Op een nieuw elektrisch voertuig is een geluidssignaal nu verplicht

Op een nieuw elektrisch voertuig is een geluidssignaal nu verplicht. Bromgeluid waarschuwt omstanders voor aanwezigheid van elektrisch voertuig.

Sinds 1 juli 2019 moeten nieuwe typen elektrische voertuigen voorzien zijn van een akoestisch waarschuwingssysteem (Acoustic Vehicle Alerting System - AVAS). Deze verplichting geldt voor alle elektrische, plug-in-hybrides en branstofcel-voertuigen. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan uit frequenties die ook voor ouderen en slechthorenden goed waarneembaar zijn. Het volume moet minimaal 56 dB en max 70 dB zijn bij 20 km/uur. Boven de 20 km/h maken de banden genoeg geluid om een elektrisch voertuig aan te horen komen.

Voor bussen geldt dat vanaf 2025 alle nieuwe in gebruik te nemen bussen elektrisch moeten zijn en vanaf 2030 alle bussen vervangen moeten zijn door de elektrische variant. Ook voor het busvervoer is het dus essentieel een QVS op de bus de plaatsen. In Nederland zijn sommige stadsbussen nu voorzien van een trambel, maar dit is niet het geluid wat voldoet aan de officiŽle richtlijnen en het zou ook een enorme geluidsoverlast betekenen als alle voertuigen een trambel zouden hebben.

Uit onderzoek van het Amerikaanse Department of Transportation blijkt dat elektrische voertuigen 37% vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers, dan de conventionele voertuigen. Elektrische voertuigen worden niet opgemerkt als ze onder de 20 kilometer per uur rijden. Dit vormt een nog groter gevaar voor blinde en slechtziende mensen, want deze groep oriŽnteert zich in het verkeer vooral op het gehoor. Brigade Electronics introduceert de QVS (Quiet Vehicle Sounder), een systeem dat is ontwikkeld conform de bepalingen van de nieuwe Europese richtlijn met betrekking tot het geluid van elektrische voertuigen. Het QVS systeem van Brigade Electronics is gebaseerd op witte ruis, een multi-frequentie geluid dat directioneel en lokaliseerbaar is, alsmede alleen te horen daar waar het ertoe doet: in de gevarenzone. Dit voorkomt onnodig geluidsoverlast dat in wijde omtrek te horen is.

 vergelijk dit product

technische specificaties *)
 Op een nieuw elektrisch voertuig is een geluidssignaal nu verplicht
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Nooteboom MCOS-48-03V

Coca-Cola Belgium-Luxemburg voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie

CitroŽn Jumper Kipper L2S 3,5t 88kW

Cargo-Safe Sjorkettingen

Penta L08/5

TRABO Kist RVS

Groeneveld Greensight Stand Alone

Van Wijk DoorLock Systems Mammoet Compact Grendel

Mercedes-Benz Arocs 2648 K 6x4

Opel Combo L1H1 1.6 CDTi 55kW / 1.6CDTi 73kW / 1.5Diesel 96kW

Transport Compleet gaat voor groei en zoekt samenwerking met RAI

D-Tec Combitrailer CT-60-05D deelbaar containerchassis


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens