of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Volvo nu met ombouwspecialist Terberg aan kop bij de verkoop van bouwchassis.

Volvo heeft vorig jaar 2.935 trucks verkocht in de Nederlandse markt. Het Zweedse merk is daarmee als tweede geëindigd na DAF. In totaal zijn 195 Volvo’s naar “Bouw en Constructie” gegaan. De meeste daarvan passeerden eerst Terberg. Die bouwde in totaal 700 Volvo’s om, voor Nederland en ver daarbuiten.

door Hans van Zwet

Volvo heeft in 2015 voor het eerst MAN van de koppositie verdrongen op de verkooplijst van bouw- en constructievoertuigen voor de Nederlandse markt. Terberg doet in die race niet meer mee. Terberg Benschop bouwt geen vrachtauto’s meer, sinds de komst van wettelijk verplicht Euro 6. Maar Terberg heeft zich sindsdien, nog meer dan voorheen, gericht op aanpassingen van Volvo’s voor de bouw- en constructiemarkt. Volvo is vastbesloten op deze markt te groeien. De wereldwijde verkoopdoelstelling is een groei van 15.000 eenheden in 2015 naar 16.000 voertuigen voor het lopende jaar. Dat beloven nog mooiere tijden voor Terberg Techniek. Dat aanpassen verzacht ook de pijn van het verlies van de vertrouwde trucks met “de beer uit Benschop” op de gril.


— foto: Onder invloed van nieuwe wettelijke bepalingen, de assen steeds meer naar achteren.

Volvo krijgt een duwtje in de rug door de komst van de Europese Type Goedkeuring (ETG) EU 1230/2012 die de RDW sinds 1 januari 2016 hanteert, met een overgangstermijn van drie maanden. Die procedure bestaat al langer, maar nog niet voor individuele keuringen en daar gaat het nu vaak om bij bouwvoertuigen. Voortaan controleert de RDW op basis van een denkbeeldige gelijkmatige belasting van de opbouw of de maximale lasten die de fabriek heeft opgegeven, voldoende zijn op het gewicht te dragen. Op het moment dat die aslastverdeling niet klopt, gaat het maximaal toegelaten gewicht net zolang omlaag totdat de zekerheid bestaat dat bij belading tot de wettelijk toegelaten massa, geen enkele as is overbeladen. Dat is nieuw en zorgt ervoor dat nu veel meer dan voorheen de assen precies op de juiste plaats moeten staan om de wettelijk toegelaten maximum massa ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Vandaar dat twee voorassen onder vierassige kippers in rap tempo verdwijnen. In de meeste gevallen komen de voorassen niet toe aan hun maximaal draagvermogen omdat de gelijkmatig verdeelde lading vooral op de achterassen rust. Die zijn dan wettelijk, maar eigenlijk nooit technisch overbeladen en dat is met de komst van deze nieuwe toelatingseisen niet meer mogelijk. Volvo, evenals MAN en Ginaf, komen op dat punt goed weg omdat zij al langer gewend zijn om vierassers met een enkele vooras en drieassige constructies aan de achterzijde.


— foto: Volvo Bouw en Constructievoertuigen, meer dan driekwart FH en FMX, beide met een aandeel van 38 procent.

Volvo rekent tot de bouw- en constructievoertuigen ook de onderstellen die kranen en andere bijzonder opbouwen dragen. Dat soort voertuigen heet dan Zelfrijdende werktuigen. Ook daarin zijn ontwikkelingen gaande die het succes van Volvo op deze markt kunnen versterken. Nederland en Duitsland hebben voor deze speciale voertuigen de maximum aslasten verlaagd van 12 naar tien ton per as. Dat verhoogt de vraag naar assen die Volvo in ruime mate voorhanden

heeft. En dat levert kostenvoordelen op en ook een beter product omdat die assen natuurlijk volledig zijn toegesneden op de rest van het chassis. Als het spel met de assen niet af fabriek kan plaatsvinden dan levert Volvo aan Terberg een chassis dat al op de uiteindelijk juiste maat is want ze willen niet dat daaraan achteraf nog moet worden gelast. Het gatenpatroon om de meegeleverde Volvo assen te monteren is ook al aangebracht. Achteraf boren levert altijd staalkrullen aan de binnenzijde van het chassis. En die verbergen zich bij de schoonmaak daarna op de meest vergezochte plaatsen. Je komt ze dan ook altijd nog tegen, ook na jaren, maar dan vooral als een berg smurrie en roest. Levert Terberg dan helemaal niets? Jawel, het veer- en stuursysteem en bij zesassers ook de zesde (Sisu) as.

Zo blijft ook een grote speler als Volvo uiteindelijk ook afhankelijk van specialisten als de vraag van de klant de fabrikant tot het uiterste van zijn mogelijkheden drijft.



(15 januari 2016)

  • heeft u ervaring met bouwchassis, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Pacton
    MXD 220 — twee-assige middenas-aanhangwagen met liftas


    Open middenas-aanhanger met 9 ... > Meer

    DFDS koopt
    nog eens honderd elektrische Volvo trucks


    De Zweedse transporteur DFDS ... > Meer

    AirDrive
    Compressor- generatorsysteem


    Gardner Denver Nederland de ... > Meer

    Terberg Techniek
    Richten van chassis


    Als gevolg van een calamiteit ... > Meer

    Meusburger
    — Zes-assige semi-dieplader met huif


    Speciale trailer, een op de 4 ... > Meer

    Ringfeder
    5085T


    Balkoppeling (ball coupling - ... > Meer

    MAN
    TGE 3.140 103kW 3,5t


    MAN levert ook een Het model ... > Meer

    Schmitz Cargobull
    S.CS mega ferry-oplegger


    Curtainsider oplegger op lage ... > Meer

    Scania
    R500 6x2/4 trekker


    Scania R500 trekker, met een ... > Meer

    Elektrificatie van transport
    is enorme uitdaging voor truckfabrikanten — èn fleet owners


    Truckfabrikanten staan de een ... > Meer

    Renault Trucks
    C EVO 10x4 kipperchassis


    Een van de eerste resultaten ... > Meer

    Vogelzang
    VO-KBS-0-STN15 — rijplatentrailer


    Vlakke open oplegger van voor ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon