Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen

Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen

Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen. Voor voertuigen met bouwjaar tot 2021 is dit een administratief proces.

Als laatste EU-land is Nederland gestart met de kentekenregistratie van landbouwtrekkers en -aanhangers en mobiele machines. Ook verwisselbare getrokken uitrustingsstukken krijgen een kenteken, evenals machines die nauwelijks op de openbare weg zullen rijden, bijvoorbeeld shovels en combines. Het gaat om 550.000 tot 700.000 voertuigen en objecten - schattingen lopen uiteen.

Voor deze voertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik werd genomen is het verkrijgen van een kenteken een administratief proces. Eigenaren hoeven hun materieel niet te laten "schouwen" bij een keuringsstation, ze kunnen een online formulier invullen waarbij ze slechts beperkte gegevens (onder andere merk, type, bouwjaar, brandstof en maximum-constructiesnelheid) hoeven te verstrekken. Informatie als gewicht, vermogen, laadvermogen en afmetingen worden daarbij niet vastgelegd. Van de voertuigen die vanaf 2021 in gebruik worden genomen, worden wŤl alle gegevens vastgelegd. Vanaf juni 2021 moeten eigenaren bij registratie van "oud" materieel overigens een foto van het VIN-plaatje (Voertuig Identificatie Nummer) uploaden.

Eigenaren hebben tot 31 december 2021 de tijd om een kenteken aan te vragen. Na die datum geldt dat je met voertuigen die onder de registratieplicht vallen bij een RDW-keuringsstation zult moeten aankloppen voor een schouw. Dan kost registratie niet meer een paar tientjes, maar al gauw enkele honderden tot duizenden euroís.

(Land)bouwvoertuigen die in het grensverkeer worden gebruikt (die soms in BelgiŽ of Duitsland rijden) hadden al een kenteken: een GV-kenteken. Houders van deze kentekens kunnen kiezen of ze het bestaande kenteken willen behouden of dit willen inruilen voor een kenteken specifiek voor (land)bouwmaterieel.

Volgens de RDW kan het in in de toekomst wellicht alsnog noodzakelijk zijn dat er aanvullende gegevens van voertuigen van vůůr 2021 geregistreerd moeten worden, om bepaalde regelingen te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld afmetingen en aslasten bij het kunnen verlenen van ontheffingen of emissiegegevens in verband met milieuzones. Die zullen dan op dat moment bij de eigenaren uitgevraagd en toegevoegd worden.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft jarenlang gelobbyt om de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen erdoor te krijgen. Ramon Heerings, beleids- en deelmarktsecretaris bij TLN: "Het verrichten van beroepsvervoer met behulp van werktuigen en landbouwvoertuigen speelt al meer dan vijftig jaar. Het is een omvangrijk probleem, het gaat niet alleen om agrarische producten maar er worden ook veel bouwmaterialen, zand, grond en zelfs containers mee vervoerd. Als werkgeversorganisatie vinden wij dat het beroepsvervoer met vergelijkbare voertuigen ook onder gelijke voorwaarden moet plaatsvinden. Dat komt niet alleen het gelijke speelveld te goede, maar vooral ook de verkeersveiligheid. Met diverse organisaties en de overheid is daarom de laatste jaren hard gewerkt aan de nieuwe regelgeving. Als eerste resulteerde dit in de invoering van het T-rijbewijs in 2015, en nu in de kentekenplicht voor landbouwmachines en werktuigen, een voorwaarde om handhaving mogelijk te maken. Overigens is ook de maximum snelheid voor deze voertuigen onder voorwaarden verhoogd, van 25 naar 40 km/h."

Eigenaren van landbouwvoertuigen profiteren er dus ook van. "Niet alleen voor de maximum snelheid, de registratie zorgt er ook voor dat gestolen voertuigen sneller terug komen naar hun eigenaar. En dat zo'n voertuig een hogere restwaarde heeft. Maar het is beslist zo dat er meer regels zijn. Voor voertuigen breder dan 3 meter moet voor gebruik op de openbare weg ontheffing worden aangevraagd, bijvoorbeeld," aldus Heerings.

Voor trekkend landbouwmaterieel heeft de RDW een nieuwe kentekenserie in gebruik genomen: TBB-01-B. En voor getrokken materieel en hulpstukken is er ook een nieuwe serie: LBB-01-B.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Nederland start als laatste EU-land.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Nederland start als laatste EU-land met de registratie van (land)bouwvoertuigen
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Grieks eiland Chalki op weg naar emissievrij vervoer

Edbro CS 17 Ultra

Mercedes-Benz / Ducarbo Atego oprijwagen

Veap LED lichtplaten voor Scania R

Scania - HIAB R500 6x2*4 trekker met kraan

Terberg Techniek Balanceren van aandrijfassen

DAF LF 220 FT 4x2 Day Cab 164kW / 186kW / 208kW

Terberg RT283 4x4

Scania R500 8x2/*6

DAF CF430 FAG 6x2 boat truck

Van Eck UT-3 luchtvrachttrailer GDP-Pharma / TAPA-TSR1

Spier Athlet 5 plywood gesloten distributie opbouw

Renders Euro 800 multifunctioneel dubbel-uitschuifbaar containerchassis verhuur

Jost LubeTronic 5Point

Wecon Volumecombi 120 m3

Mercedes-Benz / Magirus Atego 1529 ladderwagen

Mercedes-Benz / Harald Bruhns Arocs 2051 AK 4x4 Trekker

Orlandi GX 57 A7 pneumatisch bediende vangmuilkoppeling

Scania Brandstoftank

Scania R410 LNG 4x2 trekker


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available