Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen

Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen

Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen. Opluchting voor andere weggebruikers en handhavers.

De MMBS, het motorrijtuig met beperkte snelheid, verdwijnt. De categorie MMBS, het motorrijtuig met beperkte snelheid, is per 1- 1-2021 vervangen door de categorie Mobiele Machine. Dat is het gevolg van de nieuwe kentekenregistratie voor tractoren en mobiele machines. De categorie MMBS, waartoe tientallen verschillende soorten voertuigen behoren, werd door sommige eigenaren van aftandse bestel- of personenwagens misbruikt om hun voertuig — mits mechanisch beperkt tot een maximale snelheid van 25 km/h — als een "tractor" te gebruiken op de openbare weg. Zonder APK-plicht, zonder wegenbelasting te betalen, zonder identificeerbaar te zijn met een uniek kenteken, met als enige verplichting (sinds medio 2015) het hebben van een tractorrijbewijs. Minimum leeftijd voor de bestuurder was 16 jaar. Resultaat is dat er nu enige duizenden omgekeurde bestel- en personenauto's rondrijden met een oranje driehoek op de achterklep geplakt, die zich nauwelijks aan regels hoeven te houden — dit tot ergernis van handhavers. Het hoeft geen uitleg dat eigenaren de mechanische snelheidsblokkering na de keuring vaak onklaar maakten en gewoon aan het autorijdend verkeer deelnamen.

De bestaande MMBS-voertuigen mogen op de openbare weg blijven rijden, mits de eigenaren voor 31 december van dit jaar hun voertuig bij de RDW registreren. Ze krijgen dan een kenteken in de TBB-01-B serie die speciaal voor tractoren, mobiele machines en MMBS'en in het leven is geroepen. Doen ze dat niet, dan is het gebruik op de openbare weg per 1 januari 2022 verboden. De wegenbelasting blijft voorlopig nihil. De verwachting is wel dat ook voor dit soort voertuigen Europese apk-regels zullen volgen in de toekomst.

Maar er komen geen nieuwe MMBS-en als op bijgaande foto bij. Voor de registratie van nieuwe voertuigen bij de RDW geldt dat elk voertuig apart gekeurd moet worden en dat duidelijk moet zijn dat ze daadwerkelijk dienen als landbouwvoertuig of mobiele machine (MM). In de praktijk betekent dat dat een Hyundai Atos, Citroën Berlingo of Opel Movano niet meer voor een dergelijke registratie in aanmerking komt. Echte machines met een lage maximum snelheid zoals draglines en SRV-wagens, nog wel. Deze valllen onder de categorie MM.

Er is één voordeel voor de eigenaren van de bestaande MMBS-en. Zodra ze een uniek kenteken hebben mogen ze waar toegestaan 40 km/h rijden in plaats van 25 km/h. De wetgever heeft deze snelheid verhoogd omdat de snelheidsverschillen op wegen buiten de bebouwde kom te groot waren. Daarmee samenhangend wil men deze categorie voertuigen, net als tractoren en mobiele machines, vanwege de verkeersveiligheid van ventwegen met vaak kwetsbare verkeersdeelnemers afhalen.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS.



(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Er komt eindelijk een einde aan de als MMBS gecamoufleerde auto's — maar bestaande voertuigen mogen blijven rijden als ze een kenteken aanvragen
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


T Rent - H&W - Scania Mega LZV combinatie

Opel Bedrijfswageninrichting / Mobiele werkplek

HIAB — Verstelbare stootbalk

Wielton gaat zijn opleggers volgen met TX-Trailerpulse

Spier Athlet 5 plywood gesloten distributie opbouw

Scania L320 6x2 trekker

Van Eck presenteert verbeterde uitvoering van Dubbeldeks opleggers

Renault Trucks D12 210E6

Kleuster Freegones Cargo — cargobike met gesloten laadbak

Van Eck LZV

Van Wijk DoorLock Systems Mammoet Compact Grendel

MAN TGX 41.640 8x4/4 BLS — zwaartransport-trekker

Renault Trucks C19.430 — 4x2 chassis

Goldhofer betreedt Benelux-markt met dealerbedrijf Matrax Trading

Nooteboom MCOS-48-03V

Kögel FastFix textiele insteeklat

Pacton Semi X-press 3-assige gesloten semi-diepladers

Renault / Carrier Kangoo Express Cool 1.5 dCi 75

Airweigh Onboard weegsystemen

Carrier Siberia


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available