Bedrijven worstelen met omschakeling naar elektrisch wagenpark

Bedrijven worstelen met omschakeling naar elektrisch wagenpark

Bedrijven worstelen met omschakeling naar elektrisch wagenpark.

Een volledig elektrische bedrijfswagen? Er rijden hier en daar inmiddels bestelbussen rond zonder verbrandingsmotoren, maar veel ondernemers staan voor flinke uitdagingen om hun wagenpark emissievrij te krijgen. In 2030 moet de uitstoot van schadelijke stoffen in heel Europa met 45 procent gereduceerd zijn, maar in hoeverre dat gaat lukken is de vraag. Hoge kosten en praktische problemen stellen menig ondernemer voor vraagtekens.

Aanschafprijs en verzekeringskosten

Op de eerste plaats speelt bij veel bedrijven de hoge aanschafprijs voor elektrische voertuigen een rol. Door de dure batterijpakketten in dergelijke autoís ben je voor een bestelbus gemakkelijk 10.000 tot 15.000 euro meer kwijt dan voor een variant met een verbrandingsmotor. Bij vrachtwagens speelt dit probleem nog veel nadrukkelijker. Een volledig elektrische vrachtwagen kost momenteel nog een veelvoud van de aanschafprijs van een vrachtwagen met een dieselmotor. Daar komt dan natuurlijk nog bij dat de verzekeringspremie van zoín voertuig voor een belangrijk deel is gebaseerd op de aanschafwaarde. Je kunt je dus wel voorstellen dat je voor een verzekering vrachtwagen dan opeens een stuk meer kwijt bent als je overstapt op volledig elektrisch rijden. Dat zijn kosten die je niet kunt terugverdienen, dus die zul je uit eigen zak moeten financieren.

Onvoldoende laadpunten

Een ander probleem is dat er niet voldoende laadpunten zijn voor het opladen van vrachtwagens. Daarbij speelt ook de congestie op het netwerk een rol. Voordat we voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet hebben gerealiseerd, zijn we een aantal jaren verder. De wagens zelf hebben ook een veel minder grote actieradius dan hun voorgangers met een verbrandingsmotor. Je moet dus vaak bijladen, terwijl die mogelijkheid er nog niet is. Samengevat kunnen we dus stellen dat de investering ​ groter is, dat zakelijk auto verzekeren voor elektrische voertuigen duurder is, dat de mogelijkheden om te kunnen opladen nog te beperkt zijn en daar komt dan nog bij dat de batterijen van dergelijke voertuigen minder lang mee lijken te gaan dan werd gehoopt.

Nieuwe ontwikkelingen

Moeten we het zakelijk elektrisch rijden dan als mislukt project beschouwen? Nee! In tegendeel, want de ontwikkelingen op technologisch gebied schrijden inmiddels voort. Fabrikanten werken hard aan het verbeteren van de batterijkwaliteit en netwerkbeheerders beramen plannen om in hoog tempo nieuwe elektriciteitskabels aan te leggen, zodat het netwerk niet meer overbelast is. Het heeft allemaal wat tijd nodig, maar de verwachting is dat de elektrische bedrijfswagens uiteindelijk steeds een beetje terrein zullen winnen.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Bedrijven worstelen met.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Bedrijven worstelen met omschakeling naar elektrisch wagenpark
opmerkingen   Een overzicht van elektrische bedrijfswagens vindt u op bedrijfsauto.com 
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Brigade Backeye 360 Select

Timmerman Transport tekent bij MendriX op ICT & Logistiek

Benalu Bulkliner S

Volvo FMX 410 6x4

Onrust in haven van Rotterdam; TLN komt in actie

Schmitz S.KO 24/L-13.4 FP 45 Cool PIEK twee compartimenten

D-TEC Containerweegsysteem

HIAB BodyWorks

Burgers - Fiat - Al-Ko Ducato Distributie 3,5t 109kW

Lamberet SR2 Greenliner

Scania R500 6x2/4 trekker

Scattolini Bison 3-zijdige kipper en Kangaroo vaste laadbak

Mercedes-Benz Atego 1323 AF 4x4 Allradantrieb

Mercedes-Benz - Van Eck Antos 1827

Renault Trucks K520 4x4 HEAVY.21 Euro6

Bedrijven worstelen met omschakeling naar elektrisch wagenpark

Traton neemt Navistar over

VSE Reverse Assist

Mercedes-Benz Actros 2858 LS 6x4

Van Eck Trailers viert 110-jarig bestaan met open dag


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available