Fiscale regels bij aanschaf auto van de zaak

Fiscale regels bij aanschaf auto van de zaak.

Wil jij als ondernemer een zakelijke auto aanschaffen? Dan vliegen de fiscale termen als bijtelling en investeringsaftrek je al snel om de oren. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een auto van de zaak en wat de gevolgen zijn voor jouw belastingaangifte.

Investeringsaftrek bij auto van de zaak
Zakelijke kosten kun je aftrekken van de omzet, waardoor je een hoger besteedbaar inkomen overhoudt. Dit komt doordat je minder belasting hoeft te betalen. Waar een zorgverzekering vergelijken in de privésfeer voordeel op kan leveren, is het ook verstandig om je op zakelijk vlak goed te verdiepen in de verschillende manieren om geld te besparen.

De investeringsaftrek maakt het mogelijk om de fiscale winst van jouw bedrijf te verlagen. Dit wil zeggen dat je minder belasting hoeft te betalen. In 2020 geldt een investeringsaftrek van 28 procent voor investeringen tussen €2.401 en €58.238. Als je een zakelijke auto of bestelbus aan wilt schaffen, kun je van de investeringsaftrek profiteren in het geval dat het voertuig op de balans komt te staan. Dit is onder andere het geval wanneer je het voertuig koopt met eigen geld, kiest voor financial lease of betaalt met andere financieringsvormen als een (familie)lening.

We geven een rekenvoorbeeld. Stel dat je winst over 2020 €35.000 bedraagt. Hier moet je inkomstenbelasting over betalen. De bedrijfsauto kost €15.000, een bedrag waarop je de investeringsaftrek mag toepassen. Die bedraagt 28 procent van €15.000 = €4.200. Je betaalt in dit geval inkomstenbelasting over €35.000 - €4.200 = €30.800. Je betaalt dus minder inkomstenbelasting.

Afschrijven op zakelijke auto
Jouw zakelijke auto heeft een bepaalde waarde. Deze waarde neemt in de loop van de tijd af. De Belastingdienst laat je daarom afschrijven op grote investeringen. Deze kosten zijn af te trekken van de winst van jouw ​ onderneming. Om van dit fiscale voordeel gebruik te kunnen maken moet de auto wel op de balans van jouw onderneming staan. Dat is het geval als je de auto van de zaak uit eigen zak financiert of door middel van financial lease. Je berekent de afschrijving door allereerst de aanschafkosten te bepalen. Vervolgens bereken je de restwaarde. Over het algemeen wordt tot nul afgeschreven op bestelauto's. Tenslotte bereken je de economische gebruiksduur. Hiervoor stel je een redelijke termijn vast in overleg met je boekhouder, afhankelijk van de mate van gebruik. Doorgaans is dat vijf jaar.

Bijtelling
Op het moment dat je privékilometers maakt met een zakelijke auto, krijg je doorgaans te maken met bijtelling. Dat is het geval als je meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden rijdt met de zakelijke auto. Bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto die bij de winst van jouw bedrijf wordt opgeteld (bij een vof of eenmanszaak). Dit wordt gezien als loon in natura en je betaalt dus meer belasting. Als je een bv hebt, wordt het bedrag opgeteld bij het inkomen dat je uit de bv ontvangt. Het bijtellingspercentage bedraagt 22 procent met een lager percentage van 8 procent (12 procent vanaf 2021) voor een volledig elektrische auto of een auto op waterstof. Dit belastingvoordeel neemt stapsgewijs af.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Fiscale regels bij aanschaf.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Fiscale regels bij aanschaf auto van de zaak
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


GS Meppel AIL 3600 SNW — 4-assige schamel-aanhangwagen

Mercedes-Benz Vito 116 CDI Extra Lang Tourer (Dubbele cabine)

Eberspaecher Tunnel Mixer

Mercedes-Benz Antos 1932 LS trekker met dagcabine

Mercedes-Benz Actros 1951 LS GigaSpace

DAF Trucks / ZF Traxon: versnellingsbak voor nieuwe DAF XF / CF

Tal Techniek Gesloten met klapwandsysteem

Modec Electrisch aangedreven chassis met speciale opbouw

MendriX TMS en MendriX Mobile Transport Management Systeem en bijbehorende app

Kögel Asfalt-kipper-oplegger 3 assig 38t gvw

Volkswagen Crafter Pickup WB433 3,5t

GS Meppel AV-2800 LUT — dubbel uitschuifbare laagbouw aanhangwagen

Statusmeldingen van Krone opleggers ook zichtbaar voor de chauffeur

DAF FTT CF480 6x4 trekker met dagcabine

Van Eck Tipping Reefer — oplegger voor gekoeld bulktransport

Fiat - Micro-Vett Nuovo Doblo Cargo Electric Li (S)

Fiat Doblo Cargo XL 1.3 MJ 66kW / 1.6MJ 77kW / 2.0 MJ 99kW

Pacton TXD.342.TK starre 3-assige kooiaap oplegger

Humblet Hydraulics TK-unit RHSA075

Nooteboom OSD-85-05V


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Truck Door Service
available