Scania gaat zijn eigen transporten overschakelen naar ethanol en plantaardige olie

Scania gaat zijn eigen transporten overschakelen naar ethanol en plantaardige olie. Reductie van 4300 ton CO2-uitstoot per jaar.

Scania gaat het transport van componenten tussen de fabrieken in Zweden en Nederland voortaan rijden met plantaardige olie als brandstof. Daarmee wordt het gebruik van aardolie op dit traject beŽindigd. Het gaat om elf trekker-opleggercombinaties die vrijwel continu onderweg zijn en jaarlijks 4,4 miljoen kilometer afleggen. Scania werkt ervoor samen met OrangeGas (dat de plantaardige olie levert) en Fieten Olie dat bij Geesbrug een tankstation realiseert. De trucks gebruiken HVO100, een pure plantenolie die CO2-uitstoot met 90% vermindert, in dit geval 870 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

Scania Transport Laboratorium is het eigen transportbedrijf van Scania die het transport tussen de verschillende fabrieken van Scania in Zweden en Nederland verzorgt. In Oskarshamn worden de cabines geproduceerd en in SŲdertšlje de overige basiscomponenten. Dit wordt allemaal in meerdere dagelijkse pendels naar Scania Productions Zwolle en Scania Logistics Zwolle getransporteerd.

Jan BjŲrklund is directeur van Scania Transport Laboratorium: "Elke moderne Scania-motor kan probleemloos op HVO rijden, dus voor ons was het vooral een zaak om de juiste partners te vinden om op onze route HVO te kunnen tanken. Hier in ScandinaviŽ is dat niet zoín uitdaging, maar in Nederland is dat lastiger.Ē Fieten Olie hoopt het aantal klanten voor zijn pompstation in Geesbrug nog uit te breiden en samen met OrangeGas op nog vijf plekken in Nederland HVO te kunnen aanbieden. OrangeGas wil daarnaast op nog vijf andere lokaties in Nederland een tankplek hebben.

Scania heeft veel ervaring met andere brandstoffen, ook met ethanol (alcohol). De bedoeling is dat ook ethanol zal worden gebruikt op de pendelroutes tussen de fabrieken. Dit zijn dan weer andere trekkers met ethanolmotoren. De pendeldienst wordt ook gebruikt om ervaring op te doen met deze brandstoffen.

Scania Transport Laboratorium gebruikt binnen Zweden alleen nog HVO of LNG en, inclusief de nieuwe HVO100 overeenkomst met OrangeGas en Fieten Olie, wordt er in totaal per jaar zoín 4300 ton minder CO2 uitgestoten. In augustus nemen zij een nieuwe truck met de 13-liter 410 pk ethanolmotor in gebruik. De eerste maand zal deze alleen in Zweden rijden, maar voor september staat de eerste rit naar Scania Productions Zwolle al gepland.

 vergelijk dit product

technische specificaties *)
 Scania gaat zijn eigen transporten overschakelen naar ethanol en plantaardige olie
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


De Zetros is een prachtige reistruck maar in Europa krijg je hem niet op kenteken

Nooteboom MCOS-48-03V

Broshuis 3AOU-48/1

Wemacon LZV combinatie voor drie wissellaadbakken

Schmitz Cargobull S.CS drankentrailer

Pacton TBD.345 Heavy Duty schuifzeilen oplegger

Pacton Schuifzeilen oplegger met zijborden

Ziehl-Abegg ZA Axle

Van Eck SM-2 kortgekoppelde grootvolume widespread middenas aanhangwagen

Nooteboom OVB-95-07 Ballasttrailer

Kšssbohrer XS

Transport Compleet gaat voor groei en zoekt samenwerking met RAI


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens