Aixam D-Truck

Aixam D-Truck. Compacte besteller voor brommerrijbewijs, laadvermogen 275 kg.

Bespottelijk om deze brommobiel D-Truck te noemen. Maar goed, we zullen het Aixam vergeven. Wettelijk gezien is dit een bromfiets met vier wielen. Ja, dat bestaat. Het maakt ook gelijk duidelijk dat Nederland toe is aan een nieuwe indeling van motorvoertuigen. Want in dit voertuigje, met een rijklaar gewicht van 400 kg, mag je op je 16e rijden na het behalen van je brommerrijbewijs. Deze bestelauto lijkt op geen enkele manier op een brommer, de enige overeenkomst is de maximum snelheid van 45 km/h.

Wees gewaarschuwd dus als u dit tegenkomt op de openbare weg. Op het fietspad past hij niet, op de rijbaan rijdt hij te langzaam dus je knalt er zo bovenop. Gezien de lengte hoeft de berijder ook al niet te rekenen op enige vorm van kreukelzone. Waar is hij dan wel geschikt voor? Regionale distributie op plekken waar niet zoveel verkeer is. Noord-Groningen bijvoorbeeld, daar troffen we deze kabouter-besteller ook aan, In gebruik bij de Co-Op voor het wegbrengen van boodschappen.

Deze Franse Aixam beschikt over twee met plastic beklede zitplaatsen, in het hele ding is trouwens enorm veel plastic verwerkt. Plastic deurtjes aan de achterzijde geven toegang tot de laadruimte. De tilhoogte is laag, dat dan weer wel. Het laadvermogen is 275 kilo maar daar moet u het gewicht van de berijder nog aftrekken. Jammer genoeg heeft de D-Truck geen zijdeur. Bij iedere stop moet de chauffeur uitstappen, naar achteren lopen en de deurtjes openzwaaien om de boodschappentas van oma eruit te tillen.

Het meest curieuze van deze D-Truck is de tweecilinder dieselmotor die het futiele vermogen van 4 kW eruit perst en bij stationair draaien al 82dB produceert. Is dat misschien de oorsprong van de aanduiding D-Truck? De microdiesel is natuurlijk niet meer van deze tijd en stamt af van de vele brommobielen die het Franse Aixam produceert. Het verraadt dat het basisontwerp iets uit het vorige milennium is. Zuinig zal hij ongetwijfeld zijn, maar het zal niet lang meer duren voordat gemeenten dit soort ronkende monsterjes uit hun centra gaan weren. En vanaf dat moment heb je er niets meer aan.

Het prettige is, zolang deze bizarre wagentjes op de weg toegestaan blijven, hoef je je als eigenaar aan geen enkele milieuwet te houden. Er zijn geen uitlaatgastesten en geen Apk-keuringen. Het ding is immers een brommer voor de wet. Hoera.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Aixam.(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Aixam D-Truck
modeljaar   2016 -  
motortype   2 cil diesel 
cilinderinhoud   400 cc cc
turbo   nope 
max. vermogen   4 kW
aantal versnellingen  
aandrijving   vooras 
wielbasis   233 cm
massa leeg   350 kg
gvw (max. toelaatbare massa)   675 kg
laadvermogen   275 kg
aantal zitplaatsen  
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


De Zetros is een prachtige reistruck maar in Europa krijg je hem niet op kenteken

Nooteboom MCOS-48-03V

Pommier Furgocar Twim Opbouwsluiting

Burgers Double-Deck gesloten oplegger

Schmitz S.KO Multitemp Dubbele laadvloer

WECON AWZ 111 LZ

Volvo FH460 4x2T Light Concept ADR

Krone 20 ft containerchassis

Volvo FH 420 4x2T euro6 Safety Truck

Mercedes-Benz - DistriCool Sprinter DistriCool

Rolande verwacht jaarlijks 20 tot 25 procent groei in de afzet van LNG

Volvo Trucks vernieuwt de FH


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens