Optimaliseren van de verkeersveiligheid zit vanaf nu vooral in het verbeteren van de chauffeur.

De vrachtauto is wat betreft veiligheidssystemen bijna "uitontwikkeld" — nu is het aan de chauffeur om veilig te rijden. Dat is kort samengevat de boodschap van Volvo Trucks bij de aftrap van het Nederlands Kampioenschap Veiligste Chauffeur van Nederland, die dit voorjaar plaatsvindt in samenwerking met TVM.


— foto: Volvo Safety trucks staan inmiddels bij de nieuwe Volvo dealers voor demo doeleinden.

Bij de presentatie op het kantoor van Volvo Trucks Nederland in Beesd passeerden uiteraard de (bekende en minder bekende) veiligheidssystemen de revue, want de afgelopen decennia zijn talloze systemen geïntroduceerd die de truckchauffeur ondersteunen. Denk aan ABS (voorkomt slippende wielen bij het remmen), ESP (Electronic Stability Program, remt het voertuig af in te snel genomen bochten), Forward Collision Warning (waarschuwt voor een dreigende kop-staartbotsing en grijpt indien nodig in door zelf te remmen), Lane Departure Warning System (LDWS, voorkomt dat de chauffeur per ongeluk de rijstrook verlaat) en Lane Change Support (LCS, waarschuwt voor aanwezigheid van een voertuig in de dode hoek bij wisselen van rijstrook). Camerasystemen helpen chauffeurs het zicht te houden rondom de auto.


— foto: College Veiligheid bij Volvo Trucks bij de aftrap van het NK Veiligste Chauffeur.

Volvo ontwikkelt een zelfrijdende truck waarmee op dit moment een experiment loopt op een containerterminal. In Zweden heeft de fabrikant een dorp nagebouwd waar situaties worden nagebootst om veiligheidssystemen en zelfrijdende trucks te testen. Honderd procent foolproof zijn de veiligheidsvoorzieningen nog niet. Zo hebben camera's moeite met het herkennen van motorfietsen, fietsen, voertgangers en stilstaande objecten. Dat is wel nodig als je blindelings wilt vertrouwen op de techniek.

Volop in ontwikkeling zijn de systemen die de omgeving in beeld brengen en interpreteren. Is een auto die voor de truck invoegt aanleiding om te gaan remmen of niet? Komt die tegenligger recht op de truck afrijden of gaat hij er netjes langs. Wat is de impact van laagstaande zon, sneeuw, regen, en die geweldige verblindende xenon koplampen op het camerabeeld? Te verwachten is dat de verwerking van deze beelden steeds betrouwbaarder zal worden.

Wist u dat er in Europa jaarlijks nog 26.000 dodelijke verkeersslachtoffers vallen? En dat aantal is stijgend.

Verkeersonveiligheid is nog steeds een ramp van ongekende omvang, ook al worden trucks steeds veiliger. Dat komt omdat bij slechts 10% van de dodelijke ongelukken een mankement aan het voertuig een rol speelt, bij 30% de omstandigheden (weer, gladheid, enzovoorts) en 90% van de ongevallen gerelateerd kan worden aan menselijk gedrag. Dat is niet altijd opzet of slordigheid. Het kan ook onkunde zijn, vermoeidheid, een verkeerde inschatting. Hoe dan ook... bij de chauffeur valt op veiligheid veel winst te behalen. En dat is exact wat Volvo nu gaat doen.

Bewustwording. Dat is keyword bij veilig rijden. Bewust zijn van waar gevaren loeren. Het chauffeursberoep vergt vakkennis. Hoe voeg je veilig in? Wat is een verantwoorde afstand tot je voorligger? Hoe herken ik een lading die in een scherpe bocht gaat schuiven, en hoe zeker je die? Wat zijn de rij- en rusttijden?



De eerder genoemde veiligheidssystemen op de truck. Hoe bedien je die? Moet je ze soms ook uitschakelen? Hoe zien de waarschuwingen eruit op je dashboard. Hoe bedien je het camerabeeld op de monitor. Zoek het uit voor je wegrijdt. De meeste ongevallen gebeuren binnen twintig minuten na aanvang van de rit, weet TVM. Niet gezien dat een band beschadigd is. Niet gecontroleerd of de spiegels goed stonden, en als je eenmaal op de rotonde staat dan is er geen gelegenheid om dat te doen.

Beroepshouding is belangrijk. Is je bril nog wel op de juiste sterkte? Draag je veiligheidskleding als je op een vervelende plek staat te laden? Beveilig je de hoek van de laadklep als je gedwongen bent tussen langsrijdende fietsers rolcontainers te lossen? Wat eet je vanavond trouwens - die eeuwige gehaktbal geeft kortstondige bevrediging, maar op de lange termijn wordt je conditie er niet beter op.

Mathijs Vrijbloed houdt zich bezig met veiligheid bij Vrijbloed Transport bv, een grote bouwvervoerder in Haarlem. De donkergroene huisstijl valt in de schemering vrijwel weg, maar de wagens werden als eerste in Nederland voorzien van felgekleurde strepen die medeweggebruikers attenderen dat ze in de dode hoek zitten. Onder het motto "wat je niet ziet, daarop kun je ook niet anticiperen" zijn ze bij Vrijbloed doende die dode hoek te elimineren. Camera's zijn daarvoor ideaal. "Experimenteren doe je in de praktijk," zegt Vrijbloed. "Dat doen we met drie camera's op het voertuig. De achteruitrijcamera zit inmiddels overal op. Veel voertuigen hebben een camera aan de rechterzijde met een beeldhoek van 170 graden; dit is inmiddels standaarduitrusting voor nieuwe voertuigen. Een aantal voertuigen heeft bovendien een dode-hoek-camera met een zichthoek van 270 graden."


— foto: Vrijbloed test de dode hoek met een Volvo FMX. Kleine kinderen die binnen de blauwe pilonen staan zijn voor de chauffeur niet te zien, ook niet met de dode-hoekcamera. Een extra camera aan de rechterzijde van de truck moet uitkomst bieden.

Hoe groter de beeldhoek, hoe meer vervormd het beeld op de monitor, vult hij aan. Met gebruik van pilonen vond Vrijbloed uit welke blind spot er over blijft bij het gebruik van spiegels. De camera aan de rechter zijkant zorgt ervoor dat er geen blind spot meer is. Maar dan nog geldt: situaties zijn soms onoverzichtelijk en de chauffeur kan fouten maken. Vrijbloed heeft een partnership met Hoekstra Opleidingen, waarbij chauffeurs leren rijden met de voertuigen die ze gaan besturen, inclusief alle veiligheidsrisico's.


Veiligheid verkoopt. In transport. Het is niet alleen een kostenpost. De signaalstrepen op de auto's van Vrijbloed zijn inmiddels opgenomen in het bedrijfslogo en staan prominent op de homepage. Bij collega-vervoerder Den Hartogh uit Rozenburg ZH is veiligheid zelfs core-business. Maar die zitten dan ook in de chemicaliënlogistiek. "Als je de vloeistoffen die wij vervoeren over je hand zou laten lekken zou er een gat in branden," illustreert Joep Aerts, business unit director bij Den Hartogh.


— foto: Niet alleen de techniek is belangrijk bij veiligheid. Organisatie en gedrag zijn minstens zo belangrijk.

Op de gevaarlijkste plekken van Europa verzorgt het bedrijf de "first mile" en de "last mile". Daar komen extra handelingen bij zoals laden, lossen en het laten nemen van ladingmonsters. Veiligheid is de allerhoogste prioriteit. Nog hoger dan op tijd arriveren. "Een planner kan een chauffeur wel zeggen dat hij om drie uur op het losadres moet zijn," geeft Aerts als voorbeeld. "Maar als de chauffeur de tijdsdruk ten koste vindt gaan van de veiligheid, wordt verwacht dat hij dat aangeeft. Dan bellen we de klant en wijzigen we de planning."


— foto: Joep Aerts (Den Hartogh): "Handelen uit gewoonte is een risico. Het gaat om bewust zijn."

Veiligheid is een integraal onderdeel van het bedrijfsproces bij Den Hartogh. Er is een trainingsinstituut voor chauffeurs, nieuwe werknemers krijgen een mentor toegewezen, en de dienstverlener heeft field supervisors langs de weg die controleren of de mannen (m/v) nog scherp zijn. Bij de geringste twijfel krijgt de chauffeur een uitnodiging voor nascholing. "We hebben een continu programma van trainen en leren," aldus Richard van Cappellen, van het Den Hartogh trainingsinstituut. Dat het commercieel zijn vruchten afwerpt blijkt uit het feit dat Shell Pernis alleen nog Den Hartogh-chauffeurs binnen de poorten toelaat. Veertig lokale chauffeurs trucken de opleggers in ploegendienst van en naar parkeerplaatsen. Vroeger hadden 7000 chauffeurs uit binnen- en buitenland toegang tot de raffinaderij met het oppervlak van een provinciestad. Shell geeft veiligheid voorrang boven de kosten.

Zie ook:
- Piet van Kemenade overleefde een klap van 90 km/h in zijn Volvo FH
- Doe mee met het NL Veiligste chauffeur van Nederland
- rubriek veiligheid en beveiliging in bedrijfsauto.com
- Volvo dode hoek camera
- Driver Alert Support

(23 januari 2018)


Meusburger Korte Coiltrailer

Vako Vakov

Pavelli STV Smart A2 dieplader voor trucktransport

Mercedes-Benz Actros 1863 LS GigaSpace

Fontaine CD700 lichtgewicht koppelschotel

VAKO Cap Light — lichtgewicht afdeksysteem

Humbaur Tandem-Kofferanhänger HK 254218-20 PF30

Spier SPIER Oplegger SAL 2

Schmitz Cargobull S.CS 24/L 13.62 CEB (S01) Coiloplegger

Mercedes-Benz Actros 2532 / 2536 / 2541 / 2544 / 2546 / 2548 LLS VLA 6x2/4 LowLiner

Broshuis 2City

Broshuis 4AOU-16-40

Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (Vecto)

Faymonville PrefaMax uitschuifbare binnenlader

Renault Trucks / BE-Combi Master 3500PLUS 2.3TD 120kW

SPIER Drankopbouw conform VDI 2700

Volvo Trucks Driver Alert Support (DAS)

Renault Trucks C 520 8x4 Tridem

HIAB T-Body

Schmitz Cargobull korte koel/vriesoplegger


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available