Tesla concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt

Tesla concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt. 6x4 trekker zou vanaf 2019 worden gebouwd.

Tesla heeft in Los Angeles de Semi gepresenteerd, de eerste electrisch truck van deze Amerikaanse fabrikant. Volgens Tesla een product dat de transportwereld op zijn kop zal zetten, met lagere brandstofkosten, geen vervuiling, en prestaties die een dieseltruck op een ouderwetse stoommachine doen lijken. De aanschafprijs noemt Tesla niet, maar voor 5000 euro kun je alvast een truck reserveren.

Opvallend kenmerk van de truck is zijn bereik van 800 km met een acculading, waarna hij met een half uur laden weer gereed zou zijn voor gebruik. De cabine heeft de vorm van een kogel, met een luchtweerstandscoŽfficiŽnt beter dan die van een sportwagen. Bovendien zou de acceleratie fenomenaal zijn, ook met een volgeladen trailer achter de trekker. Volgens E. Musk van Tesla komt de TCO van de Tesla Semi (Total Cost of Ownership) 20% lager uit dan dat van een dieselvrachtauto. Tesla garandeert de koper een storingsvrije operatie voor een miljoen mijl, dus 1,6 miljoen kilometer.

Door de kogelvorm is de cabine aan de voorzijde zo smal dat de chauffeur in het midden moet plaatsnemen. Ontwerpers kunnen daarvan diverse voordelen benoemen, maar chauffeurs zullen direct zeggen dat dit een onveilige positie is vanwege het slechte uitzicht. Het cabine-ontwerp is sowieso niet toegesneden op de Europese markt, waar truck-trailercombinaties maximale afmetingen hebben en trekkers dus veel korter zijn. De Tesla verdeelt zijn aandrijfkracht bovendien over vier wielen - voor een personenauto is dat prachtig maar in het transport is dat vaak ongewenst en heeft men juist de behoefte aan een 4x2. Het huidige ontwerp van de Tesla Semi zal dan ook in vrijwel geen enkel Europese logistieke operatie toepasbaar zijn. Wel zijn er mogelijkheden voor bijvoorbeeld het korte-afstandsvervoer van zware goederen zoals bouwtransport, de chemie of drankdistributie. Het is afwachten of Tesla nog een Europese variant van zijn truck zal ontwikkelen.

Update dd. 25 november 2017. Tijdens het TLN-congres is uitgebreid discussie gevoerd over de elektrische truck van Tesla. Daarbij bleek dat de claims die Tesla maakt over bereik en oplaadtijd van de truck, deels gestoeld zijn op verwachtingen over ontwikkelingen van batterij- en laadtechnologie in de toekomst. Zo zou het beloofde laadschema pas gerealiseerd kunnen worden indien de superchargers van Tesla een capaciteit zouden hebben van tienmaal het huidige haalbare. En het batterijpakket van een Tesla Semi zou een slordige 4500 kilo gaan wegen. Tesla zegt te verwachten dat tegen de tijd dat de eerste trucks worden uitgeleverd - in 2020 - dat soort praktische problemen opgelost zal zijn. Verder werd duidelijk dat - in tegenstelling tot wat op de website van Tesla wordt vermeld - de aanbetaling voor een Tesla Semi geen 5000 euro bedraagt, maar 20.000 euro. Enige scepsis voor mooie beloften is dus wel op zijn plaats.

Update dd 8 december 2017: De Belgische brouwer InBev heeft 40 Teslas besteld voor distributie van

 vergelijk dit product

sponsored links


technische specificaties *)
 Tesla concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt
modeljaar   2019 -  
motortype   elektrisch 
cilinderinhoud   0 cc
emissieklasse  
aandrijving   assen 2 en 3 
aantal banden   10 
asconfiguratie   6x4 
prijs ex BTW ex BPM   152542 (500 mile radius) of 127118 (300 mile radius) €
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Coca-Cola Belgium-Luxemburg voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie

TANS Talis nu geschikt voor papierloos transport

Ziehl-Abegg Electrische naafmotor

Hertoghs dubbel / drievoudig laadvloersysteem

Volvo - Terberg Techniek - Hyva FMX 540 8x8 kipper

Krone Profi Liner Schuifzeiloplegger

Renault Trucks T460 Low 6x2 chassis voor wissellaadbakken

DAF XF 450 FT Lowdeck

Volvo Truck / Hyva FE350 4x2 Portaalkraan

MendriX maakt CO2 tot Unique Selling Point voor de transporteur

Volvo Trucks vernieuwt de FH

Feldbinder TEUT 31.3 - 2/1


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens