of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Transporteurs halen hun schouders op over EU-kartelboete voor truckfabrikanten. "De aanschafprijs is niet zo belangrijk. Het gaat om de exploitatiekosten."

"Wij hebben er nooit wat van gemerkt, en het verhaal verbaast ons ook enigszins." Aan het woord is Hendrik Alkema, truckverkoper bij DAF-dealer ESA in Groningen, over het nieuws van de kartelboetes die de Europese Commissie heeft uitgedeeld aan bijna alle grote fabrikanten van vrachtauto's in Europa.

"Ik kan me er niets bij voorstellen dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden zouden zijn," aldus Alkema. "De concurrentie in deze branche is juist heel groot. Altijd al geweest trouwens. Als ik voor een klant voor een laadbak informeer, ben ik al voorzichtig om niet de naam van de klant te noemen uit angst voor een onderbieding door een collega-truckdealer."

Bij een telefonische rondgang onder truckdealers en transportondernemers horen we vergelijkbare reacties. De concurrentie is juist groot en iedere bespaarde euro bij de aanschaf van een truck is er één. Transportondernemers zweren dan wel vaak bij een favoriet merk maar als er nieuw gekocht wordt shopt men graag een beetje rond om prijzen te vergelijken en de truckdealers "scherp te houden", zoals dat met een mooi woord heet.

Frank van den Berg van Mercedes-dealer Gomes uit Noord-Holland: "Daimler hanteert vaste prijzen die ons als dealer ter inkoop worden aangeboden. Daar hebben we geen invloed op. We hebben ook nooit rare prijsverhogingen gezien die zouden duiden op manipulatie van de markt. Ja, trekkers en chassis worden elk jaar duurder maar daarvoor zijn ook logische verklaringen, zoals de invoering van nieuwe motoren. Daimler moet daarin investeren, logisch dat ze dat willen terugverdienen."

Jan van den Berg van MAN-dealer Roordink: "Als we een chassis bestellen, configureren we dat in het systeem van de fabriek, en daar rolt een prijs uit. Vervolgens kunnen we onze klant een aanbieding doen. Dat die prijzen te hoog zouden zijn, dat komt ons totaal onbekend voor. We hebben ook nooit van klanten opmerkingen gehoord over prijsmanipulatie."


— foto: Volgens de Europese Commissie hebben truckfabrikanten jarenlang de prijzen voor trucks op elkaar afgestemd. Dat is verboden. Er zijn boetes uitgedeeld tot meer dan een miljard euro.

Desondanks meent de Europese kartelpolitie dat dat wel is gebeurd. Fabrikanten zouden met elkaar afspraken gemaakt hebben over de prijzen van hun producten, en over de invoering van diverse technologieën, en hebben daarmee de vrije concurrentie in de weg gezeten. Aanvankelijk kwamen de fabrikanten bij elkaar, later werden de afspraken per e-mail gemaakt. De boetes lopen op tot bijna een miljard euro, afhankelijk van de omzet van de fabrikant. De door de Commissie veroordeelde praktijken vonden plaats in de periode 1997 tot 2011, toen op de hoofdkantoren van de fabrikanten invallen werden gedaan.

De meeste fabrikanten hebben met de EC een schikking getroffen waardoor het onderzoek (dat al vijf jaar duurde) kon worden stopgezet. Alleen MAN Trucks kreeg geen boete, omdat ze de praktijken bij de Mededingingsautoriteit aanhangig hadden gemaakt. De hoogste boete ging naar Daimler: ruim een miljard euro. Als enige grote fabrikant was Scania niet betrokken bij de overtredingen.

Vanuit de industrie wordt maar beperkt gereageerd op de boete van de Europese Commissie. De meeste fabrikanten geven een schriftelijk statement. Op het hoofdkantoor van Daimler in Stuttgart staat men ons netjes maar afgemeten te woord. "Medewerkers van ons bedrijf hebben de Europese mededingingsregels overtreden. We betreuren dat dit is gebeurd, en we hebben maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, waaronder beter controle en scholing van medewerkers in de EU-mededingingswetgeving," zegt woordvoerder Silke Mockert van Daimler AG. "We hebben met de EU een schikking getroffen ter grootte van 1,009 miljard euro, dat is de consequentie die wij accepteren. Met deze schikking wordt het onderzoek van het kartelambt van de EC beëindigd."

Volvo Trucks steekt eveneens de hand in eigen boezem. "Wij betreuren wat er is gebeurd, maar we zijn ervan overtuigd dat dit

geen gevolgen heeft gehad voor onze klanten," zegt Martin Lundstedt, ceo van Volvo. "We hebben deze kwestie hoog opgenomen en volledig meegewerkt met het onderzoek van de Europese Commissie. Dit heeft tot een aanzienlijk lagere boete geleid." Verreweg het grootste deel van de boete had Volvo al begroot. Volvo heeft aangestuurd op een schikking omdat het onderzoek al jaren duurde en men de zaak graag wilde afhandelen zodat men verder kan met de toekomst.

DAF Trucks zegt in een reactie dat de overtreding "het uitwisselen van informatie over de prijzen van producten" betrof, en benadrukt dat het geen invloed heeft gehad op de prijzen die door klanten zijn betaald. DAF heeft 752,7 miljoen euro boete betaald. Dat is overigens 97,3 miljoen minder dan het concern al had gereserveerd. Doordat het geen onverwachte uitgave is, tast de boete de financiële positie van DAF c.q. moederbedrijf PACCAR niet aan.

Als de klanten het niet hebben gemerkt, wie heeft het dan wel gemerkt dat de prijzen van chassis onderling zijn afgestemd? We gaan even terug naar onze telefonische ronde langs Nederlandse truckdealers.

Van den Berg van Mercedes-dealer Gomes: "In de basis is Mercedes-Benz duurder dan andere merken trucks. De Actros kost gewoon meer dan zijn concurrenten. Maar dat heeft te maken met kwaliteit en technologie, niet met kunstmatig hoog gehouden prijzen. Daar tegenover staat dat als je veel kilometers maakt, de Actros over de hele duur de laagste cost of ownership heeft. Wij trachten dat onze klanten duidelijk te maken. Los daarvan zou het ons wel helpen als de inkoopprijzen wat lager zouden zijn. Als dealer moeten we vaak een deel van onze marge of zelfs de gehele marge weggeven om voertuigen te kunnen verkopen."

Daar zit hem dus het venijn. Het lijkt erop dat de kortingen die de transportondernemer krijgt,

ten koste gaan van de marge van de dealer. Een truckdealer die zijn naam niet genoemd wil zien: "De prijzen staan voor ons vast in de configurator van de fabriek, daarover wordt niet onderhandeld. In zoverre kun je inderdaad stellen dat als er geconcurreerd moet worden, wij als dealer er minder aan verdienen. Maar dat is ook weer relatief. Er is toch een marktwerking. Als een truck te weinig marktaandeel heeft, kan de fabriek de prijs naar beneden bijstellen, een prijsverhoging niet doorvoeren of een volgend model wat goedkoper maken. Loopt een truck goed, dan kan de prijs wat omhoog. Dat is een kwestie van vraag en aanbod, niks illegaals aan."

De meeste transportondernemer die wij spreken, trekken hun wenkbrauwen op over de berichten van deze kartelboetes. "De aanschafprijs is één aspect, maar uiteindelijk gaat het over de totale exploitatiekosten en of je met die vrachtauto wat kunt verdienen," zegt een anonieme transporteur. "Wij hebben heel gauw door of wij als klant op de eerste plaats staan bij een dealer, of hij met ons meedenkt, en ons gunt om ons werk op een winstgevende manier uit te oefenen. Brandstofverbruik, service en betrouwbaarheid van de truck zijn daarbij veel belangrijker dan het prijskaartje voor de aanschaf van een trekker of een chassis. Een voertuig kan wel goedkoop zijn, maar als hij te vaak stilstaat of teveel diesel gebruikt, kun je er niks mee verdienen."

Vervoerder René Gorissen uit Waddinxveen: "Ik heb die berichten over die kartelboetes wel gelezen. Wij hebben totaal niet het idee dat dit speelt in de markt. We hebben laatst nog een 400 pk DAF trekker erbij gekocht, deze was aanmerkelijk goedkoper dan een vergelijkbare truck van een ander merk. Gewoon maar even om aan te geven dat er wel degelijk flink wordt geconcurreerd."

De megaboetes zijn wel aanleiding voor diverse juristen om kopers van vrachtwagens aan te bieden gezamenlijk een schadeclaim in te dienen bij de truckfabrikanten. De brutoprijzen van chassis zouden tot 20 procent te hoog liggen volgens deze organisaties. Branche-organisatie TLN denkt overigens dat dat rond de tien procent ligt. Verder is het twijfelachtig of een claim zin heeft omdat kopers van trucks vaak korting bedingen waarop de brutoprijs weinig invloed heeft.
(21 juli 2016)

  • wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Pacton
    MXD 220 — twee-assige middenas-aanhangwagen met liftas


    Open middenas-aanhanger met 9 ... > Meer

    DFDS koopt
    nog eens honderd elektrische Volvo trucks


    De Zweedse transporteur DFDS ... > Meer

    Krone - Iveco
    Daily KEP-Shuttle WB375


    Pakketbestelvoertuig met waar ... > Meer

    Volvo Trucks
    vernieuwt de FH


    Volvo Trucks heeft de nieuwe ... > Meer

    Scania komt met nieuwe V8:
    530 - 590 - 660 - 770 pk


    Scania heeft zijn V8 motor / ... > Meer

    Peugeot - Durisotti
    Boxer Polyvolume 2.2 HDi 20m3 / 22,5m3


    Groot-volumecarrosserie op de ... > Meer

    Citroën
    e-Berlingo L1 / L2


    De Citroën ë-Berlingo Van is ... > Meer

    Nooteboom
    MWT-XL Mega Windmill Trailer


    Ter Linden Transport uit als ... > Meer

    VDL
    Haakliftsysteem voor autotransport


    Het haakarmsysteem van VDL in ... > Meer

    Rotterdam gaat verbrandingstrucks
    per 2025 weren uit de stad


    Als u over goed een jaar een ... > Meer

    Renault
    Master Chassis Dubbele Cabine L4 3,5t 120kW WB433


    Chassis met manschappencabine ... > Meer

    DAF
    XD Electric FAN 170e / 220e / 270e D1 / 270e D2 / 310e / 350e — elektrisch aangedreven chassis


    Het zal geen verrassing zijn ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon