of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Fiat Chrysler moet half miljoen klanten aanbieden hun Dodge RAM terug te kopen, Land Rover kampt ook al met softwareproblemen en miljoenen Volkswagens zijn kwetsbaar voor dieven.

Door een softwareprobleem kunnen bestuurders van een Dodge RAM pickup de controle over de besturing van hun auto kwijtraken. Een probleem dat in de garage lastig te verhelpen valt. Daarom moet de fabrikant, Fiat Chrysler, de kopers van dit type RAM, 500.000 klanten, aanbieden hun voertuig terug te kopen. Dit meldt NOS Journaal.

De klanten krijgen de aankoopprijs terug minus de afschrijving van de auto. Ze hoeven er niet mee akkoord te gaan, in dat geval houden ze de auto. Maar gezien het gevaar dat deze auto's vormen, wordt verwacht dat de meeste klanten hun auto zullen inleveren.


— foto: Dodge RAM pickup waarvan er enkele duizenden parallel zijn geïmporteerd in Europa.

De meeste van deze Dodge RAMS rijden in de VS. Maar er rijden ook enkele duizenden in Europa die via parallelle import hier zijn gekomen.

Fiat Chrysler moet ook eigenaren van een miljoen Jeeps aanbieden om de auto terug te kopen of te laten repareren. Dit vanwege een heel ander probleem: de montage van de brandstoftank achter de achteras. Een ontwerpfout. Bij een botsing kan de tank scheuren en ontploffing veroorzaken. Het autoconcern krijgt van de Amerikaanse overheid hiervoor ook een fikse boete.

Het is niet de eerste keer dat autofabrikanten een model op de markt brengen met een gevaarlijk gemonteerde brandstoftank. Bekend is de Ford Pinto uit de jaren zestig, die met precies hetzelfde euvel kampte.

Fiat Chrysler moet ook al 1,4 miljoen Jeeps van het type Cherokee terugroepen naar de garage. Een hackersclub bleek in staat in te breken in de software van deze auto's en de controle over deze voertuigen over te nemen. De hackers hebben aangeboden de fabrikant te helpen om een betere beveiliging te bouwen.

Ook Land Rover kampt met software die onder vuur ligt. Het gaat om het model Range Rover Evoque, waarvan er relatief veel worden gestolen. Volgens de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is de kans op diefstal van uw Evoque 1 op 30 terwijl het gemiddelde ligt op 1 op 800. De BBC meldde op 13 juli 2015 dat Land Rover 65.000 Evoques terugroept omdat boeven de beveiliging van de Evoque zouden hebben gehackt. Land Rover ontkent dat echter en zegt dat de recall te maken heeft met een mechanisch defect in de portieren. Het bedrijf erkent wel dat de beveiliging kwetsbaar is en er een nek-aan-nek-race plaatsvindt met bendes om hacks te voorkomen.

Op 12 augustus 2015 komt alweer de volgende zaak aan het licht. Sleutels die zijn geleverd bij nieuwe Volkswagens, Audi's, Seats, Porsches en Bentleys (VAG-concern) zijn niet goed geprogrammeerd en door mensen met specialistische kennis gemakkelijk te hacken. Dit hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit bekend gemaakt. Volkswagen stapte naar de rechter om publikatie te voorkomen, maar kon niet voorkomen dat Nieuwsuur er aandacht aan besteedde.

De auto's van het VAG-concern maken gebruik van de zogenoemde Megamos Crypto-chip, VAG heeft echter verzuimd om alle beveiligingsmogelijkheden van de chip te benutten waardoor hackers de code van de auto's kunnen kraken. In Nieuwsuur laat een onderzoeker zien hoe hij zonder sleutel een VW start. De kwetsbare chip wordt al zo'n vijftien jaar ingebouwd in allerlei auto's van het VAG-concern.

Volkswagen erkent het probleem en reageert door te zeggen dat "de startonderbrekers van oudere modellen niet hetzelfde beveiligingsniveau hebben als van de huidige auto's zoals de Golf 7 en de Passat B8. Dat is niet te voorkomen." Om een auto te kunnen hacken moet je wel tijdelijk de sleutel van de auto hebben, volgens de

Universiteit kan dat als je je auto laat parkeren door een valet parking service of als de auto bij de garage staat. "Maar ook als je een auto huurt. Als je die sleutel in handen hebt kost het ongeveer tien minuten rekentijd op een computer om de code te achterhalen." De onderzoekers zijn verbaasd dat "bij een redelijk dure auto je een slecht beveiligde sleutel krijgt terwijl er ook goed beveiligde sleutels verkrijgbaar zijn."

Toen de Universiteit contact opnam met Volkswagen om in gesprek te gaan over het probleem, startte VAG een rechtszaak waarbij uiteindelijk het Britse Hooggerechtshof de onderzoekers publikatie verbood. "Publikatie zou zeer schadelijk zijn en zou de diefstal van miljoenen Volkswagens gemakkelijker maken," aldus de rechters. Dat was in juni 2013. Later hief Volkswagen het publikatieverbod op. Maar Volkswagen weigert de kwetsbare auto's terug te roepen voor vervanging van de kwetsbare onderdelen. "Een verandering van de hardware van auto's die zich reeds in serie bevinden is doorgaans niet mogelijk," zo luidt de verklaring van VAG.

Verzekeraars zijn echter niet zo blij met de laconieke opstelling van Volkswagen. In 2014 moest al 100 miljoen euro worden uitgekeerd voor diefstal door hacken, een vertienvoudiging ten opzichte van 2010. Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit: "Als er een alternatief op de plank ligt om die auto's beter te beveiligen, verwachten we actie van de fabrikant. We zijn ook strenger geworden bij het uitreiken van het Veiligheidscertificaat Voertuigbeveiliging. Als we merken dat bepaalde types worden gehackt dan heeft de fabrikant een paar maanden de tijd om met een update of een recall te komen. Doe je dat niet, dan raak je het keurmerk kwijt."

De Nijmeegse Universiteit is verbolgen over de rechtszaak die VW aanspande. "Als je bij Google een beveiligingsprobleem meldt, zijn ze je dankbaar en lossen ze het op. Als je dat bij Volkswagen doet, krijg je een proces aan je broek om publikatie te voorkomen," zegt B. Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging. "We hebben ons verzet tegen dat publikatieverbod, maar dat heeft ons honderdduizenden euro's aan juridische ondersteuning gekost. We hadden dat geld liever gestoken in onderzoek en onderwijs."

VAG gaat het probleem met reeds verkochte auto's niet aanpakken. Volgens de RAI, de vereniging van auto-importeurs, is het aan de eigenaren van de auto's zelf om voor een betere diefstalbeveiliging te zorgen. "Koop een stuurslot, of een extra startonderbreker. Nee, Volkswagen gaat dat niet betalen, de kosten zijn voor de koper."

Deskundigen waarschuwen ervoor dat het hacken van software in voertuigen een groot probleem kan vormen in de toekomst. Steeds meer auto's en trucks hebben functies die door een computer worden bediend. Die zijn gevoelig voor dit soort inbraken.
(27 juli 2015, update: 12 augustus 2015)

  • heeft u ervaring met revisie van motoren, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Van Eck
    ECKstreme Multitemp — dubbeldeks koeltrailer met twee temperatuurzones


    Koel/vries-uitvoering van de ... > Meer

    DAF - Lamberet - Carrier
    FA LF 55 - Lamberet koel/vries box


    Door carrosserie Elenbaas met ... > Meer

    Robson
    Drive


    Met behulp van de Robson u op ... > Meer

    van Wijk DoorLock Systems
    Beveiliging


    Openbreken van portieren en ... > Meer

    Meusburger
    — Uitschuifbare platte oplegger


    Uitschuifbare platte oplegger ... > Meer

    Van Eck
    SM-2 kortgekoppelde grootvolume widespread middenas aanhangwagen


    Twee-assige widespread door ... > Meer

    Nooteboom
    MWT-XL Mega Windmill Trailer


    Ter Linden Transport uit als ... > Meer

    Toenemend aantal werkgevers
    in de transportsector heeft last van aanhoudend tekort aan personeel


    De arbeidsmarkt in de over ... > Meer

    Nooteboom
    ASDS-33-03(EB) — centraalas semidieplader aanhangwagen


    De nieuwste uitbreiding in is ... > Meer

    Elektrische voertuigen en Rijoptimalisatie —
    van De Zaag groen en veilig rijden


    van De Zaag werkt samen met ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon