Volvo komt met nieuwe LNG-trucks: straks koop je gewoon een Volvo FH met aardgasmotor.

Truckfabrikanten buitelen over elkaar heen met aankondigingen van electrische vrachtwagens, maar voorlopig zijn die maar heel beperkt inzetbaar — zeker in het lange-afstandsvervoer. Volvo Trucks werkt met een oplossing die op korte termijn ook in het internationaal transport toepasbaar is: trucks op LNG. Door het vervangen van diesel door LNG of bio-LNG kunnen de CO2-emissies van zware trucks drastisch worden verminderd, aldus de Zweedse fabrikant. Waarschijnlijk kunnen we binnenkort dus een Volvo FH met LNG-motor kopen.

Voor wie het nog niet weet: LNG is aardgas, en wel zodanig gekoeld dat het vloeibaar is. Aardgas is uiteraard een fossiele brandstof, maar het gebruik als vrachtautobrandstof produceert toch 20% minder CO2-uitstoot dan diesel. Als in plaats daarvan biogas wordt gebruikt, neemt de CO2-uitstoot netto met 100% af.

LNG wordt op dit moment met name gebruikt voor industriŽle toepassingen, maar de voorwaarden voor gebruik als competitieve voertuigbrandstof zijn uitstekend, met aanzienlijke voordelen voor het milieu. Dat is de visie van Volvo Trucks, waar momenteel intensief wordt gewerkt aan de ontwikkeling van trucks op LNG voor zwaar regionaal en internationaal transport."Het terugdringen van de milieubelastende uitstoot door zwaar commercieel verkeer is een uitdaging voor politici en inkopers, transportbedrijven en voertuigfabrikanten. In mei heeft de EU een regeling aangekondigd die de vermelding van CO2-cijfers voor zware voertuigen vanaf 2019 verplicht stelt, met als doel het terugdringen van de CO2-uitstoot," aldus Lars MŚrtensson, directeur milieu en innovatie van Volvo Trucks.

ďVeel van onze klanten doen al veel om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Wij willen graag ons LNG-marktaandeel vergroten als een cruciaal onderdeel van die ontwikkeling. Het is onze visie dat trucks van Volvo uiteindelijk nul emissies produceren. Om daar te komen, hebben we niet slechts ťťn oplossing nodig, maar meerdere oplossingen naast elkaarĒ, legt MŚrtensson uit.

LNG-motoren verschillen niet wezenlijk van dieselmotoren, derhalve is het omschakelen gemakkelijker dan het omschakelen naar electrische aandrijving. In veel Europese landen zijn de kosten van aardgas lager dan de kosten van diesel. En aardgas is grootschalig beschikbaar. Langzaam maar zeker komen er meer LNG-tankstations. En personeel in vrachtautowerkplaatsen moet weliswaar worden bijgeschoold, maar ook dit is te overzien. En tenslotte: de actieradius van een truck op LNG is veel groter dan die van een electrische truck. Zij het minder groot dan van een dieseltruck.

ďZoals gezegd is vloeibaar gas dus goed beschikbaar en een milieuvriendelijk alternatief voor zwaar en internationaal transport. Wat we nu nodig hebben, zijn trucks op LNG die kunnen concurreren met diesel op het gebied van prestaties en brandstofverbruik. Daarnaast moet de LNG-infrastructuur worden uitgebreid. In beide opzichten zijn grote stappen voorwaarts gerealiseerdĒ, aldus MŚrtensson.

Behalve Volvo zijn ook andere merken actief met LNG-trucks: Scania, Iveco en Mercedes-Benz.


— foto: Aftanken van een LNG-truck duurt ongeveer even lang als het aftanken van een dieseltruck.

(26 september 2017)


De Zetros is een prachtige reistruck maar in Europa krijg je hem niet op kenteken

Nooteboom MCOS-48-03V

MAN TGX 18.400 4x2 BLS trekker

Axcend Trailer tracking

Edscha Trailer Systems SB-Profi schuifbeugelsysteem

Imbema Rhiwa Stophout

Lamberet SR2 Greenliner met onderschuifklep

Aventeon en Fleets Online werken samen bij mobiele oplossingen

KŲgel Cool - PurFerro Quality koeltrailer

Scania P360 CP17 Light 4x2 trekker

Vanloda Hydraroll

Volvo Trucks vernieuwt de FH16


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


DAF Trucks


Truck Door Service

Renault TrucksB.W. Rijkers
Van Hunnik Bedrijfswagens