Passagiersbussen binnen een week omgebouwd van diesel naar electro

Passagiersbussen binnen een week omgebouwd van diesel naar electro. Demovoertuig op Busworld Expo in Brussel.

ďVanuit ecologische en economische aspecten, is er geen alternatief voor de aanpassing van bestaande wagenparken van busondernemingenĒ, zegt Andreas Pfeffer, Managing Director van ďik zie elektrische bussenĒ. Zijn consortium van zes bedrijven, met jarenlange ervaring in de elektrificatie van de bedrijfsvoertuigen, zet een diesel bus in een volledig elektrische bus binnen ťťn werkweek. De eerste bus was te zien op de Busworld Expo in Brussel, 17 oktober 2019.

Na 10 jaar dienst zijn de motor en transmissie van stadsbussen meestal versleten. Pfeffer geeft deze oude bussen een tweede leven. De experts van "Ik zie de elektrische bussen" namen drie maanden de tijd voor ontmanteling en het analyseren van een MAN bus en vervolgens reed deze de werkplaats uit als een volledig elektrische bus. ďNadatde motor en aandrijflijn verwijderd zijn, moet de wisselwerking tussen de elektronica van het voertuig worden gereorganiseerd,Ē aldus Pfeffer. ďIk zieĒ heeft al elektrische voertuigen omgezet in de 3.0t en 3.5t (4.25t) klasse en wordt nu retrofitbedrijf voor openbaar-vervoerbussen. "Tot op heden hebben we ongeveer 400 voertuigen geconverteerd." Een aandrijving met tandwielen vanaf een centrale elektromotor ziet hij niet zitten. "Er zijn problemen met versnellingen op hoge snelheid." Daarom vertrouwt hij op het ZAwheel van Ziehl-Abegg, een wielnaafaandrijving die geen versnelling vereist. De aandrijfmotor zit namelijk in het wiel.

De staat Sleeswijk-Holstein heeft dit project financieel ondersteund. De partner voor de implementatie van dit programma binnen de vloot is Autokraft / DB Regio. "Het potentieel voor het achteraf inbouwen is duizenden voertuigen", zegt Pfeffer. Na de rit in de eerste omgebouwde MAN-bus is de minister van Energie Sleeswijk-Holstein, Jan Philipp Albrecht, overtuigd: "De toekomst van mobiliteit is emissievrij en flexibel.Ē In specifieke regio's, bijvoorbeeld Noord-Friesland, is er een overvloedige aanwezigheid van elektriciteit, opgewekt uit windenergie, door zonnepanelen en biomassa, die lokaal voor transport kan worden gebruikt.

"Het is in principe onmogelijk om de emissiedoelen in de binnenstad te bereiken met de elektrische bussen die momenteel verkrijgbaar zijn bij Mercedes en MAN. Daarom moeten we aan de slag met de bestaande vloot," zegt Pfeffer. Alleen componenten van toonaangevende leveranciers werden gebruikt: Webasto, Ziehl-Abegg en Moteg, met Webasto die de batterij levert. Dit werd ontwikkeld voor grootschalige productie in bedrijfsvoertuigen, met als karakteristieke kenmerken een crashbestendige behuizing en uitstekend thermomanagement; volgens Webasto zorgt de batterijbesturingseenheid ervoor dat elke cel blijft ook na 10 jaar op hetzelfde niveau presteren.

Dankzij de afwezigheid van het rijden en de versnellingsbak, de echte in wielnaaf rijden van Ziehl-Abegg is ultra-lage onderhoudskosten en zeer efficiŽnt. Dit betekent dat de grootte van de batterij kan worden verkleind in vergelijking met die op een centrale schijf. ďDe gehele aandrijfunit, inclusief de vermogenselektronica, is geÔnstalleerd in de wielen van de achterasĒ, legt Pfeffer uit.

De randapparatuur, speciaal ontwikkeld voor elektrische voertuigen op batterijen, wordt geleverd door Moteg. In vergelijking met andere eenheden op de markt aangedreven door asynchrone motoren, zijn ze tot driemaal kleiner, zesmaal lichter en aanzienlijk meer energie-efficiŽnt.

 vergelijk dit product

technische specificaties *)
 Passagiersbussen binnen een week omgebouwd van diesel naar electro
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


TANS Talis nu geschikt voor papierloos transport

Scania / Kenbri P280 Crewcab

TANS Talis On the Road

Spier Regalausstattung

Ford Transit Connect 220 L1 Duratorq TDCI 55kW / 70kW / 85kW

Jeep Renegade 1.6 MultiJet diesel Van

Krone LZV-combinaties

Continental Automotive Trading NL wint Business Succes Award 2016

Pacton Mega X-press vlakke open oplegger met 75mm nek en 15 t koppeldruk

Renault Trucks T 460 6x2 Light Midlift-as

Scania zoekt kandidaat-technici

Pacton Korte stenentrailer


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens