MAN presenteert prototype van elektrische trekker: eTruck

MAN presenteert prototype van elektrische trekker: eTruck. Elektrische MAN zou vanaf 2024 geleverd kunnen worden.

Ook MAN komt nu met een elektrische truck. Enigszins laat, want alle grote merken (Renault Trucks, Volvo, DAF, Iveco en Scania) hebben al elektrische trucks gepresenteerd of zelfs al in serieproductie genomen. De eTruck van MAN zal vanaf 2024 te koop zijn, zegt de fabrikant.

De eTruck zal worden verkocht als 4x2 chassis, 6x2 chassis, 6x2 chassis met aanhanger of 4x2 trekker met oplegger. Waarom MAN kiest voor complete configuraties is niet duidelijk, men wil er ook geen toelichting op geven. Wel zegt men dat maatwerkoplossingen mogelijk zijn, afgestemd op de behoeften van de klant. Zo rigide zijn die gepubliceerde configuraties blijkbaar niet.

De elektromotor zal in twee versies worden geproduceerd: een met 200 ŗ 230 kW vermogen en een sterkere met 300 tot 350 kW vermogen. Batterijpakketten komen er in varianten van 200 tot 500 kWh. MAN claimt dat de eTruck een bereik zal hebben van 800 km, maar loopt daarbij vooruit op toekomstige ontwikkeling van batterijen want dit zal pas vanaf 2025 mogelijk zijn. In de tweede helft van dit decennium komt een bereik van 1000 km in zicht. Bij de introductie in 2024 moet je eerder denken aan 600 km.

Hoewel de vermogens van de motoren beperkt zijn, zal de truck toch een ongekend rijcomfort bieden, met een geweldige acceleratie, vrijwel onmerkbare schakelmomenten en uiteraard heel stil. En geen uitstoot. Tenminste, niet door de vrachtwagen. Bij het afremmen wordt energie teruggewonnen. Dit heet recuperatie. Veel aandacht is ook besteed aan de afvoer van warmte van de elektromotor. De MAN eTruck heeft net als dieselvarianten een koelsysteem met een radiator.

Opvallend is dat MAN zijn eigen batterijen ontwikkelt en produceert. Dit zal worden opgestart in de MAN-fabriek in NŁrnberg. MAN zegt dat de batterijen voor 97% worden gemaakt uit materiaal dat kan worden gerecycled, en dat de productie plaatsvindt met schone energie. Als de batterijen ouder worden en te zwak zijn voor gebruik in de vrachtwagen, kunnen ze nog een tweede leven hebben als huisbatterij.

Voor het laden werkt MAN samen met Scania, Daimler en de Volvo Group. Deze fabrikanten bouwen een netwerk van laadstations langs Europese snelwegen. MAN komt ook met een eManager, een hulpmiddel om de batterij-toestand van een hele vloot centraal in de gaten te houden. Ook komt er een routeplanner op internet, waarmee klanten op een slimme manier hun ophaal- en afleveracties kunnen plannen waarbij rekening wordt gehouden met de benodigde stops om batterijen te laden, en met rij- en rusttijden.

 vergelijk dit product

sponsored links


technische specificaties *)
 MAN presenteert prototype van elektrische trekker: eTruck
actieradius   600 km
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Volvo FE S 6x2V NLA euro6

DAF FA LF Electric ó elektrisch aangedreven 4x2 chassis

Drum GD175

MDT AW II Weegsysteem voor luchtvering

Timmerman Transport tekent bij MendriX op ICT & Logistiek

Rotzler Treibmatic TR 030/6

Volkswagen Crafter Chassis Dubbele Cabine 2.0 TDi L4 WB449

Hyundai-dealer Groenewold & Dijkhuizen gaat waterstoftrucks leveren met provinciale subsidie

Scania S650 V8 4x2 ó trekker met hoge cabine

Pacton Multi X-press maxi schuifzeilenoplegger star

Heiwo - Scania - Carrier - AddVolt ó Elektrische / hybride koelcombi minimaliseert de uitstoot bij bevoorrading McDonalds

DAF FTP CF 440

Talson TGM

Scania P220 4x2 chassis

Terberg YT 182 DT 4x2

Airweigh Onboard weegsystemen

Renault D Wide ZE 6x2 ó elektrisch aangedreven chassis

Wielton gaat zijn opleggers volgen met TX-Trailerpulse

Hertoghs O3 LZV combinatie

Belastingdienst verrast dieselrijders met verhoging motorrrijtuigenbelasting


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available