of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Scania toont nieuwe generatie trucks met nieuw topmodel: de Scania S."

Scania heeft op de IAA in Hannover zijn nieuwe truckrange gepresenteerd. De Zweedse fabrikant heeft tien jaar besteed aan het optimaliseren van zijn euro 6 trucks, en de aanpassingen zijn zodanig dat terecht van een "nieuwe generatie Scania's" kan worden gesproken. De komende achttien maanden zullen de nieuwe modellen in vijf fases op de markt komen, waarbij ondertussen zo'n 40.000 klanten in Zweden zullen worden uitgenodigd voor proefritten. Wat het meest in het oog springt bij de nieuwe generatie is de nieuwe S-cabine, die de R-cabine nog overtreft.


— foto: Luchtweerstand is 2% lager bij de nieuwe generatie Scania trucks.

Belangrijke vernieuwingen zijn doorgevoerd in het motormanagementsysteem, de grotere capaciteit van het koelsysteem van de motor - onder andere door direct aangedreven ventilatoren - aerodynamische verbeteringen aan de cabine, een nieuw schakelsysteem waardoor de OptiCruise versnellingsbak veel sneller van de ene naar de andere versnelling schakelt. De motoren kregen nieuwe verbrandingskamers en injectoren. Overall zijn de verbeteringen goed voor een brandstofbesparing van 5 procent, aldus Scania bij de introductie. De fabrikant houdt vast aan het SCR-systeem (AdBlue) voor het schoonmaken van uitlaatgassen, het recirculeren van uitlaatgassen is taboe voor Scania.

Tegelijkertijd met de nieuwe techniek, rolt Scania ook een nieuwe benadering van de klanten uit. Een optimale mix van product en diensten is wat Scania de transporteur wil bieden. Dat begint met een truck die optimaal is uitgerust voor de wensen van de klant, maar het gaat verder. Denk daarbij aan onderhoud, het volgen van trucks, planning en financiering. Het begrip TCO (total cost of ownership) vervangt Scania door TOE (total operating economy) waarbij niet alleen naar de kosten maar ook naar de opbrengsten van transport wordt gekeken: hoe komt een vrachtprijs tot stand, hoeveel kan het voertuig worden ingezet, enzovoorts. "We weten dat transportondernemers van alle kanten onder druk worden gezet, en wij nemen als uitgangspunt hoe de klant met onze trucks rendabel kan zijn," aldus Scania. Alle nieuwe trucks die de fabriek in SŲdertallje (of Zwolle) uitrollen zijn "connected". dat wil zeggen dat gegevens over gebruik, slijtage en mankementen bij de dealer bekend zijn via een draadloze verbinding, en dat op basis daarvan het onderhoud wordt gepland.

Ook wordt bij het configureren van de truck gelet op de CO2-uitstoot. Hiervoor ontwikkelde men de Scania Fleet CO2MPOSER waarbij gekeken wordt of bepaalde doelstellingen in CO2-reductie gehaald kunnen worden. Een belangrijke troef is dat de vernieuwde motoren behalve op diesel ook kunnen rijden op plantaardige olie.


— foto: De Scania S is het nieuwe vlaggenschip van het Zweedse merk.

Op de IAA waren nog geen nieuwe G-serie en P-series van Scania te zien. Dat klopt, die worden in een latere fase vernieuwd. Wel de nieuwe R Ťn de nieuwe S, een majestueuze truck voor het lange-afstandstransport. De nieuwe Scania R en S zijn duidelijk doordrenkt van de Scania-genen want ze zijn al op afstand als zodanig te herkennen. Maar vergis je niet: de trucks hebben weliswaar alle stylingkenmerken van het Zweedse merk, ze zijn van de grond af opnieuw ontworpen. Waarbij vooral veel detailwerk is gaan zitten in het zo aerodynamisch mogelijk maken van deze cabines. Lichten, ruitenwissers, spiegels, alles is onder handen genomen met als resultaat 2% minder luchtweerstand, met een bijbehorende verbruiksbesparing van eveneens 2%.

Ten opzichte van de oude cabine is de positie van de chauffeur 6,5 cm naar voren geplaatst, met als resultaat een beter uitzicht en meer binnenruimte. De nieuwe cabine is trouwens 5 cm langer dan zijn voorganger, en het standaarddak is 10 cm hoger. De vooras is 5 cm naar voren geplaatst, en heeft een grotere remcapaciteit. Het zwaartepunt van de trekker is verlaagd, wat bijdraagt tot de stabiliteit en het comfort bij het remmen. Als optie zijn gordijn-airbags leverbaar. Als er sleepassen zijn gemonteerd, zijn deze in de nieuwe serie electro-hydraulisch gestuurd, met als resultaat een grotere stuurhoek (19 in plaats van 14 graden), minder gewicht en de mogelijkheid van een negentons sleepas.


— foto: Cabine van de nieuwe Scania is compleet nieuw.


— foto: Goed uitzicht en veel opbergmogelijkheden.

Als je als chauffeur tussen de 1,50 en 2,00 meter lang bent, vind je in de nieuwe Scania-cabines een goede werkplek, met optimaal zicht, best comfort, genoeg ruimte voor je benen, ook als je van die lompe schoenen en een te ruime werkbroek draagt. Binnen handbereik bevinden zich niet alleen de bedieningselementen van de truck maar ook de gekoelde frisdrank, mobiele telefoon, en bergruimte. De opbergmogelijkheden zijn trouwens bijzonder uitgebreid in deze nieuwe cabine, vraag bij de dealer gerust om opbergdozen, planken, haken en netten om de persoonlijke spullen goed te stouwen. Er zijn diverse bedden leverbaar - wilt u het matras hard of zacht? Een bovenbed is uiteraard ook mogelijk. Het klimaatsysteem van de nieuwe Scania is geheel nieuw ontwikkeld en van topniveau. Standairco en standverwarming zijn ook leverbaar. Het infotainment-systeem is van het kaliber van een luxe personenauto, met een geÔntegreerd beeldscherm (5 of 7 inch), bedieningselementen aan het stuur, stemactivering, en mogelijkheden voor het aansluiten van extra speakers en camera's, zowel in de cabine als aan de buitenzijde van het voertuig waarmee dan weer de veiligheid wordt verbeterd.

In de S-cabine is het comfort van een overtreffende trap. De cabinevloer is vlak, de "S" beschikt over extra isolatie, de bedden kunnen apart worden gespecificeerd, het bovenste bed tot maximaal 80 cm breedte en het onderste kan tot 100 cm breedte worden verbreed. De cabines zijn modulair samengesteld, dat wil zeggen dat allerlei combinaties mogelijk zijn.

Zodra er nieuwe modellen uitkomen in deze "Next Generation Scania" doen we hiervan melding op bedrijfsauto.com.
(26 oktober 2016)

 • wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  De Zetros is een prachtige reistruck
  maar in Europa krijg je hem niet op kenteken


  Kopen kun je hem wel, hier in ... > Meer

  Nooteboom
  MCOS-48-03V


  Een nieuwe variant in het van ... > Meer

  Krone
  Profi Liner SDP27 eLB3-BW


  Derde generatie Profi Liner, ... > Meer

  CitroŽn - Jotha
  Jumper Afzetcontainer L2 3,5t


  CitroŽn levert de Jumper in x ... > Meer

  WebTrailer
  Flexstrap


  Systeem voor het zekeren van ... > Meer

  KŲgel
  Coilfix


  Ladingzekeringsysteem voor en ... > Meer

  Hertoghs - Chereau
  3 assige koel / vries oplegger


  Koel- / vriesoplegger van aan ... > Meer

  Volvo - Terberg Techniek - Hyva
  FMX 540 8x8 kipper


  Volvo FMX 8x8 met een GVW van ... > Meer

  Kšssbohrer
  SPS H


  Geschikt voor het vervoer van ... > Meer

  Volvo Trucks
  Vera ingezet in de haven van GŲteborg


  De autonoom rijdende trekker ... > Meer

  DAF - Van Eck
  FAN CF370


  DAF CF chassis met koelbak 14 ... > Meer

  Kšssbohrer
  K.SCH X


  Chassis van S460 MC-staal. 12 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon