Een gewone vrachtauto is niet gebouwd op een ritje door de sloot

Een gewone vrachtauto is niet gebouwd op een ritje door de sloot. Tenzij je een off-roadtruck hebt, kun je zomaar stranden als je een ondergelopen tunnel doorrijdt.

Ondergelopen tunnels, overstroomde wegen: Noordwest-Europa heeft watersnood beleefd. Tractoren en boten moesten mensen en vee in veiligheid brengen.

Voor automobilisten en chauffeurs zorgde de situatie voor ongemak. Dit brengt de praktische vraag boven: kan ik over een ondergelopen weg rijden of niet? Op sociale media zien we beelden van voertuigen die door het water rijden. Sommigen halen probleemloos de overkant. Anderen stranden na enkele meters.

Wie de filmpjes observeert kan snel de conclusie trekken: hoe hoger op de wielen, hoe meer kans dat je blijft rijden. Maar ook: hoe ouder je auto, hoe beter je kansen. En hoe zit het met vrachtwagens dan? Sommige trucks stranden in vijftig centimeter water. En sommige rijden schijnbaar probleemloos door een meter diep water.

Hoe kan dat? Waar moet je op letten als chauffeur als je een ondergelopen tunnel door moet? Geeft de truckfabrikant een officiŽle waarde mee voor de doorwaaddiepte van het voertuig - zoals je dat bij een Land Rover of LandCruiser hebt?

Charles Engelaar, director marketing & communication van Volvo Trucks Nederland, verdiepte zich op ons verzoek in deze vragen. "Om met het laatste te beginnen: nee, wij vermelden niet de doorwaaddiepte voor elke geleverde truck. Tenzij het een voertuig is dat daar speciaal voor is besteld. Bij leger en brandweer komt het weleens voor. Maar bij civiele voertuigen niet. In het algemeen geldt dat als je je Volvo in dit soort omstandigheden wilt gebruiken, je moet kiezen voor een grote chassishoogte. Diverse modellen bieden die keuze. Ons bouwchassis, de FMX, heeft zelfs een XXH-variant. Daarmee rijd je probleemloos door anderhalve meter water."

De achilleshiel van de truck is de elektronica. Een moderne vrachtwagen zit vol met elektrische componenten. sensoren, computers, bedrading, elektrisch bediende pompen, alles waar stroom door gaat. Engelaar: "Trucks worden getest op langdurig rijden in de regen. Tot aan je carterpan kun je echt wel door die diepe plas. Maar zodra het water tot aan het motorblok komt, wordt het spannend. Daar zit gevoelige elektronica. Een vrachtwagen is geen amfibievoertuig, je kunt niet straffeloos door de sloot."

En als je toch moet, doe het dan met beleid. "Als je te hard gaat, dan veroorzaak je golven en komt het water hoger. Maar je moet ook weer niet te langzaam gaan om te voorkomen dat componenten te langdurig ondergedompeld zijn."

En met een elektrische truck? "Daar zou ik het niet mee proberen. Die battery packs zijn wel ingepakt tegen de regen maar daar kun je echt niet mee zwemmen."

Nog een laatste tip? "Rij nooit door zout water. Dat is heel slecht voor elk soort truck."

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Een gewone vrachtauto.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 Een gewone vrachtauto is niet gebouwd op een ritje door de sloot
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Broshuis 3AUD-44/2

Nooteboom Multitrailer MCO-PX

Koegel Mega Light TIR

LogicWay FleetHours

Mercedes-Benz SideGuard Assist

Volvo Trucks FH 420/460/500/540 Fuel & Performance Concept

Scania komt met nieuw type aandrijflijn: kleinere dieselmotor aangevuld met dubbele elektromotor

MAN TGE Bedrijfswageninrichting / Standkachel

Brexit ontpopt zich als een enorme vergissing voor de Britten

Van Eck ó Container Locker System

Volkswagen Crafter L3H3 WB364 103kW 3,5t Trendline

Fiat Ducato Ambulance

CitroŽn - CarHar Jumper Sol(c)ar HDi130 96kW

Schmitz S.KO 24/L-13.4 FP 45 Cool PIEK twee compartimenten

SAF Holland Neway ADZ Tandem

EX-SCUT Tol betalen in Portugal

Maxus eDeliver3 chassis-cabine

Brigade MDR-404-500 mobiele datarecorder

Volvo FMX 330 Crewcab 4x2 / 4x4

Nooteboom Multitrailer MCO-PX-150-37V(V)


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available