Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (Vecto)

Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (Vecto). EU beperkt de uitstoot van trucks beperken. Hoe werkt dit? Wat gaan transporteurs hiervan merken?

Een onderwerp dat de transportsector de komende jaren bezig zal houden, is Vecto (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool) van de Europese Unie.

Vecto is een rekenmodel dat de CO2-belasting van een specifieke truck bepaalt. Tot nu toe wordt hiervoor alleen de euro-classificering gebruikt. Die geeft voor elke bijvoorbeeld euro6 truck hetzelfde label. Vecto gaat verder, en kijkt ook naar voertuiggewicht, rolweerstand, versnellingsbakweerstand, motorefficiency, aerodynamica en brandstofgebruik van extra voorzieningen zoals airco of PTO. Vanaf 2025 dient iedere nieuwe truck een Vecto-label mee te krijgen. Waar Vecto overigens geen rekening mee houdt, is bijvoorbeeld het gebruik van softwaresystemen (zoals predictive cruise control) en het rijgedrag van de chauffeur.

De overheid gaat Vecto gebruiken om de uitstoot actief terug te dringen. Dat kan bijvoorbeeld door belastingen te heffen afhankelijk van de Vecto-waarde, of bepaalde trucks in bepaalde zones te verbieden.

Volvo Trucks NL product manager Jan Schouten: ďDe EU eist dat trucks over elf jaar 30% minder kooldioxide uitstoten. De afgelopen acht jaren is deze emissie met 1% per jaar verminderd. Houden we dit tempo aan, dan halen we het nooit." Daarom moet de truckindustrie de komende jaren flink aan de bak met alternatieve brandstoffen en elektrische aandrijving.

Schouten: ďUiteindelijk is nul uitstoot ons streven en er zijn verschillende wegen die daarheen leiden. Wij verwachten bijvoorbeeld dat bio-LNG veel belangrijker wordt. Het aantal productiefaciliteiten voor bio-LNG is flink gestegen en je ziet ook dat energieleveranciers zoals Shell er brood in zien.Ē Zeker op de lange afstand lijkt LNG een goed alternatief voor het rijden op duurzame stroom. En een truck op LNG is gewoon leverbaar.

De ACEA, de vereniging van Europese truckfabrikanten, is wel voorstander van schonere trucks, maar vindt de infrastructuur voor het bijtanken c.q. opladen marginaal of zelfs afwezig. Er zijn wel wat LNG-stations maar volstrekt onvoldoende, laadstations zijn volstrekt niet uitgerust om elektrische trucks op te laden, en waterstof tanken kan pas op 10 plekken in de EU, terwijl er duizend van deze tankstations nodig zijn. Om de uitstootnormen te halen zijn grote aantallen trucks met alternatieve aandrijving nodig, Ťn een bijbehorende infrastructuur, aldus de ACEA, die spreekt van een "alarmerende situatie".

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Vehicle Energy.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (Vecto)
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Nooteboom MCOS-48-03V

Coca-Cola Belgium-Luxemburg voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie

Fuso Canter 9C18 WB340

MAN - HMF TGS 35.440 8x4-4 BL Odin

WECON Earl Steel WSK 745 NG

Tal Techniek Kipper

Volvo FL 4x2 Crewcab euro6

GS Meppel AIL 3600 SNW 4-assige schamel-aanhangwagen

Veap LED lichtplaten voor Scania R

Mitsubishi L200 2.4 DI-D turbodiesel 4WD 133 kW ClubCab Aannemersuitvoering

Volvo FH 420 4x2T euro6 Safety Truck

TLN Veilig op Weg oplegger


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens