De bedrijfsauto van vroeger was gewoon een kar

De bedrijfsauto van vroeger was gewoon een kar.

Tegenwoordig doen we onze boodschappen in de supermarkt en fietsen met een rugzak vol producten of met kratten vol achter in de auto naar huis. De tijd dat er aan de deur werd bezorgd ligt ver achter ons. De bedrijfsauto in de vorm van een fiets- of paardenkar ook.

De bedrijfsauto anno 2019 is een representatieve luxe auto, een technisch tot in de perfectie uitgevoerde vrachtwagen of een functioneel busje. Die laatste komt nog wel eens aan de deur als je een pakket verwacht. Voorts zie je nauwelijks nog leveranciers die hun waar aan de voordeur aanbieden.

Eenvoud: kar met paard of hond
Dat was vroeger wel anders. Een bedrijfswagen van de melkboer bestond uit niet meer dan een kar met een paard ervoor. Soms zelfs een handkar voortgetrokken door een hond. De melk werd aan de deur overhandigd. In flessen? Zeker niet. Taptemelk werd in een pannetje gegoten.

De schillenboer kwam ook met paard en wagen. Deze nam aardappelschillen en groenteafval mee, vaak om varkens mee te voeren. Van een vuilniszak had niemand nog gehoord.

Zwaar: flink trappen voor bakker en postbode
De postbode had een fiets met een grote mand voorop waarin de brieven en briefkaarten zatten. Soms kwam die man twee keer per dag langs en op zaterdag ťťn keer. De bakker had zijn eigen bakkerskar. Daarmee bezorgde hij in de vroege uurtjes zijn brood. Vaak met een dichte bakfiets waar je flink op moest trappen.

Slim: zomerkorting op kolen
Kolenkachels, wie weet het nog? Elektrisch stoken was te duur en daarom werden er flinke zakken vol kolen aan de deur gebracht. Eierkolen en briketten bijvoorbeeld. De kolen gingen rond op een grote kar. Mannen sjouwden de zakken hoog op hun schouders richting kolenkit of kolenhok. Volgens kenners kon je ze het beste in de zomer laten bezorgen, dan kreeg je zomerkorting.

Och, en dan was er de ijscoman. We kennen hem vooral uit de versjes van Annie M.G. Schmidt, en hij heeft echt bestaan. Hij verkocht in beginsel vooral vers ijs. Later ook wel verpakt ijs. Hij had een fietskar vol en kondigde zijn komst met een belletje aan.

Het kan weer: brood via een bezorgdienst
Heel af en toe zie je een ijscoman met een kar weer in het straatbeeld verschijnen. En in Sassenheim rijdt er de witte zuivelwagen van Nic. Van Rijn. Er is in Reeuwijk een groenteboer die aan de deur komt. Scheelt de mensen gesjouw met een zware rugzak dames of rugzak heren!

Even zoeken en we treffen zelfs weer een broodbezorgingsdienst: debakkeraanhuis.nl. In een modern jasje, dat wel. Je bestelt brood via een inlogsysteem en het wordt gratis thuis bezorgd. Met een soort overdekt gemotoriseerde wagentje. Een bijzondere bedrijfswagen die we mogelijk vaker in het straatbeeld gaan zien.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze De bedrijfsauto van vroeger.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 De bedrijfsauto van vroeger was gewoon een kar
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


De Zetros is een prachtige reistruck maar in Europa krijg je hem niet op kenteken

Nooteboom MCOS-48-03V

Servisa kaart Kredietkaart

SPIER ZAAAT LBW 7.8mtr Middenas aanhanger

Krone Mega Liner Automotive

Van Hool A3Z001 Tankoplegger voor corrosieve stoffen

HOBUR korte RMO-oplegger

Renault Trucks D12 210E6 Low Light

Renault Trucks Master verlaagd chassis met gesloten laadbak L5 3,5t 2.3TD 120kW

Mercedes-Benz - De Groot Techniek Actros 2748 LVLA 6x2/4 Bergingsvoertuig

Schmitz Cargobull Gotha S.KI LIGHT Large Volume Kipperoplegger

Scania S500 6x2 chassis


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens