Elektrificatie van transport is enorme uitdaging voor truckfabrikanten — èn fleet owners

Elektrificatie van transport is enorme uitdaging voor truckfabrikanten — èn fleet owners

Elektrificatie van transport is enorme uitdaging voor truckfabrikanten — èn fleet owners. Elektrische truck kost net zoveel als vier dieseltrucks, maar dat prijsverschil wordt rap kleiner.

Truckfabrikanten staan de komende negen jaar voor een enorme uitdaging. In 2025 moet de uitstoot van nieuw verkochte trucks gemiddeld 15% zijn gedaald en in 2030 zelfs 30%. Op straffe van boetes. Die doelstelling bereik je niet met een extra filtertje op een dieselmotor. En ook niet met trucks op gas. Wat er wel moet gebeuren: ontwikkeling en verkoop van elektrische trucks. In grote aantallen.

Probleempje daarbij is nu nog: één elektrotruck kost net zoveel als vier diesels. Peperduur dus. Fabrikanten werken zich nu in het zweet om dat probleem op te lossen. Een voorbeeld daarvan is Volvo Trucks dat deze week de elektrische FH en FM introduceerde. Volvo is optimistisch: batterijtrucks zijn, onder de streep, in 2025 net zo duur als dieseltrucks. Waarschijnlijk niet in aanschafprijs maar wel in de totale kosten. Want andere kosten zijn lager: brandstof bijvoorbeeld, en onderhoud, en waarschijnlijk brengen de gebruikte trucks meer geld op. Verwacht wordt ook dat ze langer meegaan. En dat klanten extra willen betalen voor schoon vervoer.

Volvo heeft een nieuwe divisie opgezet om alles te organiseren rondom "decarbonizing" (geen gebruik meer van fossiele brandstoffen). De fleet owner zal namelijk meer ondersteuning nodig hebben van de truckleverancier. Welk batterijpakket is het gunstigst? Als ik routes rijd, waar moet ik dan eventueel tussentijd opladen - en kan ik dat combineren met een verplichte pauze voor de chauffeur? Hoe bewaak ik het energieverbruik per chauffeur? En als ik mijn truck een andere taak wil geven, kan ik dan het accupakket wijzigen?

De truckdealer verkoopt dus steeds meer een "dienst" naast een product. Mogelijk regelt hij zelfs de aanschaf van laadpalen en de installatie van voorzieningen op truckparkings voor bijladen. Planners moeten leren omgaan met de specifieke eigenschappen van een e-truck. Verkopers van logistieke diensten moeten worden bijgeschoold wat je met een e-truck niet kunt of juist heel goed kunt. Innovatieve ondernemers zullen vooral in de beginperiode zich kunnen onderscheiden met elektrotrucks. Steeds meer steden verbieden diesels in de centra. Bouwondernemingen eisen de inzet van schone trucks van hun vervoerders. Grote ondernemingen zijn bereid om extra te betalen voor CO2-neutraal transport.

Volvo Energy — de naam van de nieuwe divisie — houdt zich achter de schermen ook bezig met allerlei andere zaken. Bijvoorbeeld: kun je accu's een tweede leven geven? Het plan is om gebruikte truckaccu's te verkopen als huishoudaccu's voor woningen. En: hoe brengen we de infrastructuur voor elektrisch rijden op pijl? Voor massaal inzetten van elektrisch aangedreven trucks zijn er veel te weinig laadpunten èn is het electriciteitsnetwerk ongeschikt. En, heel belangrijk, komen er voldoende subsidiepotjes voor bedrijven die e-trucks willen aanschaffen. Om een goede start mogelijk te maken zal de overheid moeten bijspringen, zo vinden industrie en vervoerders.

Een volgende stap in elektromobiliteit is de introductie van trucks op waterstof. Dat zijn in feite ook elektro-aangedreven trucks, ze hebben als extra een motortje dat waterstof omzet in elektriciteit. Dit soort voertuigen komt rond 2027 op de markt. Naar verwachting worden deze nog weer duurder dan een gewone elektrische vrachtauto. En moet er op veel plekken kunnen worden getankt. (21 april 2021)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Elektrificatie van transport.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Elektrificatie van transport is enorme uitdaging voor truckfabrikanten — èn fleet owners
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Volvo Trucks FM Self-driving refuse truck

Wecon King & Prince Air

Ba-Log VIP-panelen

WECON Earl Steel WSK 745 NG

Zeus en Rovel ladderlift voor bestelwagens

Jost Modul E-drive

Volvo FMX 460 10x4/6 kipper

Fiat Doblo Cargo Work Up pickup 1.3MJ 66kW / 1.6MJ 77kW/ 2.0 MJ 99kW

LZV-wetgeving: de stand van zaken

TISPL Het electronische tolsysteem voor Frankrijk

Renault Kangoo Express 1.2 Energy TCE115 (85kW)

Mobitec Knielsysteem voor kleine aanhangwagens

CairgoBag Superflow stuwsysteem

Drum XK18

Floor FLO 12 202

Mercedes-Benz Atego 1527 L

Wecon CuBoTainer

Thermo King Advancer A-series A-360 / A-400 / A-500

Schmitz LZV-dolly

SD-products MoToc


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucksavailable

available
Renault Trucks
available

available

available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Truck Door Service
available