Transport en Logistiek Nederland: "Opbrengst van kilometerheffing kan gebruikt worden voor aanschaf elektrische trucks."

Opbrengsten van de in Nederland in te voeren kilometerheffing kunnen worden gebruikt voor het aanschaffen van elektrisch aangedreven vrachtwagens door transportondernemers. Dat bepleit Transport en Logistiek Nederland in reactie op de introductie van diverse trucks met elektrische aandrijving, de afgelopen weken. In korte tijd introduceerde Volvo de Volvo FL Electric en de Volvo FE Electric, en DAF samen met VDL de DAF CF Electric.


— Foto: Electrisch transport wordt mondjesmaat al in de praktijk gebracht, hier verhuizer Aad de Wit met een voertuig van All Green Vehicles. Nu komen diverse grote truckfabrikanten met hun eigen elektrische trucks op de markt.

"In het Regeerakkoord van het nieuwe Kabinet is de komst van een kilometerheffing opgenomen, en de bedrijfstak heeft met het Kabinet afgesproken dat de opbrengst wordt gebruikt voor de verduurzaming van de sector," zegt Quinten Snijders, woordvoerder van TLN. "Hoe die regeling er precies uit komt te zien is nog onderwerp van overleg. Onze insteek is dat onze leden financieel worden ondersteund bij het overschakelen van diesel op elektrisch."

Transport en Logistiek Nederland heeft met zijn leden een Duurzaamheidsplan opgesteld dat voorziet in Zero Emission distributie in binnensteden vanaf 2025, low emission transport in de buitengebieden, en High Efficiency transport bijvoorbeeld door het bundelen van goederenstromen. "Het is onrealistisch om te denken dat er in 2025 geen enkele dieseltruck meer in de stad rijdt; vrachtwagens hebben een afschrijvingstermijn van zo'n acht jaar. Maar we streven ernaar dat er vanaf 2025 geen nieuwe stadstrucks op diesel op kenteken komen, en dat in de buitengebieden wordt overgeschakeld op minder vervuilende biobrandstoffen."


— Foto: De in april 2018 geÔntroduceerde Volvo FL Electric is leverbaar als 4x2 chassis.

De introductie van de nieuwe electro-trucks noemt TLN "zeer positief", maar er worden wel wat kanttekeningen bij geplaatst. "DAF en VDL komen met een zware truck met elektrische aandrijving en dat is geweldig, maar de actieradius is slechts 100 km en dat is zelfs voor distributie te weinig. De leveranciers moeten dus nog werken aan een groter bereik, snellere laadtijden en de overheid aan meer laadpunten."


De nieuwe Volvo trucks hebben een groter bereik: tot 300 (Volvo FL Electric) respectievelijk 200 (Volvo FE Electric) kilometer zonder bij te laden. Een chassis heeft natuurlijk ook meer ruimte voor batterijen dan een trekker (DAF CF Electric). Volvo verklaart dat de interesse voor elektrisch transport duidelijk merkbaar is in de markt. "Met de FL Electric en FE Electric spelen we daarop in. Om de overgang van diesel naar elektrisch soepel te laten verlopen, kijken we naar de situatie van elke afzonderlijke klant voor wat betreft de rijcycli, laadvermogen, actieradius en andere parameters. Daarbij werken we samen met onder andere leveranciers van laadstations," zegt Jonas Odermalm, hoofd productstrategie van Volvo Trucks. Zusterbedrijf Volvo Bus heeft reeds 4000 volledig elektrische bussen gebouwd sinds 2010.


— Foto: De krachtbron van de DAF CF Electric is van VDL.

De productie van electrische trucks komt overigens maar langzaam op gang. DAF heeft weinig ervaring met elektrische aandrijving, en sloot een partnership met VDL dat bezig was een elektrische DAF XF te ontwikkelen. Het werd uiteindelijk een kleinere DAF CF Electric, voorlopig alleen als 4x2 trekker. Eerder al werden DAF-chassis met elektromotor geleverd door HYTRUCK, dat twee jaar geleden de produktie staakte wegens gebrek aan commercieel succes. AllGreenVehicles, dat electrische vrachtwagens in Nederland produceerde, ging in 2017 failliet. Andere initiatieven op het gebied van electrische trucks zijn van Mercedes-Benz (met de elektrische Fuso Canter en een experimentele zware distributietruck), Emoss (een Brabants bedrijf, bouwt MAN's en Mercedes-chassis om), Ginaf (tegenwoordig in Chinese handen), Renault Trucks (Volvo Group) met de Maxity, Iveco (werkt aan een eigen e-truck). Tesla werkt aan een elektrische lange-afstandstruck maar na de flitsende presentatieshow werd het stil beantwoordde deze fabrikant geen mails meer hierover.

Volkswagen komt met een elektrische Crafter. Iveco heeft een elektrische Daily, CitroŽn een E-Berlingo, Fiat een elektrische Doblo — voor een volledig overzicht zie onder rubriek ECOMOBIEL. Veel voertuigen zijn nog in het teststadium, in die zin dat ze bij een beperkt aantal klanten in de vloot worden opgenomen om ze in de praktijk te testen. Sommige modellen kun je al wel bestellen maar hebben een lange levertijd.


— Foto: Het Duitse Ziehl-Abegg bouwt electromotoren die in de naaf van een wiel passen. Op dit moment worden ze alleen nog aan bussenbouwers geleverd.

Vindt TLN dat vervoerders moeten wachten met de aanschaf van elektrisch transport totdat er een subsidieregeling is? "Die regeling is er nog niet, en we weten niet wanneer die komt en hoe die eruit komt te zien. Wacht dus niet, maar ga hiermee aan de slag is ons advies, als je tenminste de financiŽle ruimte ervoor hebt. Ondernemers die nu van start gaan hebben een voorsprong bij de verduurzaming van hun wagenpark," aldus TLN.

(23 mei 2018)


Nooteboom MCOS-48-03V

Coca-Cola Belgium-Luxemburg voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie

Nooteboom Ballast aanhangwagen.

Volvo FE S 6x2V NLA euro6

Sortimo Bestelauto-inrichting voor schoorsteen-vegers

allsafe ATD dubbel-laadvloersysteem

Mercedes-Benz Econic 3235 8x4

Volvo FM 430 8x2

DAF LF als 22 tons chassis (LF220 FAN 6x2 22t)

DAF XF 450 FAN Silent

Scania - HIAB R500 6x2*4 trekker met kraan

Franse certificaten mogen ook digitaal


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens