor het laden is essentieel. Wij verzorgen vaak voor de klant de aanschaf van laadpalen op zijn terrein, en de aansluiting aan het stroomnet. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst ook containers met accu's gaan verkopen die ondernemers naast hun pand kunnen plaatsen. Die kunnen dan overdag worden opgeladen met zonnepanelen."

Volvo Trucks wil in 2030 minimaal 50% van zijn trucks "netto zero emission" verkopen. Dat aandeel ligt nu nog onder de 10%. "We kunnen dit alleen halen als er laadpleinen voor trucks komen. Honderden, liefst duizenden, in heel Europa."

Vanaf 2050 verkoopt Volvo Trucks uitsluitend zero emission materieel. De gebruikte brandstoffen zijn dan elektriciteit, waterstof en voor een klein deel biogas of synthetische diesel. Een waterstof-verbrandingstruck kun je kopen vanaf ongeveer 2029. Een elektrische truck of een truck op biogas nu al. De elektrische standaard-internationale-trekker vanaf 2025. In 2024 zal Volvo Trucks de focus leggen niet alleen op elektro maar ook op LNG-aandrijving. Men spreekt zelfs over "herintroductie van de LNG-truck." (18 januari 2024)

 vergelijk dit product

sponsored links


technische specificaties *)
 Volvo Trucks ontwikkelt truckas met elektromotor voor de nieuwe standaard internationale trekker
actieradius   1000 km (een keer onderweg bijladen) km
capaciteit aandrijfaccu   >500 kWh
gvw (max. toelaatbare massa)   11500 kg
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Scania R450 6x2*4 LZV-chassis

Iveco ontwikkelt motor op DME ó gas van de toekomst?

GS Meppel AV-2000 L ó laagbouw aanhangwagen

MAN TGL 12.250 4x2 chassis

Volvo FMX 470 10x6 kipper

KŲgel FastFix textiele insteeklat

Volvo FH16 750 6x2T VLA

Broshuis E-2190/27 SP

Volvo Trucks FM Self-driving refuse truck

Iveco Eurocargo 4x4 ML150E22W / ML150E25W / ML150E28W

Drum SC200

DAF FAN CF290

HIAB profileert zich met expertise in afvalbeheer en recycling

Rino CT3802Ks ó heavy duty open citytrailer

Broshuis 5ABD-68/1

Reflexite Contourmarkering met logo

Translift TLH

Floor Floor X-press FLO-18-36S2, 4 assige steenoplegger

LiftBoxx XF 66-45

Nooteboom Trailers ó semi-dieplader ó te huur


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available