Mercedes-Benz eActros 600 — 4x2 trekker met elektrische aandrijving

Mercedes-Benz eActros 600 — 4x2 trekker met elektrische aandrijving. 4x2 trekker, elektrische aandrijving, bereik 500 km.

Mercedes-Benz Trucks heeft zijn eerste batterij-elektrische langeafstandstruck gepresenteerd. De eActros 600 valt op door de aerodynamische ProCabin. Met een accucapaciteit van 621 kWh en een elektrische aandrijfas, heeft de eTruck een actieradius van 500 km. Naast CCS-laden (Combined Charging System) met maximaal 400 kW, zal de eActros 600 in de toekomst ook MCS-laden (Megawatt Charging System) mogelijk maken. Zodra de MCS-technologie beschikbaar is, kan deze als retrofit in de eActros 600 worden ingebouwd. De accu’s kunnen dan in ongeveer 30 minuten worden geladen van 20 tot 80 procent bij een geschikt hoogspannings-laadstation.

De eActros 600 is ontworpen voor een maximaal treingewicht tot 44 ton. De serieproductie begint eind 2024. Momenteel wordt een vloot van vijftig prototypes gebouwd voor praktijktesten.

Een business case maken met een e-Truck is bijna onmogelijk. Daimler wijst op mogelijke besparingen bij hoge dieselprijzen en goedkope stroom, en kortingen op tolsystemen. "De eActros 600 kan binnen de gemiddelde levensduur van circa 5 jaar c.q. na circa 600.000 km rendabeler kan zijn dan een dieseltruck – ondanks een aanschafprijs die ongeveer twee tot tweeënhalf keer hoger ligt dan de diesel-Actros. Overheidssteun voor eTrucks en laadinfrastructuur is noodzakelijk in de opstartfase."

De eActros 600 heeft drie accu's van elk 207 kWh. De accu’s zijn gebaseerd op lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP). De technische levensduur van deze batterijen is volgens Daimler tot 1,2 miljoen km in 10 jaar gebruik. Na deze levensduur moet de laadtoestand van de accu nog steeds meer dan 80 procent zijn. Met LFP kan meer dan 95 procent van de batterijcapaciteit worden gebruikt.

De aandrijfmotoren bevinden zich niet in het chassis maar in de achteras: een 800V e-as met twee elektromotoren en viertraps transmissie. De elektromotoren genereren een continuvermogen van 400 kW en een piekvermogen van 600 kW. Bij het afdalen of afremmen wordt energie teruggewonnen. Het niveau van deze terugwinning is instelbaar door de chauffeur. Ook one-pedal-driving is mogelijk.

De eActros 600 is uitgerust met Predictive Powertrain Control (PPC) die is afgestemd op de elektrische aandrijving. De Multimedia Cockpit Interactive 2 geeft de chauffeur informatie over laadstatus van de accu’s, resterende actieradius en het energieverbruik. Wagenparkbeheerders kunnen op afstand meekijken via het Fleetboard-portal.

Mercedes-Benz Trucks heeft voor de eActros 600 twee verschillende PTO’s ontwikkeld. Met de elektrisch-mechanische PTO kan hydraulisch of mechanisch werkmaterieel worden bediend. Een andere oplossing is de elektrische gelijkstroom- of wisselstroom-PTO. Bij deze laatste zet een omvormer de gelijkstroom van het hoogspanningsnet om in wisselstroom. Zo kunnen bijvoorbeeld oplossingen voor koelboxen of koeltrailers worden gebruikt.

De eActros beschikt over diverse rij-assistentie- en veiligheidssystemen, waaronder Active Brake Assist 6 (ABA 6), Frontguard Assist, Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2) en Active Drive Assist 3 (ADA 3). De sensorfusie of het 270°-zicht rondom met zes sensoren heeft vooral bij ABA 6 het grote voordeel dat de noodremassistent dor de verbeterde gevaarherkenning en multi-lane monitoring sneller kan reageren in kritieke situaties zoals rijstrookwissels en stilstaande files in typische snelwegbochten.

ABA 6 kan zowel op bewegende personen, fietsers op de rijbaan, overstekende of tegemoetkomende en stilstaande voetgangers tot een voertuigsnelheid van 60 km/h reageren met een automatische noodstop. Daarnaast kan de nieuwe Frontguard Assist de chauffeur zicht- en hoorbaar waarschuwen voor onbeschermde weggebruikers direct voor de truck.

 vergelijk dit product

sponsored links


technische specificaties *)
 Mercedes-Benz eActros 600 — 4x2 trekker met elektrische aandrijving
max. vermogen   400 (piek 600) kW
aantal banden  
asconfiguratie   4x2 
max. treingewicht   44000 kg
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Pacton Huifgesloten semi-dieplader

Trimble Video Intelligence

Mercedes-Benz SideGuard Assist

Accredis — Abonnement Fiscale Kilometerregistratie

Wecon CuBoTainer

Citroën e-Berlingo L1 / L2

Van Eck Opleggers voor het vervoer van vlees en vis

Tecma — Maatwerk assen en ophangingen

Heiwo - Scania - Carrier - AddVolt — Elektrische / hybride koelcombi minimaliseert de uitstoot bij bevoorrading McDonalds

Langendorf SKS-HS

Meusburger 2-assige dieplader-oplegger met schuifzeil, schuifdak, verbreedbaar dak + achterportaal

MAN — Wierda — Ruizeveld — TGS 43.480 8x8 WideSpread — kipper(chassis)

Volvo FH16 750 6x2T VLA

Kögel Cool - PurFerro Quality koeltrailer

Brigade Backscan

Langendorf SATU30 Smart

Stichting Emission Claim start procedure tegen Citroën

Broshuis E-2190/20 Eco-laadklep

Volvo FMX 460 6x4

Kögel Tipper Trailer


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Motoc
available
Seminautic
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
available
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available