of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Weer een nieuw schandaal voor Volkswagen; beleggers doen de aandelen VW van de hand.
- update: Volkswagen bekent gesjoemel en betuigt spijt, maar hangt boetes en claims boven het hoofd.
- update: Onzekerheid voor eigenaren voertuigen: moet mijn bestelbus verplicht naar de garage voor het terugschroeven van het vermogen?
- update: Belgische Volkswagen-importeur weigert nog sjoemel-VW's te verkopen.


Volkswagen rolt van het ene schandaal in het andere. Volkswagen wordt nu beschuldigd van de manipulatie van motormanagement-software om milieukeuringen te beïnvloeden. Het concern heeft inmiddels schuld bekend en heeft gezegd dat elf miljoen voertuigen met de frauduleuze software zijn uitgerust.

Volgens de EPA (Environmental Protection Agency) in de VS zou de software in VW dieselmotoren een keuring herkennen en de motorafstelling daarop aanpassen. Na de keuring zou de motor weer op maximaal vermogen zijn ingesteld en tot veertig keer meer vervuiling uitstoten.

Als de beschuldigingen waar blijken te zijn, hangt VW een boete van zestien miljard euro boven het hoofd. Dat is ongeveer een kwart van de beurswaarde van het bedrijf. Daarnaast kan het bedrijf claims ontvangen van bedrogen klanten.


— foto: Volkswagen heeft modellen met dieselmotoren uit de handel gehaald na beschuldigingen over manipulatie. Onderzocht wordt of dit ook in Europa is gebeurd.

In een reactie op berichten hierover hebben beleggers op de beurs van Frankfurt het aandeel Volkswagen massaal laten vallen, wat de waarde van het concern maandag met 20% heeft doen krimpen. Volkswagen heeft alle modellen VW en Audi met viercilinder dieselmotor in Amerika direct uit de handel gehaald en ook de tweedehands voertuigen van de betreffende types mogen niet meer worden verkocht. Volgens de EPA moeten zo'n 500.000 Volkswagens en Audi's met dieselmotor worden teruggeroepen naar de garage. De Amerikaanse Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Directeur Martin Winterkorn van Volkswagen heeft zijn excuses aangeboden voor "het schaden van het vertrouwen dat klanten in ons stellen." Daarmee bekent hij eigenlijk al schuld. Desalniettemin laat VW een onderzoek instellen door een onafhankelijk bureau.

Onderzocht wordt ook of VW de softwaretruc ook in Europa heeft toegepast. Als dat het geval is, bestaat de kans dat ook hier veel voertuigen moeten worden teruggeroepen. Waarschijnlijk is dan het gevolg dat het motorvermogen naar beneden moet worden bijgesteld.

Diverse landen waaronder Zuid-Korea en Australië hebben al bij VW aangeklopt met de vraag of het bedrog zich ook in hun landen heeft voorgedaan.

Volgens de Volkskrant, die uitgebreid bericht over de kwestie, zijn er sterke aanwijzingen dat ook andere fabrikanten sjoemelen met de milieuregels. Volkswagen heeft last van megalomaan leiderschap dat investeert in geldverslindende

prestigeprojecten zoals dure sportauto's, terwijl concerns als BMW en Toyota voorop lopen in toekomstvaste investeringen in electrische en hybride aandrijving, zegt verslaggever Bard van de Weijer van de krant.

Het Europese onderzoekbureau Transport & Environment zegt dat ook in Europa grote verschillen zijn in wat dieselauto's bij een keuring en in de dagelijkse praktijk uitstoten. Gemiddeld zou de norm met een factor vijf worden overschreden. Vooral Audi en Opel zouden het er slecht vanaf brengen. In Europa zou VW de normen minder fors overschrijden.

Volgens een deskundige op het gebied van dieselmotoren, kan het schandaal ertoe leiden dat ook klanten claims gaan indienen bij fabrikanten. "Fabrikanten hebben hun motoren de afgelopen jaren gedownsized en zorgen met de software ervoor dat ze toch veel vermogen hebben. De VW Transporter bijvoorbeeld kon eerst met een 2,5 liter diesel worden geleverd, nu alleen nog met een 2,0 liter diesel. Wel met verschillende vermogens maar dat wordt dan grotendeels bepaald door de motorsoftware. Maar klanten betalen wel zes- of zevenduizend euro extra voor een motor afgesteld staat op veel vermogen. Als deze zaak ertoe leidt dat je 160 kW diesel straks nog maar 80 kW levert, kan ik me voorstellen dat de koper zegt: geef mij die zesduizend euro maar terug. Dit kan nog een vervelend staartje hebben voor fabrikanten."


— foto: Kopers zijn verleid met beloften die Volkswagen niet kan waarmaken.

Volkswagen kwam dit jaar al enkele malen in opspraak. Zo loopt er bij de Nederlandse justitie een onderzoek naar omkoping van functionarissen bij politie en defensie voor het gunnen van een order voor voertuigen. Als het concern schuldig wordt bevonden bestaat de kans dat directeuren van importeur en leasebedrijf de cel inmoeten. Enkele maanden geleden ontstond ophef over problemen bij de biturbo-uitvoeringen van de VW Transporter die door de importeur slecht zouden worden opgelost. En bijna gelijktijdig werd bekend dat de software voor sleutels van VW's niet goed genoeg is beveiligd waardoor slimme dieven de beveiligingscodes kunnen kraken en met de auto kunnen wegrijden.

Pons Automobielhandel reageert niet op een verzoek om commentaar.

Update, 29 september 2015: Een week na het uitlekken van dit schandaal zijn de gevolgen voor Volkswagen dramatisch. In België en Zwitserland is van overheidswege de verkoop van de omstreden modellen stilgelegd. De Duitse regering heeft Volkswagen een ultimatum gesteld. In Nederland heeft importeur Pon de verkoop tijdelijk zelf stilgelegd. Het betreft hier vierduizend voertuigen, vooral

bestelwagens. Topman Winterkorn heeft ontslag genomen en diverse andere hoge functionarissen bij VW zijn op non-actief gesteld. De beurswaarde van VW is al met eenderde gekelderd, en de ECB heeft laten weten voorlopig geen leningen van het bedrijf op te kopen. Op de New-Yorkse beurs is Vollswagen uit de index van duurzame bedrijven verwijderd.
VW gaat in Nederland 160.000 auto's en bestelauto's terugroepen om de motormanagement-software te laten aanpassen. Mogelijk presteren de auto's dan minder, maar ze worden wel schoner.

Update, 8 oktober 2015: VW heeft bekend gemaakt in 2016 te starten met het ombouwen van de bewuste dieselauto's. In veel gevallen zal een software-update voldoende zijn, soms zijn ook andere wijzigingen aan de motor noodzakelijk. Inmiddels is er een stichting opgericht die een claim gaat indienen bij importeur Pon, namens gedupeerde auto-eigenaren. De stichting zegt per auto 3000 tot 7000 euro schadevergoeding te willen ontvangen.

Update, 6 november 2015: Het VW-schandaal blijft zich maar uitbreiden. De RDW heeft bekend gemaakt diverse merken en modellen dieselauto's opnieuw te willen testen, maar dan rijdend. Vijftien fabrikanten zijn daartoe opgeroepen. De Amerikaanse EPA heeft bekend gemaakt dat waarschijnlijk ook drieliter dieselmotoren zijn betrokken bij de fraude, dit zijn motoren die bijvoorbeeld in de Audi Q8 en de Porsche Cayenne zitten. VAG heeft inmiddels zelf bekend gemaakt dat men ook fraude heeft gepleegd met opgaven van CO2-uitstoot en brandstofverbruik. De Belgische Volkswagen-importeur weigert nog nieuwe auto's te verkopen van types waarbij dat het geval is (1.4, 1.6 en 2.0 TDI motoren, 1.4 TSI en 1.4 TFSI motoren), het gaat hierbij onder andere om Volkswagen Polo, Golf, Audi A1, VW Passat, Seat Leon, Seat Ibiza, Skoda Octavia, plusminus 25% van alle verkochte auto's heeft deze "sjoemelmotoren".

Update, 8 december 2015: Diverse kredietratingfirma's hebben Volkswagen afgewaardeerd, waardoor het risico bestaat dat leningen duurder worden voor het bedrijf. Dagblad Die Zeit meldt dat Volkswagen een overbruggingskrediet heeft aangevraagd van 20 miljard euro. De kosten van de fraude becijfert het concern op 47 miljard.

Update, 15 januari 2015: Vijfduizend Nederlanders gaan gezamenlijk een schadeclaim indienen bij Volkswagen vanwege de manipulatie van uitstootnormen waardoor hun dieselauto's minder waard worden en/of na correctie minder vermogen hebben.

Update, 18 januari 2015: Belgische journalisten van de VRT hebben ontdekt dat Opel een software-update uitvoert bij de Zafira Tourer, zonder de eigenaren hiervan op de hoogte te stellen. De Zafira zou tot vijf keer meer uitstoot produceren dan toegestaan, en na de update zou de overschrijding van de normen minder extreem zijn. Met een verborgen camera opgenomen beelden bevestigen dat garage-medewerkers bezig zijn met een aanpassing van de boordsoftware. Opel België ontkent dat dit te maken heeft met de milieu-overschrijdingen.

(21 september 2015, updates 22 en 29 september en 8 oktober 2015, 6 november 2015, 8 december 2015)

  • heeft u een mening over deze kwesties, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    LUIS Technology —
    LUIS SMART COOL


    LUIS SMART COOL maakt het om ... > Meer

    LUIS Technology —
    LUIS EDGE AI CAM


    De LUIS EDGE AI CAM is een De ... > Meer

    Chereau
    Koel/vries luchtvracht oplegger


    Robuuste koel/vriesoplegger ... > Meer

    Pacton
    Chassis X-press 3-assig onderstel met 1 stuuras


    De Pacton Chassis X-press aan ... > Meer

    Schmitz
    S.KO 24/L-13.4 FP 45 Cool PIEK twee compartimenten


    Koeltrailer van Schmitz uit ... > Meer

    Brigade
    Frontscan


    De Frontscan wordt aan de van ... > Meer

    Scania - Lamberet - Carrier
    Zero Emission Distributiecombinatie


    Deze prijswinnende combinatie ... > Meer

    Renault Trucks
    D16 210E6


    De D-truck van Renault Trucks ... > Meer

    Inkorten of verlengen van
    uw oplegger of aanhangwagen


    Omstandigheden kunnen het dat ... > Meer

    Jost
    Modul E-drive


    Elektrisch aangedreven voor ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Antos 1932 LS trekker met dagcabine


    De Mercedes-Benz Antos kan de ... > Meer

    Goldhofer
    Traffideck Go


    Rubberen mat voor het van de ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon