Rolande verwacht jaarlijks 20 tot 25 procent groei in de afzet van LNG

Rolande verwacht jaarlijks 20 tot 25 procent groei in de afzet van LNG. Aardgas zal worden gemengd met biogas om CO2-besparing te verhogen.

LNG is nu interessant voor vervoerders die op of in Duitsland rijden. De Maut voor LNG-trucks is sinds 1 januari vrijgesteld, dat scheelt 18 cent per kilometer. Veel grote bedrijven bereiden momenteel de overstap voor van diesel naar LNG, zegt Bouk van den Dungen, network development manager van Rolande LNG, met 13 tankstations een marktaandeel van meer dan 50% in Nederland. Hij verwacht dat de afzet van LNG de komende tijd 20 tot 25% per jaar zal stijgen. "De groei is afgezwakt sinds er accijns wordt geheven op LNG. Maar op 20 december 2018 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om dit terug te draaien," aldus Van den Dungen.

Zonder verhoging op accijns ligt het economisch omslagpunt voor LNG voor een vrachtauto bij ongeveer 110.000 km per jaar. Met de huidige accijns zonder teruggaveregeling rond de 185.000 km/jaar. De keuze voor diesel of LNG is niet alleen een milieu-overweging, ook een economische. De calculaties gaan weer anders worden zodra de overheid een belasting invoert op CO2-uitstoot. Daar is geen datum voor bekend maar ooit zal het komen. "Bij LNG heb je sowieso 15% minder CO2-uitstoot dan bij diesel. En als je bio-LNG gebruikt ligt het nog gunstiger."

Rolande betrekt zijn LNG via terminals in Rotterdam en Zeebrugge. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de productie van bio-LNG op gang te brengen. Dat is gas afkomstig van vergisting van organisch afval. Het biogas zal dan met aardgas worden vermengd. De leverancier mixt het tot een "blend". Alsof je koffie of whiskey brouwt. Of een biodieselmengsel. Verschil is, dat biogas en aardgas chemisch hetzelfde product zijn: methaan ofwel CH4. "Er zal voorlopig niet genoeg biogas zijn om aan de vraag te voldoen dus we zullen altijd mixen. Bij de productie wordt de samenstelling geregistreerd zodat onze klanten weten welk percentage hernieuwde energie is."

Het aandeel biogas in LNG gaat de komende jaren belangrijk worden omdat veel verladers zoveel mogelijk CO2-vrij transport willen inkopen. Rolande zal het percentage biogas in zijn LNG verhogen, het streven is een zo hoog mogelijk percentage biogas. "Het is niet zo dat je straks bij de pomp kunt kiezen uit aardgas en biogas. Er is ťťn slang en dat blijft zo." Naast het aanboren van inkoopkanalen voor biogas ligt de focus op uitbreiding van het aantal tankstations. "In Nederland komen er nog enkele bij. We richten ons nu op BelgiŽ en Duitsland. Daar zijn nog nauwelijks vulpunten."

 vergelijk dit product

sponsored links


technische specificaties *)
 Rolande verwacht jaarlijks 20 tot 25 procent groei in de afzet van LNG
opmerkingen   Rolande heeft zijn tankstations verspreid over Nederland langs belangrijke snelwegen en in de buurt van grote transportcentra. Trucks op LNG kunnen een actieradius hebben tot wel 1600 km. 
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


De Zetros is een prachtige reistruck maar in Europa krijg je hem niet op kenteken

Nooteboom MCOS-48-03V

CitroŽn Jumper Kipper L2S 3,5t 88kW

GS Meppel Diepbed trucktransporter

Stas TPX S300CX asfaltkipper

WECON Earl Steel WSK 745 NG

KŲgel Full Service Contract

Volvo - LAG FM370 6x2 V High gestuurde naloopas tankwagen

Scania R500 6x2/4 trekker

Wuellhorst Koel-citytrailer 12 meter

Volkswagen - Carrier Transporter T6 WB300 2.0 TDI 75kW Koel - Xarios

Chevrolet Express 2500 Cargo 6.0 V8


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens