Grootschalige invoering van waterstoftrucks is alleen mogelijk door zwaarder belasten van dieseltrucks

Grootschalige invoering van waterstoftrucks is alleen mogelijk door zwaarder belasten van dieseltrucks

Grootschalige invoering van waterstoftrucks is alleen mogelijk door zwaarder belasten van dieseltrucks. H2-trucks zijn ook bij massaproductie veel duurder dan dieseltrucks, zeggen fabrikanten.

Voor het grootschalig invoeren van waterstof (H2) als brandstof, zijn maatregelen nodig van de overheid. Waterstoftrucks zullen namelijk - ook als ze in grote aantallen worden geproduceerd - veel duurder zijn dan dieseltrucks.

Dit zeggen toekomstige leveranciers van waterstof en waterstoftrucks in een zojuist uitgebracht rapport. Ze hebben er ook een oplossing voor: diesel moet duurder worden door middel van belasting, en tolwegen (of rekening rijden) moeten duurder worden voor dieselvoertuigen. De fabrikanten om wie het gaat zijn Volvo Trucks, Daimler en Iveco, en de gasleveranciers Linde, Total Energies, Shell en OMV. Ze werken samen in het stimuleringsproject H2Accelerate.

Het is verrassend om te zien dat een H2-truck de komende jaren weliswaar in prijs gaat dalen, maar ook bij grootschalige productie anderhalf tot tweeŽneenhalf keer duurder blijft dan een dieseltruck.

Voor de grootschalige invoering onderscheiden de fabrikanten vier fases: Research & Development & Deployment (RDD). Industrial Scale Up (ISU), Sustainable Growth (SG) en Full Industrialisation (FI). Als je kijkt naar de aanschafkosten van de truck (in dit geval een motorwagen) liggen die bij een dieseltruck stabiel rond de 93.000 - 96.000 euro. Een fuel cell truck daarentegen kost in de huidige fase (RDD) tussen de 471.000 en 597.000 euro. Een astronomisch bedrag. Zodra de productie op gang komt daalt dit snel (in de SG-fase tussen de 182.000 en 247.000 euro) maar zelfs bij massaproductie (fase FI) komt de prijs van de H2-truck uit op 148.000 tot 242.000 euro.

Bij een trekker-oplegger combinatie zien we vergelijkbare enorme prijsverschillen. Rond het jaar 2030-2035 verwacht men dat een combinatie met dieselaandrijving stabiel rond de 102.000 tot 107.000 euro kost, terwijl de aanschafkosten van hetzelfde setje in H2-uitvoering 177.000 tot 295.000 euro moet bedragen.

Is er misschien financiŽle winst te boeken bij het brandstofverbruik? Lastig. Volgens schatting van de fabrikanten zal een H2-truck rond de 0,07 kilo waterstof per km verbruiken. De prijs van een kg H2 (nu ongeveer EUR 7,30) zal de komende dertien jaar waarschijnlijk teruglopen naar ongeveer 4,80 per kilo terwijl de diesel zo rond de 1,37 euro per liter blijft hangen. Als je gaat rekenen, blijken de brandstofkosten voor beide typen trucks elkaar weinig te ontlopen. Duidelijk is trouwens dat in dit rapport nog geen rekening is gehouden met de recente grote prijsstijging van diesel.

Is er iets te zeggen over de levensduur en de restwaarde van de truck? Hoewel er nog maar enkele exemplaren rondrijden, zijn daar al schattingen over. Na vijf tot acht jaar is een waterstoftruck aan vervanging toe (diesel: 5 jaar) waarbij de restwaarde 0 tot 20% van de aanschafprijs is (dieseltruck: 0 tot 30%).

Alles bij elkaar resulteert dit in een veel hogere Cost-of-Ownership voor een waterstoftruck, in de schema's van H2Accelerate wordt bij massaproductie een schatting van ongeveer 80 cent per km gegeven waarbij de dieseltruck tegen de 60 cent scoort. Conclusie: grootschalige invoering is alleen mogelijk met maatregelen van de overheid.

Als noodzakelijke maatregel geven de bedrijven de volgende suggesties:

  1. een CO2-heffing op diesel, die jaarlijks kan oplopen
  2. 75% korting op tolwegen voor waterstoftrucks
  3. subsidie op de aanschaf in de beginfase van de productie
  4. operationele voordelen voor eigenaren van H2-trucks, bijvoorbeeld emissievrije zones
  5. of in het uiterste geval een verbod op het gebruik van dieseltrucks

Het rapport maakt in ieder geval duidelijk dat de introductie van H2 als brandstof geen feest gaat zijn voor vervoerders en verladers: de kosten zullen hoe dan ook fors gaan stijgen. Ook voor de consument, want de producten in de winkels zullen hierdoor ook duurder worden. Maar vanuit milieu-oogpunt lijkt het onvermijdelijk. (6 september 2022)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Grootschalige invoering van waterstoftrucks.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 Grootschalige invoering van waterstoftrucks is alleen mogelijk door zwaarder belasten van dieseltrucks
opmerkingen   Het volledige rapport kunt u downloaden op de website H2Accelerate.eu 
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Rino CT3802Ks ó heavy duty open citytrailer

VDO Kaartlezer

KŲgel SNCO 24 P / 1.110 Plus schuifzeil oplegger

Burgers Doorlaadcarrosserie

Pacton Kennis X-press voor verrijdbare 50Tm kraan

Meierling MSA27 (aerodynamische voorzijde)

GS Meppel AV-2100 LU

Nooteboom 3-assige semi-dieplader om te huren

Van Eck Mega LZV

DAF Trucks nieuwe cabine XF en CF / HVAC klimaatbeheersing / Exclusive Line

Pacton TXC 343.32 Liquid Light Express

Renault Trucks T en C E-Tech ó trucks met elektrische aandrijving

LZV-wetgeving: de stand van zaken

Ziehl-Abegg: Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit

Volkswagen Crafter Pickup WB433 3,5t

Imbema Rhiwa Aluminium oprijbrug

VDO DTCO 1381 3.0 digitale tachograaf

Volvo Trucks Gold Contract (met Real Time Monitoring) / Flexi Gold Contract

Volvo FMX 460 10x4/6 open laadbak met kraan (rijplatenvoertuig)

Scania S660 (660S) 6x2 chassis


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available