Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040

Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040

Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040. Volvo-baas Roger Alm doet een oproep. "Wij zijn er klaar voor. Doe mee!"

"Ons doel is om de aarde in een betere staat achter te laten voor ons nageslacht." Je voelt haast de emotie waarmee Roger Alm een oproep doet aan fleet owners Ťn aan overheden om "the big leap" (de grote sprong) te maken. Dan hebben we het natuurlijk over elektrificering. Volvo Trucks neemt een voorsprong door zijn hele modellengamma leverbaar te maken als e-Truck. "De techniek is er, wij zijn er klaar voor om deze trucks in serie te bouwen," zegt Alm bij de overhandiging van de eerste van honderd elektrische FM's voor klant DFDS (zie foto). "En het gaat niet alleen om trucks. Die veroorzaken 7% van de totale CO2-uitstoot in Europa. Het gaat om onze manier van leven. Die moet anders. Wij gaan onze bijdrage nu leveren aan deze verandering. Maar we doen een oproep, aan onze partners en aan iedereen: we moeten het samen doen. Het begin is er, de technische mogelijkheden zijn er, nu moeten we het groots aanpakken."

Alm vergelijkt de "leap" met de opkomst van de gemotoriseerde truck als vervanging van paard en wagen. Hij laat een plaatje zien van Manhattan in 1900 en in 1915. In korte tijd is het goederenvervoer compleet veranderd. Dat kunnen we nu ook. A propos NYC: de firma Manhattan Beer, al jaren vooruitstrevend met de aanschaf van trucks op gas, heeft vijf elektrische Volvo's VN gekocht voor distributie in New York. Volvo vindt het een goed voorbeeld van "pick your spot en get started". Oftewel: kijk waar je kunt beginnen met de minste hindernissen en de meeste kans op succes. Begin daar en bouw het daarna uit. "We komen straks op een punt dat verladers eisen dat transport fossielvrij is. Het kan nu kostenverhogend zijn om een dieseltruck te vervangen door een elektrische truck, maar uiteindelijk zullen alleen vervoerders met fossielvrij vervoer overleven. Je kunt maar beter snel ervaring opdoen."

Ter illustratie komt Volvo Trucks met een rijtje ondernemers die nu al grootschalig inzetten op elektrisch transport. IKEA bijvoorbeeld laat weten in 2025 alle transport fossielvrij te zullen uitvoeren. Nu al distribueert het Zweedse bedrijf in China, Parijs en Amsterdam met elektrisch vervoer. Het eerder genoemde Manhattan Beer wil al zijn 400 trucks vervangen door elektrisch. Amazon doet het in de overtreffende trap, met een geplande investering van 100.000 elektrische trucks in de periode 2022-2030. Het zijn de voorlopers die zich kunnen veroorloven om te experimenteren. De ACEA (club van truckfabrikanten in Europa) verwacht dat er in 2030 op dit continent al 270.000 elektrische trucks zullen rijden, met batterij of waterstofaandrijving.

Duitsland wordt door Volvo aangehaald als voorbeeld van stimuleren van deze ontwikkeling. Via de overheidsorganisatie NOW is 80% subsidie mogelijk op de bijkomende kosten (zoals laadpalen). Opmerkelijk: ook voor het ombouwen van een dieseltruck naar e-truck wordt 80% gesubsidieerd. In Duitsland zijn enkele bedrijven actief die gebruikte trucks ombouwen. "Laat andere landen hier een voorbeeld aan nemen."

De truckfabrikant zegt na 2040 alleen nog maar fossielvrije trucks te bouwen. Intussen reorganiseert men de (after) sales. Klanten worden intensief begeleid. Omdat laden minder snel gaat dan tanken moet er op een andere manier worden gepland. Niet alleen routeplanning maar ook "laadplanning". We kennen het begrip uit warehouses waar je immers ook slim moet omgaan met laadmomenten van materieel. Een ander nieuw begrip is "battery life management." Als een accu te zwak is voor een truck kan hij nog jaren mee als energie-opslag voor in je huis. Als dat ook niet meer gaat wordt hij compleet gerecycled.

En financiering is nog een dingetje. De e-truck is duur. Nog wel. Dat is een belemmering. Volvo Trucks verwacht dat de totale kosten van elektrisch transport niet hoger zijn dan van transport met fossiele brandstof. Tot het zover is, zullen overheden en banken moeten bijspringen om zo massaal mogelijk over te stappen. (18 oktober 2021)

 vergelijk dit product

technische specificaties *)
 Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Volvo Trucks FH 420/460/500/540 Fuel & Performance Concept

Drum XK18

Drum Bulkline 1000LNC

Spier Athlet 5 plywood gesloten distributie opbouw

Hyva Hyvalift NG 2014 TA XL

CitroŽn Jumper L2H1 2.0 BlueHDi 110 / 130 / 160 (81kW / 95kW / 118kW)

Mercedes-Benz Econic 1838 LL

Meusburger 2-assige huifgesloten dieplader oplegger

Broshuis E-2190/27

Bucher SchŲrling - DAF V65E ó Elektrisch aangedreven veeg/zuigwagen

Laydon Composites TrailerSkirt TS255 Wishbone

Mercedes-Benz / Magirus Atego 1529 ladderwagen

LZV-wetgeving: de stand van zaken

Tal Techniek Gesloten laadbak

DAF FTT CF480 6x4 trekker met dagcabine

Renault Trucks T High Edition

GS Meppel OI-120-1000 TR

Volvo Trucks levert 32 FHs met I-Save aan Hessing Logistiek

Drum SC200

Krone Coilliner SDP27 eLCG3-CS


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available