De driepuntsgordel bestaat zestig jaar

De driepuntsgordel bestaat zestig jaar

De driepuntsgordel bestaat zestig jaar. Uitvinding van Volvo zit in veel trucks maar wordt nog te weinig gebruikt.

Uitkijkend over de rest van het verkeer waan je je als chauffeur al gauw veilig en onaantastbaar. Maar bij een noodstop of botsing kunnen de vertragingen zo groot zijn dat je tegen of door de voorruit vliegt als je je gordel niet om hebt. Ongeveer de helft van de dodelijke ongevallen met chauffeurs kan worden voorkomen door het simpelweg inklikken van die gordel.

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste Volvo-rijders de innovatieve driepuntsveiligheidsgordel van Nils Bohlin over hun schouders trokken. De veiligheidsgordel wordt nog steeds gezien als ’s werelds belangrijkste innovatie op het gebied van verkeersveiligheid. Hoewel de veiligheidsgordel naar schatting meer dan een miljoen levens heeft gered, zijn er nog te veel truckchauffeurs die verzuimen om hem te gebruiken. “Door het niet gebruiken van de gordel gaan er onnodig levens verloren”, verklaart Anna Wrige Berling, Volvo Trucks’ Traffic & Product Safety Director. “De statistieken laten zien dat er zoveel minder slachtoffers zouden vallen als alle bestuurders hun gordels zouden gebruiken.”

In 1959 ontwikkelde Volvo-engineer Nils Bohlin de moderne driepuntsveiligheidsgordel. Hoewel het ontwerp was gepatenteerd, besloot Volvo het octrooi open te laten, zodat alle voertuigfabrikanten het gratis konden gebruiken. Dit besluit werd genomen in het belang van de veiligheid, om ervoor te zorgen dat iedereen - Volvo-rijder of niet - zich veiliger in het verkeer kon begeven. “Er is geen veiligheidssysteem dat zelfs maar in de buurt komt van de veiligheidsgordel als het gaat om het redden van levens. De driepuntsveiligheidsgordel heeft bij verkeersongevallen meer mensen beschermd dan welke andere veiligheidsmaatregel ook”, zegt Anna Wrige Berling.

In veel landen worden veiligheidsgordels door bestuurders en inzittenden van zware trucks nog te weinig gebruikt. Waarom? Sommige truckchauffeurs denken ten onrechte dat er geen noodzaak bestaat om een veiligheidsgordel om te doen in een truck vanwege het formaat van het voertuig. “De feiten zijn echter duidelijk: gebruik van de gordel is ook in trucks zeer belangrijk. Bij ongevallen waarbij de truck kantelt, kan de gordel bijvoorbeeld helpen voorkomen dat de bestuurder tussen de truck en de grond terechtkomt”, vervolgt Anna Wrige Berling.

Volvo Trucks heeft als visie om het aantal vrachtwagenongelukken terug te brengen naar nul en is van mening dat vrachtwagenfabrikanten, overheden, verkeersdeskundigen, andere experts en chauffeurs overal ter wereld moeten samenwerken voor een grotere veiligheid. “We delen bevindingen, kennis en expertise op het gebied van verkeersveiligheid op grote schaal met universiteiten, onderzoekerslaboratoria en partnerorganisaties. Wanneer over verkeersveiligheid wordt gesproken, willen we meedoen. Dit helpt ons om nog meer te leren over de problematiek, mogelijke oplossingen en hoe we de trucks van de toekomst moeten ontwerpen”. (27 juni 2019)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze De driepuntsgordel.



(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 De driepuntsgordel bestaat zestig jaar
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


GS Meppel AIL 3700D 4-assige aanhangwagen

Wecon Wissellaadbak, inw. lengte 782 cm

Krone - Iveco Daily KEP-Shuttle WB375

Nooteboom OSD-48-03V (DM) uitschuifbare mega-oplegger

Schmitz Cargobull S.CUe elektrische koelingunit

Nooteboom Trailers — semi-dieplader — te huur

VSE Reverse Assist

Broshuis 3AUD-44/2

Nooteboom Tele-PX Super Wing Carrier

Volvo FM Electric 4x2T

Meusburger 2-assige dieplader-oplegger met schuifzeil, schuifdak, verbreedbaar dak + achterportaal

MDT AW II Weegsysteem voor luchtvering

Mercedes-Benz SterGarantie voor bestelwagens

MAN Trucks is druk bezig met het testen van zijn elektrische truck

Mercedes-Benz MirrorCam

Boyriven-Kardel LPS Load Protection System

Apollo Verhuizingen koopt elektrische Renault D

Opel Bedrijfswageninrichting / Mobiele werkplek

Volvo FE S 6x2V NLA euro6

Kennis / Pacton TTD.454.C-B


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available