of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
DAF vernieuwt de XF en de CF.

DAF Trucks introduceert nieuwe CF en XF trucks. Uiterlijk verschillen de nieuwe XF en CF nauwelijks van de huidige modellen, maar onderhuids is er zoveel aan veranderd dat DAF spreekt over een "nieuwe generatie."


— foto: Vernieuwde DAF XF. Opmerkelijk: niet meer in de bekende oranje kleur.

Vernieuwingen aan de motoren, nieuwe aandrijflijnen en betere aerodynamiek zorgen voor een tot 7% lager brandstofverbruik. Een lager leeggewicht zorgt voor meer laadvermogen. Het comfort voor de chauffeur is op diverse manieren verbeterd. In de zomer van 2017 schakelt DAF de productie over naar dit nieuwe model.

Standaard op de nieuwe CF- en XF-serie is de nieuwste generatie TraXon geautomatiseerde versnellingsbakken.


— foto: De nieuwe DAF CF. Uiterlijk niet zoveel veranderd maar onderhuids des te meer.

De nieuwe CF en XF hebben een volledig nieuwe elektrische en elektronische architectuur. Deze kent een nieuwe regelunit die de verschillende componenten van de aandrijflijn geÔntegreerd aanstuurt. Functionaliteiten zoals EcoRoll en Cruise Control zijn verder uitgebreid. Nieuw is Dynamic Cruise, die het karakter van de Cruise Control aanpast aan de verschillende rijomstandigheden. Dankzij een verdere integratie van Predictive Cruise Control (PCC) en EcoRoll, wordt de transmissie van de nieuwe CF en XF bij een beklimming eerder dan voorheen in Ďneutraalí gezet. Dat gebeurt zodra massa en snelheid voldoende zijn om de combinatie met hulp van de kinetische energie over de helling te duwen zonder teveel snelheid te verliezen.

De vertrouwde MX11 en MX13 motor werden op diverse punten onder handen genomen door de ingenieurs uit Eindhoven. De luchthuishouding van de MX-motoren is verbeterd door toepassing van een nieuwe turbocompressor, een nieuw EGR-systeem en een nieuw ontwerp van de klepbediening. De warmtehuishouding is verbeterd door de ontwikkeling van een nieuw verbrandingssysteem, waarbij nieuwe zuigers, verstuivers en inspuitstrategieŽn worden toegepast, naast een hogere compressieverhouding. Voor het laagst mogelijke brandstofverbruik worden nieuwe, uiterst efficiŽnte koel-, stuur- en oliepompen met variabel toerental toegepast om meer mechanisch rendement te realiseren. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van de nieuwe aandrijflijnen, was het verlagen van het motortoerental. Het maximumkoppel van de PACCAR MX-11 en MX-13-motoren is verhoogd en reeds beschikbaar bij 900 toeren per minuut om rijden bij lage toerentallen mogelijk te maken. De krachtigste motor is de PACCAR MX-13-motor met 390 kW/530 pk. Deze is goed voor 2.600 Nm bij 1.000 toeren per minuut. Dat draagt natuurlijk ook bij aan het rijcomfort.

De onderhoudsintervallen zijn verlengd, tot maximaal 200.000 km.


— foto: Grill werd gestroomlijnder.

De achterassen zijn doorontwikkeld. Er zijn nu lagere eindreducties beschikbaar, tot 2,05:1. Die maken het mogelijk met kruissnelheden van 85 km/h te rijden bij slechts 1.000 Ė 1.040 toeren per minuut, afhankelijk van de specificaties van de drijflijn. Bij de nieuwe generatie achterasdifferentiŽlen zijn kroonwiel en pignon nieuw ontworpen voor een langere levensduur en efficiŽntie en lage geluidsniveaus. Door gebruik te maken van olie met een lage viscositeit enerzijds en door toepassing van lagere olieniveaus in de achterassen anderzijds, wordt de brandstofefficiency weer een stukje vergroot. Daaraan dragen ook de wrijvingsarme wielnaaflagers bij.


— foto: Onderscheidend detail: aerodynamische zonneklep.

Naast de motorprestaties zijn de prestaties van de PACCAR Engine Brake verbeterd. Het maximale remvermogen van de PACCAR MX-11-motor is toegenomen van 320 kW naar 340 kW. Het maximale remvermogen van de MX-13 is niet minder dan 360 kW en in het belangrijke bereik van 1.200 tot 1.500 toeren per minuut is het remvermogen verhoogd met een royale 30%. Omdat een indrukwekkend remvermogen beschikbaar is bij lage toerentallen, hoeft er minder vaak te worden geschakeld. Bovendien profiteert het chauffeurscomfort van de uitstekende prestaties van de PACCAR Engine Brake.

Zoals gezegd hebben de ontwerpers ook geschaafd aan de cabine, om de stroomlijn te verbeteren. Onder meer dankzij een nieuwe zonnekap voor de CF en XF. Daarnaast heeft de nieuwe XF extra wielkuipverlengingen en stromingsgeleiders achter de grille voor optimale aerodynamica van de truck, tot zelfs in de motorruimte. Nieuwe grilleafdichtingen verminderen de luchtweerstand en er zijn nieuwe afdichtingen voor de sleuven onder de hoekspoilers en boven de koplampanelen.

Voor de nieuwe CF en XF heeft DAF een nieuw uitlaatgasnabehandelingssysteem (EAS) ontwikkeld. Lees meer hierover op DAF EAS in onze productcatalogus. De compactere unit levert een gewichtsbesparing op van ongeveer 50 kilo. Dankzij aanvullende gewicht besparende maatregelen aan motor en chassis, is het voertuiggewicht van de nieuwe CF en XF verlaagd met in totaal 100 kilo.

DAF maakt bij de introductie van de vernieuwde CF / XF ook melding van het nieuwe fleet management systeem DAF Connect waarover wij al eerder bericht hebben.


— foto: Exclusive Line met lederen bekleding leverbaar zowel op de DAF XF als op de DAF CF.

De cabines van CF en XF waren uiteraard al luxe werkplekken waar je graag instapt en verblijft. Dit dankzij de toegankelijkheid, interieurruimte en innovaties die zorgen voor nog meer comfort, gebruiksgemak, aantrekkingskracht en veiligheid. Lees over de nieuwe cabines in onze productcatalogus.

(30 april 2017)

 • wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo FH met
  langere cabine voor FH en FH16 vanaf 2024


  Na DAF Trucks komt ook Volvo ... > Meer

  Amsterdam
  voert zero-emission zones in per 2025


  Voor een groot deel van de op ... > Meer

  Steelbro
  SB180SF


  Container sidelifter, bedoeld ... > Meer

  Wemacon
  LZV combinatie voor drie wissellaadbakken


  LZV combinatie voor drie uit ... > Meer

  Volvo
  FMX 460 6x4


  6x4 bouwchassis in de Volvo ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Citan 109 CDI 66kW


  Mercedes-Benz Citan in de dit ... > Meer

  Volvo
  FL 4x4 euro6 12t / 16t


  Volvo FL euro 6 in 4x4 GVW: ... > Meer

  Renault Trucks
  D12 210E6


  Twaalftons-uitvoering van de ... > Meer

  GFA
  RD 753334 - 7,5 tons as met schijfremmen


  7,5 tons as, te gebruiken een ... > Meer

  Scania - HIAB
  R500 6x2*4 trekker met kraan


  Sander van Holstein gevestigd ... > Meer

  Volvo Truck / Hyva
  FE350 4x2 Portaalkraan


  Volvo Trucks FE-chassis van / ... > Meer

  Goldhofer
  betreedt Benelux-markt met dealerbedrijf Matrax Trading


  Goldhofer heeft sinds 1 juli ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon