of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
DAF start productie van XF en CF euro6 in chassis-uitvoering.

Nadat DAF eerder dit jaar de productie startte van de CF- en XF- Euro 6 trekker-varianten (4x2 en 6x2) en het 4x2 chassis, is het programma nu uitgebreid met drie-assige chassis met sleep-, voorloop- of tandem-as. Een nieuw ontwikkelde luchtvering biedt grote voordelen voor toepassingen met wissellaadbaksystemen, zoals de in Duitsland populaire BDF.

In april en juni 2013 waren de 4x2 trekker-varianten van de nieuwe DAF Euro 6 XF en CF (configuratie-aanduiding: FT) al in productie genomen, gevolgd door de 6x2-trekkers met gestuurde voorloopas (FTG) en de eerste 4x2 bakwagen-uitvoeringen. Nu volgen de 6x2 bakwagens met enkel- of dubbellucht sleepas (FAR en FAS), gestuurde naloopas (FAN) en gestuurde voorloopas (FAG), gevolgd door een reeks trucks met dubbel aangedreven tandem. Kortom, het hele DAF-gamma wordt overgezet naar het nieuwe model.


— foto: Nieuwe DAF XF euro6 is er nu ook als vrachtautochassis.

DAF streeft bij de nieuwe XF chassis een hoog nuttig laadvermogen na. Bij de FAR met sleepas met enkele montage wordt achter de aangedreven as met een technisch draagvermogen van 13 ton, een 7,5 tons sleepas gemonteerd. De betreffende CF- en XF-uitvoeringen lenen zich prima voor bijvoorbeeld koel- en vriesvervoer of volumetransport. De FAS-modellen zijn voorzien van een dubbellucht 10 tons sleepas. De dubbele montage zorgt voor een hoge stabiliteit, belangrijk bij toepassingen met een relatief hoog zwaartepunt, zoals bij het transport van wissellaadbakken of veetransport. De CF en XF 6x2 FAR en FAS zijn leverbaar met wielbases tussen 4,20 en 5,90 meter.

Ook komen er weer uitvoeringen met een gestuurde naloopas (aanduiding: FAN). Die gestuurde laatste as zorgt voor een hoge wendbaarheid. Deze chassis worden vaak gebruikt in de distributie, of als bijvoorbeeld chassis voor een huisvuilopbouw.

Naast DAF's bekende ECAS luchtvering op de achteras, kan nu ook de vooras worden uitgerust met luchtvering met extra grote hefhoogte. In het geval van de 6x2 bakwagen-chassis is dit handig bij het gebruik van wissellaadbaksystemen. DAF denkt hierbij vooral aan de wijdverbreide toepassing van BDF wissellaadbakken in met name Duitsland.

Dankzij de nieuwe luchtvering bedraagt de hoogteverstelling van het chassis aan de voorzijde een ruime 280 millimeter en aan de achterkant 285 millimeter. Door de grotere luchtcapaciteit gaat het heffen en dalen van het chassis nu sneller en kan dat frequenter achter elkaar plaatsvinden.

Verrassing: DAF biedt nu ook 'af fabriek' complete BDF-oplossingen, waarbij het chassis compleet geleverd wordt met frame met twist-locks en de volledige elektrische installatie. De klant kiest daarbij uit een versie voor wisselbakken met een lengte tot 7,45 meter (afzethoogte: 1,32 m) en uit een variant die geschikt is voor bakken met een lengte tot 7,82 meter (afzethoogtes: van 1,12 tot 1,32 m).

Naast een reeks aan versies met naloopas gaan nu ook de nieuwe CF bakwagens met gestuurde voorloopas in productie (met de welluidende aanduiding "FAG"). Deze zijn speciaal bedoeld voor trucks die een hoog laadvermogen nodig hebben en toch wendbaar moeten zijn, zoals bijvoorbeeld een vuilniswagen met achterlader of een tankwagen voor het ophalen van melk bij boeren. Vůůr de aangedreven as van 13 ton wordt een gestuurde as met een technisch draagvermogen van 7.5 ton gemonteerd.


— foto: Interieur van de DAF CF euro6.

De chassis van de XF en CF euro6 worden ook leverbaar met twee aangedreven achterassen, als 6x4 (FAT) en 8x4 (FAD). Deze chassis worden gekocht door bedrijven die in het "zware werk" zitten en regelmatig van de verharde weg af gaan. Bekende toepassingen zijn bouwtransport, de opbouw van reinigingsunits, een kipper of een installatie voor afzetcontainers.

De 6x4 FAT is leverbaar met een maximale asbelasting van 9 ton op de vooras en technisch 26 ton op de tandem voor treingewichten tot 50 ton.

DAF levert de 8x4 en 6x4 modellen ook in speciale Construction-versie met een oploophoek van 25 graden en een bodemvrijheid van 40 cm, mede dankzij de toepassing van 'rechte' assen.

In de loop van dit jaar wordt er nog een 8x2 chassis aan het XF en Cf gamma toegevoegd.

Over de nieuwe DAF XF en CF hebben we eerder al uitgebreid geschreven bij de presentatie van de trekkers. En bij de introductie van de nieuwe chassis zien we nog een aantal zaken die de moeite van het vermelden waard zijn. DAF heeft veel aandacht besteed aan een optimale inrichting van het chassis. De SCR-unit en het roetfilter kunnen af-fabriek op meerdere plaatsen worden gemonteerd, afhankelijk van inzet en opbouw. De standaard AdBlue-tank is praktisch aan het chasis gemonteerd maar kan ook onder de slaapcabine gepositioneerd worden. Er zijn meerdere mogelijkheden voor de opstelling van de accu's. Door de slimme plaatsing van al deze componenten zijn op de bakwagens brandstofvolumes tot 1.200 liter mogelijk maar ook vrije ruimtes aan het chassis tot 2,30 meter, waardoor montage van pompkasten of aggregaten mogelijk wordt.


— foto: Nieuwe DAF CF trekker in FTT uitvoering (trekker met twee aangedreven achterassen).

Net als bij de trekkers wordt het kloppend hart van de XF en CF gevormd door de euro6 motoren. Beschikbaar zijn de 12,9 liter PACCAR MX-13-motor met vermogens van 303 kW (412 pk) tot 375 kW (510 pk) en de nieuwe 10,8 liter PACCAR MX-11-motor met vermogens van 210 kW (286 pk) tot 320 kW (435 pk). Het brandstofverbruik van de PACCAR MX-11-motor ligt gemiddeld 3% lager dan dat van de MX-13-motor, aldus DAF. Verder is de MX11 ruim 180 kilo lichter.

Optioneel is een AS Tronic geautomatiseerde versnellingsbak leverbaar met speciaal ontwikkelde schakelstrategieŽn voor regulier gebruik op de lange afstand, voor het vervoer van vloeistoffen, voor zware inzet of voor 'off road'-toepassingen.

De elektrische installatie van de DAF XF en CF is opnieuw ontworpen met een verbeterde routing en een betere bescherming ten behoeve van maximale betrouwbaarheid. Bovendien zijn de elektrische en elektronische systemen die van belang zijn voor de opbouw, mooi gegroepeerd en gescheiden van de voertuigfuncties, wat het werk van de opbouwer vergemakkelijkt. Om diezelfde reden zijn de bakwagens opgebouwd volgens het Body Attachment Method (BAM) principe, waarbij het chassis af-fabriek beschikt over een specifiek gatenpatroon en voorzien van opbouwsteunen.
(8 januari 2014)

 • Heeft u ervaring met de DAF XF of CF euro 6? Mail ons uw verslag.
 •  
  bedrijf / product / merk  MAN
  hTGX 26.520 6x2 (6x4) ó trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


  MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

  Van Hool failliet,
  VDL en Schmitz nemen gedeelte over


  Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

  Opel
  Vivaro Floorcab L2H1 2.9t 2.0 CDTI 66kW / 2.0 CDTI 85 kW / 2.5 CDTI 107 kW


  Vivaro Floorcab (ook wel voor ... > Meer

  WECON Nederland
  WPR 745-215 SG


  Schuifzeilen / wissellaadbak ... > Meer

  Tal Techniek
  Gesloten laadbak


  Gesloten laadbak met Dautel ... > Meer

  Broshuis
  E-2190/20 Eco-laadklep


  Drie-assige semi-dieplader de ... > Meer

  Broshuis
  E-2190/27 Constructie semi-dieplader


  Broshuis heeft deze speciaal ... > Meer

  Nooteboom
  OVB-48-03V(V) Teletrailer


  3 assige hydraulisch trailer, ... > Meer

  Renault Trucks
  K520 4x4 HEAVY.21 Euro6


  4x4 chassis van de K-serie. ... > Meer

  Industrie zet schouders onder
  netwerk van bio-LNG tankstations


  Een nieuw consortium met de ... > Meer

  Rino
  ME45-03 ST ó 3-assige uitschuifbare mega-machinetrailer ó light


  Drie-assige vlakke open voor ... > Meer

  Nooteboom
  ASDS-33-03(EB) ó centraalas semidieplader aanhangwagen


  De nieuwste uitbreiding in is ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon