of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Renaults nieuwe euro6 trucks: alle modellen op een rijtje.

Met de komst van de euro6 uitlaatgasnorm in het vooruitzicht, vernieuwt Renault Trucks bijna zijn gehele modellengamma. Het is uniek dat een fabrikant in ťťn keer zo'n groot modellengamma wijzigt. Renault heeft twee miljard euro moeten investeren in deze vernieuwing. Vijftig klanten hebben meegewerkt aan het testen van de nieuwe trucks.

Aanleiding voor de modelwisseling was natuurlijk in de eerste plaats de wettelijke norm voor uitlaatgassen. Renault is een van de laatste merken die zijn euro6 motoren presenteert. De nieuwe motorblokken heten DTI 5, DTI 8, DTI 11 en DTI 13 en zijn gebaseerd op de huidige euro5 motoren. De reductie van emissies wordt bereikt door verfijning van het SCR-systeem (AdBlue toevoeging die schadelijke stoffen elimineert), het toepassen van een nieuwe inspuitingscomputer en de montage van een roetfilter.

De DTI 5 (viercilinder) en DTI 8 (zescilinder) zijn bestemd voor de D-range. In welke vermogens deze leverbaar worden, is nog niet bekend gemaakt. Behalve dat de viercilinder maximaal 240 pk gaat leveren.


— foto: Nieuwe euro 6 13 liter motor in de T.

De elf liter zescilinder motor wordt leverbaar in drie vermogens: 380 pk / 1800 Nm, 430 pk / 2050 Nm en 460 pk / 2200 Nm. De dertien liter motor, eveneens een zescilinder, biedt keuze uit 440 pk / 2200 Nm, 480 pk / 2400 Nm en 520 pk / 2550 Nm.

Kostenbeheersing is, zoals bij vrijwel alle merken, een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe trucks. Renault vermeldt echter nadrukkelijk dat ook betrouwbaarheid essentieel is, en dat ondernemers trots willen zijn op hun trucks.

T-range
Het verdwijnen van de Magnum als boegbeeld van Renault is een historisch moment. Maar wellicht heeft Renault geredeneerd dat de avantgardistische truck niet meer past in het plaatje van efficiency. De nieuwe Renault T-range lange-afstandstrucks hebben wel diverse zaken meegekregen die door Magnum-gebruikers werden gewaardeerd. Zo is de aandrijftunnel nog maar twintig cm hoog (en tegen meerprijs is de cabinevloer helemaal vlak).


— foto: De Renault T is een imposante nieuwe truck.


— foto: Ruimere cabine in de T ten opzichte van de Premium Route.


— foto: Zij-aanzicht van de Renault T doet denken aan de Volvo FH.

De cabine van de T is ruimer dan die van de Premium Route, biedt meer comfort (zoals een groot display op het dashboard, meer opbergruimte en een Recaro chauffeursstoel). Alle T-trucks worden standaard uitgerust met de automatisch schakelende versnellingsbak Optidriver. En je kunt tankcapaciteit tot 1475 liter laten monteren.


— foto: Goede stoelen zijn van Recaro.

In geval van problemen kan de chauffeur met een 24/7 noodknop zijn positie doorgeven aan de alarmcentrale van Renault, die in verbinding staat met alle technische diensten. Alle relevante truckdata worden dan gelijk meegestuurd. De integratie van electronica in de truck dient niet alleen deze noodvoorziening maar kan ook worden gebruikt voor het fleet management systeem infomax.

D-range
De nieuwe D-range van Renault staat natuurlijk voor Distribution. De D-range is opvolger voor zowel de Midlum, de Premium Distribution en de Maxity. De Midlum-opvolger heet dan gewoon D, is alleen leverbaar als 4x2 en loopt van 10 tot 18 ton gvw. Hij is ook leverbaar met smal chassis, met een cabine van slechts twee meter breed, de D2m.


— foto: Kleinste model in de D-serie is de D2m met twee meter brede cabine.

De vervanger van de Premium Distribution is forser en heet dan ook D Wide, is leverbaar als 4x2 en 6x2 en loopt van 18 tot 26 ton. De Access (18 tot 26 ton) is het "huisvuilchassis" met lage instap, en gaat D-range Access heten. In het segment 3,5 tot 8 ton (nu ingenomen door de Nissan-kloon Maxity) komt er een aanvulling: de D-range 3,5 tot 7,5 ton.


— foto: Dit is de Renault D, de vervanger van de Midlum.


— foto: In het segment 3,5 tot 7,5 ton gvw komt deze kleine uitvoering van de D-serie. De Maxity blijft echter ook in de verkoop.

Alle D's zijn uitgerust met automatische schakelende versnellingsbak. De voertuigen worden aangeboden met OptiFuel programma waarbij chauffeurs een training ontvangen waarmee het brandstofgebruik met wel 15% kan worden gereduceerd. Er is software aan boord waarmee ondernemers via het Infomax systeem hun trucks kunnen monitoren.


— foto: Renault D Wide is de opvolger van de Premium Distribution.

Het chassis van de D-modellen biedt eenvoudiger toegang voor de handige handen van carrosseriebouwers. Bovendien kunnen carrossiers nu via een internet-site instructies voor montage inzien. Dit alles kan resulteren in een 20% reductie van opbouwtijd, aldus Renault Trucks.


— foto: De Renault Access kreeg een kleine facelift.

Ook de oude Premium Lander en de Kerax (die in de bouwbranche worden gebruikt) krijgen hun opvolgers. Rondom de euro6 motoren kwam een verbeterd chassis, een geheel nieuwe cabine (leverbaar in twee breedtes) en een standaard gemonteerde OptiDriver transmissie.

C-range
De C-range is leverbaar met

twee, drie of vier assen en met de D8, D11 of D13 motor. De OptiTrack hulpaandrijving (hydrostatische aandrijving op de vooras in moeilijke omstandigheden, bekend van de Lander) is ook bij de C leverbaar. Er zijn drie modellen binnen de C-range: de C 8 litres (kleinste versie met de acht liter motor), de C2,5m (250 cm brede cabine, DTI 11 of DTI 13 motor) en de C2,3m (230 cm brede cabine, DTI 11 of DTI 13 motor).


— foto: Kleintje in de C-serie: de C 8litres.


— foto: Renault C met 2,3 meter brede cabine.


— foto: En dit is de Renault C 2,5m met 2,5 meter brede cabine, die ook goed het toepassingsgebied van dit voertuig weergeeft.

K-range
De K-range (gemaakt voor de opbouw van kippers of cementmixers) komt met maximaal vijf assen en een gvw tot 50 ton. Gemotoriseerd met de D11 of D13 motor. Ook bij deze bouwvoertuigen-series geldt de beschikbaarheid van het OptiFuel programma, verlaagd brandstofgebruik en simpeler toegankelijk chassis.


— foto: De Renault K-serie is de opvolger van de Kerax.

(18 juli 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  DAF
  FA CF230 4x2 chassis


  4x2 chassis van de DAF CF als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 2153 LS GigaSpace 4x2 390kW


  Mercedes-Benz Actros, met 390 ... > Meer

  Mitsubishi Fuso
  Canter 6C15 (6C18) WB335 Dubbele Cabine


  Mitsubishi Canter in dubbele ... > Meer

  Parlok
  Spanbandenkist


  Spanbandenkist van Parlok. ... > Meer

  ABK
  Ergonomische separatiewanden


  Ergonomische separatiewanden, ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme dubbeldeks trailer voor Zweden


  Speciale uitvoering van de de ... > Meer

  Krone
  B-double


  LZV oplossing van Krone, deze ... > Meer

  Kassbohrer
  K.SLA 4/2N - 18 / 40


  Uitschuifbare lowbed oplegger ... > Meer

  Lamberet
  SR2 Greenliner met onderschuifklep


  Koel-vries oplegger speciaal ... > Meer

  Scania
  R500 B 6x2*4 CR20 Highline Swap frame


  Drie-assige Scania R-series ... > Meer

  DAF
  XF 450 FAN Silent


  De DAF XF is leverbaar als ... > Meer

  Chauffeur Willem van Mourik
  dingt mee naar echte truck als hoofdprijs


  Willem van Mourik, chauffeur ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon