Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040

Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040

Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040. Volvo-baas Roger Alm doet een oproep. "Wij zijn er klaar voor. Doe mee!"

"Ons doel is om de aarde in een betere staat achter te laten voor ons nageslacht." Je voelt haast de emotie waarmee Roger Alm een oproep doet aan fleet owners Ťn aan overheden om "the big leap" (de grote sprong) te maken. Dan hebben we het natuurlijk over elektrificering. Volvo Trucks neemt een voorsprong door zijn hele modellengamma leverbaar te maken als e-Truck. "De techniek is er, wij zijn er klaar voor om deze trucks in serie te bouwen," zegt Alm bij de overhandiging van de eerste van honderd elektrische FM's voor klant DFDS (zie foto). "En het gaat niet alleen om trucks. Die veroorzaken 7% van de totale CO2-uitstoot in Europa. Het gaat om onze manier van leven. Die moet anders. Wij gaan onze bijdrage nu leveren aan deze verandering. Maar we doen een oproep, aan onze partners en aan iedereen: we moeten het samen doen. Het begin is er, de technische mogelijkheden zijn er, nu moeten we het groots aanpakken."

Alm vergelijkt de "leap" met de opkomst van de gemotoriseerde truck als vervanging van paard en wagen. Hij laat een plaatje zien van Manhattan in 1900 en in 1915. In korte tijd is het goederenvervoer compleet veranderd. Dat kunnen we nu ook. A propos NYC: de firma Manhattan Beer, al jaren vooruitstrevend met de aanschaf van trucks op gas, heeft vijf elektrische Volvo's VN gekocht voor distributie in New York. Volvo vindt het een goed voorbeeld van "pick your spot en get started". Oftewel: kijk waar je kunt beginnen met de minste hindernissen en de meeste kans op succes. Begin daar en bouw het daarna uit. "We komen straks op een punt dat verladers eisen dat transport fossielvrij is. Het kan nu kostenverhogend zijn om een dieseltruck te vervangen door een elektrische truck, maar uiteindelijk zullen alleen vervoerders met fossielvrij vervoer overleven. Je kunt maar beter snel ervaring opdoen."

Ter illustratie komt Volvo Trucks met een rijtje ondernemers die nu al grootschalig inzetten op elektrisch transport. IKEA bijvoorbeeld laat weten in 2025 alle transport fossielvrij te zullen uitvoeren. Nu al distribueert het Zweedse bedrijf in China, Parijs en Amsterdam met elektrisch vervoer. Het eerder genoemde Manhattan Beer wil al zijn 400 trucks vervangen door elektrisch. Amazon doet het in de overtreffende trap, met een geplande investering van 100.000 elektrische trucks in de periode 2022-2030. Het zijn de voorlopers die zich kunnen veroorloven om te experimenteren. De ACEA (club van truckfabrikanten in Europa) verwacht dat er in 2030 op dit continent al 270.000 elektrische trucks zullen rijden, met batterij of waterstofaandrijving.

Duitsland wordt door Volvo aangehaald als voorbeeld van stimuleren van deze ontwikkeling. Via de overheidsorganisatie NOW is 80% subsidie mogelijk op de bijkomende kosten (zoals laadpalen). Opmerkelijk: ook voor het ombouwen van een dieseltruck naar e-truck wordt 80% gesubsidieerd. In Duitsland zijn enkele bedrijven actief die gebruikte trucks ombouwen. "Laat andere landen hier een voorbeeld aan nemen."

De truckfabrikant zegt na 2040 alleen nog maar fossielvrije trucks te bouwen. Intussen reorganiseert men de (after) sales. Klanten worden intensief begeleid. Omdat laden minder snel gaat dan tanken moet er op een andere manier worden gepland. Niet alleen routeplanning maar ook "laadplanning". We kennen het begrip uit warehouses waar je immers ook slim moet omgaan met laadmomenten van materieel. Een ander nieuw begrip is "battery life management." Als een accu te zwak is voor een truck kan hij nog jaren mee als energie-opslag voor in je huis. Als dat ook niet meer gaat wordt hij compleet gerecycled.

En financiering is nog een dingetje. De e-truck is duur. Nog wel. Dat is een belemmering. Volvo Trucks verwacht dat de totale kosten van elektrisch transport niet hoger zijn dan van transport met fossiele brandstof. Tot het zover is, zullen overheden en banken moeten bijspringen om zo massaal mogelijk over te stappen. (18 oktober 2021)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts:.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts: alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Sevic Cargo 500 - Cargo Box

Magyar RMO-tankoplegger

GS Meppel LZV voor containertransport

Schwarzmueller K-serie drie-assige kipper, laadvermogen 37,8 t

Terberg YT 203 H2 ó draait test in de Waalhaven

VDO DTCO 1381 2.0 digitale tachograaf

MAX Trailer MAX510

Fuso Canter 3C15D pick-up WB340

Emoss 5012 EVER

Volkswagen / MAN Crafter / TGE lagevloerchassis

BTW terugvordering voor heel Europa

Brigade HD Backeye 360 BN-300

KŲgel Tipper Trailer 3 axle

Coxx R 4.2-35

DAF FTP CF 440

Renault Trucks T 480 4x2 Turbo Compound

WAP WUF105 MSK onderrijdbeveiliging Ausfuehrung C

Renault Trucks T en C E-Tech ó trucks met elektrische aandrijving

Kleyn Trucks lanceert platform voor zelfstandige vrachtwagenchauffeurs

DAF FA LF Electric ó elektrisch aangedreven 4x2 chassis


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available