Volvo Trucks Nederland verkocht in 2018 100 LNG-trucks

Volvo Trucks Nederland verkocht in 2018 100 LNG-trucks. Veel interesse voor LNG; elektrotrucks worden vanaf 2019 geleverd.

door René Grünfeld.

Met een aandeel van 19,9 procent heeft Volvo volop geprofiteerd van de bloei op de Nederlandse markt voor trucks van 16 ton of meer. Voor 2019 en daarna lijkt LNG een grote belofte.

Was veiligheid vorig jaar het centrale marketingthema bij Volvo Trucks, dit jaar staan klanttevredenheid en het chauffeurstekort centraal. Mede om die reden gaf de importeur de aftrap voor 2019 bij Melis Transport in Duiven, een familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een onderneming met 120 trekkende eenheden en rond de 135 chauffeurs. Melis heeft een eigen academy opgericht om nieuwe chauffeurs te trainen. Directeur Marwin Melis: “Tijdens hun scholing maken de aankomende chauffeurs van nabij kennis met ons bedrijf. Dit schept direct een band.” De eigen rijopleiding is goed voor enkele tientallen chauffeurs per jaar en dat is ook hard nodig, vervolgt hij: “Er is altijd uitstroom en om problemen tijden pieken te voorkomen, zouden we eigenlijk 150 chauffeurs moeten hebben”. De kosten betalen de nieuwe chauffeurs van hun overurenvergoeding.

Melis heeft een groeiend aantal Volvo’s in de vloot, waaronder twee die op LNG rijden. Dat past bij het karakter van het bedrijf, vindt Melis: open, innovatief, duurzaam, maatschappelijk betrokken. “Als familiebedrijf verkopen we, naast kilometers, ook emotie.” Kennelijk slaat dit aan, want Melis maakte in 2018 een groei door van 37%. Over uitbreiding van de LNG-vloot wordt nagedacht. Bij het transport naar en in Duitsland laat het gemis aan LNG-tankstations zich voelen, maar in eigen land zijn het er nu 26 en dat aantal groeit. Verder moeten LNG-trucks, vanwege de flink hogere aanschafkosten, eigenlijk continu rijden. De inzet van parttime chauffeurs helpt hierbij, zegt Melis, want die zijn gemakkelijker in te passen.

Volvo Trucks Nederland heeft in 2018 circa 100 LNG-trucks verkocht. Van de huidige exemplaren bij Melis rijdt er één voor Kruidvat. Dit bedrijf betaalt een toeslag op de transportkosten om dat te faciliteren. Extra subsidies van de provincie Gelderland maken het eveneens eenvoudiger om tot een business case te komen. De discussie rond de accijns op gas dreigde hier onverwacht roet in het eten te gooien, maar het ziet er nu naar uit dat het uiteindelijk niet zo’n vaart zal lopen. Zowel de Volvo-organisatie als haar LNG-klanten hopen dat vurig: “In België is LNG helemaal accijnsvrij en in Duitsland betalen LNG-trucks voorlopig geen Mautkosten."

Naast LNG en het gebruik van HVO als alternatief voor normale diesel, bekijkt Melis elektrisch rijden op zijn merites. Op dit moment is hij onder meer met Lidl in gesprek over deze optie. Volvo heeft – na de introductie van de eerste zware elektrisch aangedreven trucks in de herfst van 2018 – toegezegd dat in 2019 de eerste klanten hun voertuigen krijgen.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Volvo Trucks Nederland.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 Volvo Trucks Nederland verkocht in 2018 100 LNG-trucks
opmerkingen   Verslag van bijeenkomst Volvo Group Trucks Nederland bij Melis Transport in Duiven op 10 januari 2019 
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Volvo Trucks Vera ingezet in de haven van Göteborg

MAX Trailer MAX210

GS Meppel AV-2800 LCU

Van Eck - Mercedes-Benz Actros 2546 LENA 6x2 - UM-21 Lichtgewicht koelcombi

Fliegl TPS118

DAF FA LF180

Mercedes-Benz Antos 2535 L Loader

Wabco mBSP

Scania Altijd Verder

Renault Trucks D16 210E6

DAF XF 450 FAN Silent

Kögel EasyFix schuifdakstopper


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault Trucks

B.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens