Het aantal geregistreerde verkeersongevallen verdubbelde de afgelopen vijf jaar

Het aantal geregistreerde verkeersongevallen verdubbelde de afgelopen vijf jaar. Autoverzekeringen worden duurder. Goed vergelijken loont de moeite.

De veiligheid op de Nederlandse snelwegen lijkt ieder jaar achteruit te gaan. Sinds 2015 is het aantal geregistreerde verkeersongevallen verdubbeld. Ook het aantal serieuze ongelukken neemt toe. Steeds vaker zijn er dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Deze stijging heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste zijn afleiding in het verkeer, hogere snelheden en meer weggebruikers.

Het aantal geregistreerde verkeersongevallen is volgens een rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verdubbeld. Dat het slecht ging met de verkeersveiligheid was al duidelijk, maar dat het zo slecht ging had de overheid niet verwacht. Daarnaast zorgt de toename van ernstige ongevallen ook voor zorgen in het land. In 2018 vielen er in totaal 678 verkeersdoden, 81 daarvan vielen er op de snelwegen. In 2014 ging dit slechts om 63 dodelijke slachtoffers. Een flinke stijging. Maar hoe kunnen we deze stijging verklaren?

Automobilisten nemen meer risico
De stijging van het aantal geregistreerde verkeersongevallen in Nederland heeft meerdere oorzaken. Zo blijkt dat Nederlanders meer risicoís nemen in het verkeer. Dit heeft er vooral mee te maken dat er in 2018 minder politietoezicht was dan in voorgaande jaren. Gelukkig kunnen we in 2019 wel een stijging van staandehoudingen merken, maar het gedrag van de automobilisten blijft vaak nog zeer risicovol.
Het is niet zo dat mensen niet meer beboet worden voor verkeersovertredingen. Wel is het aantal surveillanten op de weg beduidend minder geworden. Hierdoor heeft men het idee dat ze eerder overtredingen kunnen begaan. De boetes worden echter wel ieder jaar hoger. Vooral handheld bellen wordt streng gestraft sinds de verandering in de wetgeving op 1 juli 2019.

Meer drukte op de Nederlandse wegen
In de afgelopen tien jaar is het aantal weggebruikers flink toegenomen. In de periode tussen 2010 en 2017 is het aantal weggebruikers met respectievelijk dertien procent toegenomen. De stijging is ook te verklaren doordat verkeersongevallen beter en sneller geregistreerd kunnen worden. De exacte cijfers van verkeersongevallen uit 2010 zullen daarom bijvoorbeeld minder betrouwbaar zijn. Weliswaar is er wel degelijk sprake van een reŽle toename van ongevallen in ons land. ​

Afleiding in de auto
Afleiding in de auto behoort tot ťťn van de hoofdoorzaken van de toenemende stijging in verkeersongevallen. Wij Nederlanders willen zo effectief mogelijk omgaan met onze eigen tijd. Hierdoor voeren we regelmatig telefoongesprekken (soms zelfs handheld) in de auto, wordt er eten en drinken genuttigd en gebeurt het zelfs dat hele berichten worden nagelezen. Deze factoren kunnen enorm afleiden, waardoor er niet meer adequaat op verkeerssituaties gereageerd kan worden. Dit is dan ook van grote invloed op het hogere aantal verkeersongevallen in ons land. Met de MONO campagne probeert de overheid deze oorzaak terug te dringen.

Wat betekent dit voor de hoogte van de autoverzekering?
Ook verzekeraars merken dat het aantal ongelukken toeneemt. Er wordt steeds meer schade geclaimd. Het gevolg is dat ook de premies zullen stijgen om de hogere kosten te dekken. Gelukkig betekent dit niet dat iedere autoverzekering evenveel geld kost. Er zijn veel verschillen tussen de hoogte van de premies en algemene voorwaarden van verschillende aanbieders. Daarom doen automobilisten er goed aan om hun autoverzekering tijdig te controleren en eventueel een overstap te maken. Via online vergelijkingssites kan de goedkoopste autoverzekering eenvoudig berekend worden.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Het aantal geregistreerde.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Het aantal geregistreerde verkeersongevallen verdubbelde de afgelopen vijf jaar
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Nooteboom MCOS-48-03V

Coca-Cola Belgium-Luxemburg voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie

Laser stalen gereedschapskist 500 x 400 x 300 mm

VDO TIS-Web Starterkit

GFA 7,5 tons as voor BE-opleggers

Peugeot Boxer L1H1 3,0t / 3,3t 2,2l HDi 110 (80 kW)

DAF FTG XF510 SuperSpaceCab verlengd

Broshuis Trailer configurator

Fuso Canter 3C15D pick-up WB340

KŲgel Cool - PurFerro Quality koeltrailer

Krone Mega Liner met hefdak en verbreedbaar achterportaal

Volvo Trucks komt met nieuwe elektrische trucks in de FM/X-range


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens