Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen

Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen

Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen. Opluchting voor andere weggebruikers en handhavers.

De MMBS, het motorrijtuig met beperkte snelheid, verdwijnt. De categorie MMBS, het motorrijtuig met beperkte snelheid, is per 1- 1-2021 vervangen door de categorie Mobiele Machine. Dat is het gevolg van de nieuwe kentekenregistratie voor tractoren en mobiele machines. De categorie MMBS, waartoe tientallen verschillende soorten voertuigen behoren, werd door sommige eigenaren van aftandse bestel- of personenwagens misbruikt om hun voertuig — mits mechanisch beperkt tot een maximale snelheid van 25 km/h — als een "tractor" te gebruiken op de openbare weg. Zonder APK-plicht, zonder wegenbelasting te betalen, zonder identificeerbaar te zijn met een uniek kenteken, met als enige verplichting (sinds medio 2015) het hebben van een tractorrijbewijs. Minimum leeftijd voor de bestuurder was 16 jaar. Resultaat is dat er nu enige duizenden omgekeurde bestel- en personenauto's rondrijden met een oranje driehoek op de achterklep geplakt, die zich nauwelijks aan regels hoeven te houden — dit tot ergernis van handhavers. Het hoeft geen uitleg dat eigenaren de mechanische snelheidsblokkering na de keuring vaak onklaar maakten en gewoon aan het autorijdend verkeer deelnamen.

De bestaande MMBS-voertuigen mogen op de openbare weg blijven rijden, mits de eigenaren voor 31 december van dit jaar hun voertuig bij de RDW registreren. Ze krijgen dan een kenteken in de TBB-01-B serie die speciaal voor tractoren, mobiele machines en MMBS'en in het leven is geroepen. Doen ze dat niet, dan is het gebruik op de openbare weg per 1 januari 2022 verboden. De wegenbelasting blijft voorlopig nihil. De verwachting is wel dat ook voor dit soort voertuigen Europese apk-regels zullen volgen in de toekomst.

Maar er komen geen nieuwe MMBS-en als op bijgaande foto bij. Voor de registratie van nieuwe voertuigen bij de RDW geldt dat elk voertuig apart gekeurd moet worden en dat duidelijk moet zijn dat ze daadwerkelijk dienen als landbouwvoertuig of mobiele machine (MM). In de praktijk betekent dat dat een Hyundai Atos, Citroën Berlingo of Opel Movano niet meer voor een dergelijke registratie in aanmerking komt. Echte machines met een lage maximum snelheid zoals draglines en SRV-wagens, nog wel. Deze valllen onder de categorie MM.

Er is één voordeel voor de eigenaren van de bestaande MMBS-en. Zodra ze een uniek kenteken hebben mogen ze waar toegestaan 40 km/h rijden in plaats van 25 km/h. De wetgever heeft deze snelheid verhoogd omdat de snelheidsverschillen op wegen buiten de bebouwde kom te groot waren. Daarmee samenhangend wil men deze categorie voertuigen, net als tractoren en mobiele machines, vanwege de verkeersveiligheid van ventwegen met vaak kwetsbare verkeersdeelnemers afhalen.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Renault D Wide ZE 6x2 Low Entry Cabin (LEC) — elektrisch aangedreven chassis met lage cabine

ABK Ergonomische separatiewanden

GS Meppel Diepbed trucktransporter

Opel Combo L2H1 1.6CDTi 73kW / 1.5Diesel 96kW

Mercedes-Benz Actros 1842 LS StreamSpace euro6

Kögel Asfalt-kipper-oplegger 3 assig 38t gvw

Nooteboom MANOOVR MPL-102-06-VV

Volvo FM420 4x2T euro6 WB330

Volvo FH 6x2V Luchtvering (Low) NLA

Polypan Scheidingswanden

Aluvan PolyStar

Iveco - Ginaf Daily 70C15 Electric

Pacton Ecocombi X-press voorste oplegger v. Mega B-double

Hertoghs - Chereau 3 assige koel / vries oplegger

PZB 3290600001

SAF Holland Titan trailersteunpoot

Middelbos Spikes

Van Eck ECKstreme Multitemp — dubbeldeks koeltrailer met twee temperatuurzones

Nooteboom MCO-58-04V(V)

Pacton Container X-press ADR


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
available