Het laadstation voor elektrische trucks ligt er verlaten bij

Het laadstation voor elektrische trucks ligt er verlaten bij

Het laadstation voor elektrische trucks ligt er verlaten bij. Elektrificatie van vrachtvervoer komt moeizaam op gang - maar achter de schermen wordt hard gewerkt.

Het laadstation voor elektrische trucks bij Green Planet in Pesse (Dr) ligt er verlaten bij op deze regenachtige januaridag. Eťn van de twee laders is buiten bedrijf, de andere onbezet. Geen elektrotruck te bekennen.

Deze week kwamen de cijfers naar buiten van de aantallen in gebruik genomen vrachtwagens (boven 6 ton gvw) met volledig elektrische aandrijving in Nederland. En die zijn laag. Van de ruim 13.000 geregistreerde trucks zijn er slechts 101 elektrisch. Voor de geÔnteresseerden: 28 Renault, 22 Volvo, 18 DAF's, 11 Mercedes-Benz, 9 Fuso, 4 MAN, 4 Scania, 3 Emoss en 2 BYD. Dat staat in schril contrast tot de investeringen bij truckfabrikanten en de aandacht voor elektrische trucks op beurzen zoals de IAA.

Over zeven jaar moeten jaarlijks duizenden elektrische trucks in gebruik worden genomen, en tien jaar later wordt er geen enkele 'fossiele' vrachtwagen meer geleverd. Al die trucks moeten dagelijks worden geladen en daar zit hem op dit moment het probleem. Nederland telt nog maar vier openbare laadplekken voor trucks. Dat wil zeggen, toegankelijke laadstations met genoeg capaciteit om efficient te kunnen opladen.

De industrie wil wel. Elektrische trucks rollen sinds kort van de lopende band bij marktleiders Renault en Volvo Trucks. Ook andere fabrikanten staan op het punt de productie op te voeren. Het probleem is het elektriciteitsnetwerk. Vandaag publiceerde de RAI Vereniging een noodkreet over het gebrek aan laadpalen voor trucks. Over een paar jaar zijn de stadscentra verboden voor dieseltrucks, maar waar blijven de laadstations? Ook de Europese producentenclub ACEA wijst keer op keer aan het gebrek aan regie om door te pakken.

Toch zijn er hoopgevende berichten. Charles Engelaar van Volvo Trucks Nederland benadrukt dat de gepubliceerde aantallen de afgeleverde trucks betreffen, en dat het aantal bestellingen veel hoger ligt. Voor 2023 worden aanzienlijk hogere aantallen verwacht. De eerste succesvolle projecten zijn operationeel. Zo belevert Simon Loos alle Albert Heijn filialen in Den Haag volledig elektrisch, met Volvo FM Electric trekkers.

Je kunt niet zomaar even een elektrische truck aanschaffen, gaan rijden en ervan uitgaan dat je bij de Shellpomp kunt bijladen. Je ziet dan wel steeds meer FastNed-stations, maar met een truck zou je het dak eraf rijden, als er al manoevreer-ruimte zou zijn om er Łberhaupt te komen. Een projectmatige aanpak is voorlopig de oplossing. Erik-Jan Slijkhuis van Volvo Trucks toont een FH Electric trekker die deze maand wordt afgeleverd aan aannemersbedrijf Ploegam. Om de elektrische trucks te laden wordt op de bouwplaats een container geplaatst met enorme batterijen erin. "Deze containers kun je tegenwoordig kopen of huren, als optie met waterstofmotor, om je trucks bij te laden."

Volvo Trucks werkt achter de schermen hard aan een soepele transitie naar elektrisch transport. Bijna alle dealers hebben gereedschap aangeschaft en opleidingen gekregen voor het onderhoud van elektrische trucks. Er zijn onderhoudscontracten gemaakt waarin precies is omschreven wanneer een accupakket wordt vervangen. Bots- en kantelproeven zijn gedaan met de nieuwe elektrische modellen. Voor hulpdiensten zijn er veiligheidskaarten. En dit jaar worden carrosseriebouwers opgeleid hoe ze veilig een opbouw op een elektrisch chassis kunnen plaatsen. Niemand wil een schok van 600 Volt.

"Wij komen veel bij ondernemers over de vloer," besluit Slijkhuis, "die graag op elektrisch overstappen maar de drempels nog te hoog vinden. Dan zeggen ze: we kopen nog een keer een diesel, en over vijf jaar een elektrische. Die transitie komt er dus echt wel, maar zal de nodige jaren duren." (12 januari 2023)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Het laadstation voor elektrische.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 Het laadstation voor elektrische trucks ligt er verlaten bij
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Laser stalen gereedschapskist 500 x 400 x 300 mm

Nooteboom OSDS-58-04V

DAF FA LF 290 / 320

IMPACT Planningssoftware

Iveco ontwikkelt motor op DME ó gas van de toekomst?

DAF XF 480 FAN

DAF FT CF euro6

VSE Reverse Assist

GEJE Truck Hydraulics bouwt nieuw onderkomen in Joure

Transics TX-MAGELLAN

Renault Trucks D-Wide 320 4x2

MDT Vanweigh

OBU voor Belgische tol voor bestelwagens

Krone Intermodale BDF-wissellaadbakken

Volvo FH460 4x2T Turbo Compound

Ziehl-Abegg: Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit

Nooteboom OVB-55-03V(T)

Mercedes-Benz eActros 4x2 chassis

DAF FT CF Electric

Moffett M4 NX


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available