of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Advies voor rijders van een Volkswagen Transporter Biturbo 180 pk: "Niet te zwaar belasten, en twee keer zo vaak olie verversen."

De 2,0 TDi motoren van Volkswagen met biturbo (132 kW / 180 pk) geleverd tussen eind 2009 en 2012 (aanduiding CFCA) vertonen dusdanige technische problemen dat ze niet meer kunnen worden verzekerd tegen reparaties. Dat zegt verzekeraar Autotrust in een brief aan zijn klanten.

Volgens claim engineer E. van Lottem van Autotrust doet het probleem zich niet voor bij de 2.0 TDI met enkele turbo (en een lager vermogen dan de biturbo) maar alleen bij de 132 kW versie die een dubbele turbo heeft. Deze wordt geleverd in de Transporter en de Amarok. "Kennelijk is het toch het hoge vermogen uit een relatief klein motorblok dat voor problemen zorgt." De maatregel van Autotrust geldt niet voor de 120 kW uitvoering, die ook een dubbele turbo heeft.

Het geconstateerde mankement uit zich door een hoog olieverbruik (beginnend bij 1 op 5000 en verder oplopend) en heeft te maken met defecte zuigerveren met

als gevolg problemen met cilinderwanden. Reparatiekosten: 7500 tot 8500 euro exclusief BTW. Een arbeidsintensief werkje want de motor moet eruit, en grotendeels uit elkaar. Autotrust laat de reparaties trouwens in Duitsland uitvoeren, daar is het duizenden euro's goedkoper. Niet elk exemplaar heeft er last van, het is ook afhankelijk van de inzet. "Maar als je zo'n bestelbus flink laat werken, kan ik je bijna verzekeren dat je een keer aan de beurt bent."


— foto: De Volkswagen Transporter T5b met 180 pk motor is volgens Autotrust niet opgewassen tegen zwaar werk. Niet alle vernieuwing is vooruitgang.

"Deze motoren zijn niet opgewassen tegen het hoge vermogen. Ze worden vaak gebruikt als werkpaard, volbeladen en soms met een aanhanger. Dan is het vrijwel gegarandeerd dat je een probleem krijgt. Gebruikers van deze Transporter zou ik willen aanraden: goed warmdraaien voordat je de motor belast, niet te zwaar belasten en twee keer zo vaak olie verversen als het boekje aangeeft."

De problemen beginnen volgens Autotrust als een Transporter zo'n drie jaar oud is en tegen de 100.000 km heeft gelopen. Vaak zijn de voertuigen dan uit de garantie. Volgens Autotrust hanteert importeur Pon wel een coulance-regeling, maar is men

niet al te toegeeflijk. "In ieder geval voor ons aanleiding om aan te geven dat we deze voertuigen niet meer verzekeren. Het risico is te hoog en de premie zou onbetaalbaar worden. We hebben meerdere gesprekken gehad met Pon, maar men is zeer terughoudend. Vrij uitzonderlijk wel dat Pon zich zo opstelt, want een constructieprobleem met een motor is tot daaraan toe, maar als je je klanten zo in de steek laat, dat vinden we niet netjes."

verpakkingen, verpakkingsmaterialen,
verpakkingsmachines en inpakbedrijven

De hoge kosten van de reparatie van deze biturbo motoren leiden tot neveneffecten zoals daling van de restwaarde van deze VW Transporter, of zelfs de bestelauto niet meer kunnen inruilen omdat een dealer er zijn handen niet aan wil branden. Van Lottem: "Je denkt misschien: zet er een ruilmotor in met enkele turbo. Dan heb je naderhand tenminste geen pech meer. Maar dat is allemaal niet zo eenvoudig. De software van de auto is ook afgestemd op dat vermogen. Net als de versnellingsbak. Vaak zit er een DSG-bak in. Die regelt de schakelmomenten ook weer electronisch. Je zou er het liefst de motor van een Mercedes Vito in hangen. Maar dat gaat gewoon niet."

Het is niet bekend of deze Volkswagen biturbo-diesels van latere bouwjaren dit mankement nog hebben omdat dit pas na enkele jaren gebruik tot uiting komt. Ook is onduidelijk of de problemen met de biturbo-uitvoering met de komst van de Transporter T6 zijn opgelost. Het vermogen van de biturbo is bij de nieuwe Transporter verhoogd van 132 naar 150 kW.

leveranciers van logistiek materieel

Het magazine Automotive wijdde vandaag een artikel aan de problemen met de VW-motoren. De mankementen doen zich niet alleen voor met de diesels maar ook met enkele benzinemotoren van het VAG concern, namelijk de 1,4, 1.8 en 2,0 liter TFSI. Deze worden gebruikt in modellen van VW, Audi, Seat en Skoda. Ook hier gaat het om problemen met zuigers en zuigerveren met als resultaat een te hoog olieverbruik en mogelijk compressieverlies en vastlopen.

Harry Sinnema, eigenaar van Sinnema Auto's in Someren: "Ik heb een klant gehad met een Audi Q5 2.0 TFSI. Daarvan bleken de zuigers te klein. Reparatie zou vier- a vijfduizend euro gaan kosten omdat ook de cilinders zouden moeten worden gehoond. Pon kent wel een coulance-regeling maar die hanteren ze alleen in het eigen dealerkanaal. Als je merkonafhankelijk bent krijg je nul op het rekest. Kijk, elk merk kan zoiets overkomen en dat is heel vervelend. Maar zoals Pon ermee omgaat levert het VW gewoon imagoschade op." Klanten met deze problemen kunnen ook niet naar hun dealer stappen aangezien de auto buiten het dealerkanaal is onderhouden en de VW/Audi-dealer een bijdrage levert in de coulanceregeling.


— foto: Sommige bedrijven spinnen garen bij de onvolkomenheden van Audi- en VW-motoren.

Sinnema: "Maar die motor is gewoon niet goed. Of hij nou door een dealer is onderhouden of een merkonafhankelijke garage. Pon of althans VAG zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en deze claims coulant oplossen. Maar dat doen ze niet."

Automotive Magazine heeft al eerder onderzoek laten uitvoeren naar de storingsgevoeligheid van motoren. Dat was in maart 2013. Toen bleek dat de merken van de VAG-groep de ranglijst met motordefecten aanvoeren, met als 'topper' Audi met een uitvalpercentage van 4%. Als beste kwam Honda uit de bus met een storingskans van 0,29%.

Wij hebben VW-importeur Pon's Automobielhandel bv om een reactie gevraagd. Daar hebben wij nog geen reactie op ontvangen.
(22 april 2015)

Reacties:
De problemen die er geschetst worden kloppen exact en wel tot in de details, ik heb zelf ook z`n hok gehad bij 100k olie beginnen te zuipen, en zowel de vw-dealer als pon zeggen helaas en jammer, maar we kunnen u wel een korting geven om een nieuwe, maar een ezel in het algemeen he. Ik heb de auto als het ware "weggegeven" en rij nu weer MB stuk beter. En inderdaad ik gebruikte de auto als bedrijfsauto en daar worden ze voor gemaakt lijkt mij, ik dacht toen ik de auto kocht lekker veel pk`s want rij elke dag met een kar 2 ton zwaar en lekker een automaat, nou dat heb ik geweten heeft mij zwaar geld gekost dat ding.
Ik ben in conclaaf met pon en die doen helemaal niets, sterker nog ze lachen mij gewoon uit. De auto van mij heeft 220.000 km gereden en is jaar jong en het ding sloeg op hol omdat de turbo vol de weelde niet aan kon, het geluk was dat ik reed en niet mijn vrouw, die bijna elke dag met een aanhanger rijdt van 2 ton, de auto mag 2500 kg trekken. Als mijn vrouw reed dan was ze verongelukt, en wat zegt pon? "ja jammer en we begrijpen dat u gefrustreerd bent", maar begrijpen en snappen dat zijn twee verschillende dingen en vervolgens doen ze niets aan coulance of wat dan ook. Ik heb als kleine zelfstandige een investering gedaan van ruim 40 k en die zijn is drie jaar afgeschreven. Elke 600 km een liter olie, maar dat is normaal volgens pon, nou een ding weet ik wel, ik wil ik rij nooit geen vw weer ook al willen ze mij er een gratis geven en zo ken ik veel meer bedrijven en allemaal de 180 pk hokken. En wat kun je eraan doen als klein bedrijf? helemaal niets en pon lacht je gewoon uit en nemen je niet serieus, en trouwens bij 65000 moest er al een nieuwe automaat in kost ook 4,5 k volgens mij moet een auto voor mij werken en ik niet voor de auto! ik moet toch niet tegen mijn klant zeggen "helaas mijn voorrijkosten moeten omhoog omdat ik vw rij"?
H. Bloemberg, Apťzho, Hoogeveen.

Ook bij ons, T6 van 2014 180 PK biturbo, een hoog olieverbruik. Op dit moment wordt het gemonitord, "want er moet wel veel olie bijgevuld worden" zei de chef werkplaats bij de VAG-dealer. Hij heeft nu 67000 gelopen en heeft na de grote beurt bij 40000 K al twee keer over ruim 2 liter olie bijgevuld/verbruikt. Ik "was" van plan de T6 over te nemen na de lease, maar daar heb ik nu mijn sterkste twijfels over. We zitten er zelfs over na te denken om het leasecontract af te kopen en de T6 daarna te verkopen, zodat we een andere bedrijfswagen kunnen aanschaffen.
Markus Rens, Sign & Styling, Enschede.

Ik ben in het weekend erachter gekomen dat mijn auto in de catogorie biturbo hoort met 132KW, ik heb deze auto uit belgie geÔmporteerd in december, de auto gebruikt ongeveer 12 liter olie op 6000 km en 80 liter diesel op 600 km nu zei een kennis dat dit niet normaal is en ben ik gaan googlen en kom hier de meest verontrustende verhalen tegen ook op deze site. weet u raad in, en welke stappen ik moet ondernemen?
P. Trines, Heerlen.
Wij adviseren u contact op te nemen met de Volkswagen-dealer in uw regio, en als u daar geen gehoor vindt, rechtstreeks met de importeur van Volkswagen in Nederland, om na te gaan of u in aanmerking komt voor garantie of coulance — redactie.

Wij rijden deze VW vanaf juli 2016 maar nu al volle pech! Er moet een nieuwe motor in. VW moet zich helemaal doodschamen.
H. van Saase, De Zilk.

Ik heb een VW 2.0 180 pk uitvoering. Afgelopen vrijdag op de snelweg ineens een heel raar geluid onder de motorkap en motor sloeg af en van de meest linker baan door drie rijstroken heen en ook nog een invoegstrook door en zonder stuurbekrachtiging dat daar niks gebeurd is dat was alleen geluk hebben, gebeld met de garage die zei jij moet de mobiliteit bellen, gedaan en naar 3 kwartier daar kwam de wegenwacht aan die man heeft gekeken en die zei dat de turbo kapot was dus dat kon hij niet maken voor Ä35,00 want meer mag niet.
De auto afgesleept naar de ANWB in Wolfheze daar kreeg ik leen auto mee, mijn eigen garage die de auto in onderhoud heeft die wou de auto ophalen omdat dit een een bedrijfsauto is moest die naar de dicht bij zijn de en dat was in Duiven en daar is die maandag opgehaald en kreeg ik vandaag te horen wat er met de motor aan de hand was maar dat was niet best kleppen krom en zwaar punt bij hand matig ronddraaien dus die had het over een ruilmotor dus zo komt er ook de vraag wat mag dat kosten? Graag jullie reactie.
Johan Schiller, Dalfsen— foto: Deze Volkswagen Transporter T5b stond in 2012 op de BedrijfsautoRAI. Dit is een uitvoering met dubbele cabine, veel accessoires en de 132 kW / 180 pk 2,0 TDi biturbo, aanschafprijs EUR 44.539.


 • heeft u ervaring met de Volkswagen Transporter Biturbo, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Mercedes-Benz werkt aan
  Truck Wallet: truck met digitale portemonnee


  Een truck die zonder gemaakte ... > Meer

  Krone
  Mega Liner met hefdak en verbreedbaar achterportaal


  Krone levert zijn Mega Liner ... > Meer

  Nooteboom
  Mega Windmill Transporter


  Speciaal voor het vervoer van ... > Meer

  allsafe
  AJS systeem


  Geen spanbanden meer nodig. ... > Meer

  Wecon
  King & Prince Air


  Wecon ontwikkelde deze voor 7 ... > Meer

  Container QuickLock
  container vergrendelsysteem


  De Container Quick-Lock werd ... > Meer

  Gemco Mobile Safety
  EasyStep


  De uitdraaitrede EasyStep van ... > Meer

  Delta
  R65 LED beacons signaleringslampen


  Delta R65 LED flitslampen dat ... > Meer

  Renault / Carrier
  Kangoo Express Cool 1.5 dCi 75


  Renault levert in met Carrier ... > Meer

  DAF
  FTP CF 460


  De succesvolle DAF CF euro6 ... > Meer

  Satellic
  OBU


  Nebu verkoopt de Satellic, de ... > Meer

  Sevic
  Cargo


  Klein en smal met elektrische ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon