De driepuntsgordel bestaat zestig jaar

De driepuntsgordel bestaat zestig jaar. Uitvinding van Volvo zit in veel trucks maar wordt nog te weinig gebruikt.

Uitkijkend over de rest van het verkeer waan je je als chauffeur al gauw veilig en onaantastbaar. Maar bij een noodstop of botsing kunnen de vertragingen zo groot zijn dat je tegen of door de voorruit vliegt als je je gordel niet om hebt. Ongeveer de helft van de dodelijke ongevallen met chauffeurs kan worden voorkomen door het simpelweg inklikken van die gordel.

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste Volvo-rijders de innovatieve driepuntsveiligheidsgordel van Nils Bohlin over hun schouders trokken. De veiligheidsgordel wordt nog steeds gezien als ’s werelds belangrijkste innovatie op het gebied van verkeersveiligheid. Hoewel de veiligheidsgordel naar schatting meer dan een miljoen levens heeft gered, zijn er nog te veel truckchauffeurs die verzuimen om hem te gebruiken. “Door het niet gebruiken van de gordel gaan er onnodig levens verloren”, verklaart Anna Wrige Berling, Volvo Trucks’ Traffic & Product Safety Director. “De statistieken laten zien dat er zoveel minder slachtoffers zouden vallen als alle bestuurders hun gordels zouden gebruiken.”

In 1959 ontwikkelde Volvo-engineer Nils Bohlin de moderne driepuntsveiligheidsgordel. Hoewel het ontwerp was gepatenteerd, besloot Volvo het octrooi open te laten, zodat alle voertuigfabrikanten het gratis konden gebruiken. Dit besluit werd genomen in het belang van de veiligheid, om ervoor te zorgen dat iedereen - Volvo-rijder of niet - zich veiliger in het verkeer kon begeven. “Er is geen veiligheidssysteem dat zelfs maar in de buurt komt van de veiligheidsgordel als het gaat om het redden van levens. De driepuntsveiligheidsgordel heeft bij verkeersongevallen meer mensen beschermd dan welke andere veiligheidsmaatregel ook”, zegt Anna Wrige Berling.

In veel landen worden veiligheidsgordels door bestuurders en inzittenden van zware trucks nog te weinig gebruikt. Waarom? Sommige truckchauffeurs denken ten onrechte dat er geen noodzaak bestaat om een veiligheidsgordel om te doen in een truck vanwege het formaat van het voertuig. “De feiten zijn echter duidelijk: gebruik van de gordel is ook in trucks zeer belangrijk. Bij ongevallen waarbij de truck kantelt, kan de gordel bijvoorbeeld helpen voorkomen dat de bestuurder tussen de truck en de grond terechtkomt”, vervolgt Anna Wrige Berling.

Volvo Trucks heeft als visie om het aantal vrachtwagenongelukken terug te brengen naar nul en is van mening dat vrachtwagenfabrikanten, overheden, verkeersdeskundigen, andere experts en chauffeurs overal ter wereld moeten samenwerken voor een grotere veiligheid. “We delen bevindingen, kennis en expertise op het gebied van verkeersveiligheid op grote schaal met universiteiten, onderzoekerslaboratoria en partnerorganisaties. Wanneer over verkeersveiligheid wordt gesproken, willen we meedoen. Dit helpt ons om nog meer te leren over de problematiek, mogelijke oplossingen en hoe we de trucks van de toekomst moeten ontwerpen”. (27 juni 2019)

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze De driepuntsgordel.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 De driepuntsgordel bestaat zestig jaar
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


De Zetros is een prachtige reistruck maar in Europa krijg je hem niet op kenteken

Nooteboom MCOS-48-03V

Van Eck Dubbele laadvloer trailer

Sortimo Globelyst inrichting voor Mercedes-Benz Vito

Volvo FH 420 4x2T euro6 Globetrotter

Renault Trucks T430 T4x2 X-Low euro6

Bucher Schörling CityCat 2020EV

Pacton THD.342.TC schuifzeiloplegger met coilgoot

Nooteboom EURO 86-14IFP

Volvo Trucks levert 32 FHs met I-Save aan Hessing Logistiek

Marges en beleving volledig onder controle? (video)

MAN TGM 19.250 4x2 BL truckchassis


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens