of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Vrachtautocombinatie krijgt er extra meters bij ten behoeve van aerodynamica en veiligheid.

Truckfabrikanten kunnen tekeningen van aerodynamische modellen uit de kast trekken, en prototypes die al jarenlang op beurzen staan, weer uit de opslag halen. Na decennia van rigide wetgeving op het gebied van afmetingen, lijkt er op Europees niveau ineens een nieuwe wind te waaien die langere trekkers en opleggers mogelijk zou maken.

Het zou gaan om een lengteverruiming van drie meter die ten goede komt aan bijvoorbeeld een opklapbare boottail (aan de achterzijde van trailer of aanhanger) en een langere voorkant van de trekker waardoor deze aerodynamischer zou worden, de chauffeur beter uitzicht zou hebben en die veiliger zou zijn voor voetgangers en fietsers. Hoe dit precies zal uitwerken, is nog niet duidelijk. In het voorstel staat geen concrete extra lengte genoemd, wel dat deze "uitsluitend gebruikt mag worden voor veiligheid, chauffeurscomfort en aerodynamica," en niet voor extra laadruimte.


— foto: Meest recente voorbeeld van een aerodynamische truck: een MAN/Krone combinatie die in 2012 te zien was op de IAA. Extra lengte voor aerodynamica en veiligheid wordt binnenkort waarschijnlijk toegestaan.

Voor u al te enthousiast wordt: het kan nog jaren duren voordat de eerste combinatie-nieuwe-stijl over onze snelwegen zoeft. Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland: "Er ligt nu een concept-richtlijn van de Europese Commissie. Die moet eerst worden goedgekeurd door het Europees Parlement, en wordt daarna behandeld in de Raad van Ministers. De uiteindelijke richtlijn moet vervolgens weer door EU-landen in nationale wetgeving worden omgezet. Dat duurt minimaal twee jaar, maar waarschijnlijk langer."

Henk Kramer, lobbyïst van TLN in Brussel, is verheugd dat er eindelijk beweging zit in het dossier afmetingen en gewichten. "De huidige regelgeving dateert uit de jaren negentig. In diverse landen zijn er inmiddels ruimere regels voor de afmetingen en de maximale gewichten van trucks en combinaties, maar voor het internationaal vervoer biedt dat geen soelaas."


— foto: Oplegger met een zogenaamde boottail die de 'drag' vermindert en dus brandstof bespaart. Zal worden toegestaan als het aan de Europese Commissie ligt, en gaat dan niet ten koste van de laadruimte.

"Er zal nog heel wat gediscussieerd worden voordat duidelijk is hoe de nieuwe regels zullen uitpakken, en als TLN zitten we er ook bovenop om de belangen van transportondernemers te behartigen." De Europese Commissie verwacht met aerodynamische trucks met kreukelzones zowel de CO2-uitstoot als het aantal verkeersdoden met 10% terug te brengen. TLN en EVO vinden deze doelstellingen te optimistisch maar staan wel achter de voorstellen.

Waar nog veel sneller milieuwinst is te boeken, is op het gebied van de LZV's.

In grote vervoersstromen kun je daarmee immers het aantal ritten wel met 30% verminderen omdat er simpelweg meer lading mee kan in zo'n 25 meter lange combinatie. Ook dit wil Europa bevorderen, door toe te staan dat internationaal transport is toegestaan tussen landen die op eigen grondgebied ook al LZV's hebben rijden.

Dat zou een enorme stijging van het aantal lange/zware voertuigen betekenen. Hoewel niet duidelijk is of die ook tot 50 ton beladen zouden mogen worden. Kramer (TLN): "De EC wil vasthouden aan een maximaal combinatiegewicht van 40 ton. Men is enorm bang voor zwaardere trucks. Alleen voor het vervoer van 45 ft containers zou een internationaal maximum gvw van 44 ton worden toegestaan volgens deze nieuwe richtlijn."

De EC wil ten behoeve van het transport van 45 ft containers bovendien een extra voertuiglengte toestaan van 15 cm. Dit zou het intermodaal vervoer ten goede komen. TLN en EVO zijn blij met een verruiming, maar vinden 15 cm veel te weinig. Nederland hanteert een extra lengte van 80 cm voor 45ft-ers. "We hadden graag gewild dat de Commissie dit had overgenomen." Maar er zal nog flink gelobbyt worden dus het laatste woord is er nog niet over gezegd.


— foto: Gestroomlijnd prototype van Scania uit 2002 is gebaseerd op de oude torpedomodellen.

Truckfabrikanten zijn verrast door de mededelingen uit Brussel. Veel fabrikanten hebben in de afgelopen jaren al wel gestroomlijnde modellen getoond, zowel in de fantasy-sfeer als meer realistische types. Maar nergens ligt een blauwdruk klaar voor een aerodynamische euro6-truck. De industrie heeft juist veel geïnvesteerd in nieuwe modellen die aan de huidige - en dus blijkt: verouderde - wetgeving voldoen.

Jasper Bos van Scania Nederland: "Dit Europese voorstel zal best invloed hebben op de vormgeving van trucks. We hebben in het verleden wel een aerodynamisch prototype gebouwd, maar hebben dit model niet 'op de plank liggen'. Dat zou dus opnieuw ontwikkeld moeten worden. Maar Scania heeft natuurlijk zijn torpedo-model, ik kan me voorstellen dat dit als basis kan dienen voor een nieuwe gestroomlijnde truck."


— foto: Veel truckmerken bouwen gestroomlijnde prototypes (hier de Iveco Glider uit 2010) .

(26 april 2013)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    LUIS Technology —
    LUIS SMART COOL


    LUIS SMART COOL maakt het om ... > Meer

    LUIS Technology —
    LUIS EDGE AI CAM


    De LUIS EDGE AI CAM is een De ... > Meer

    Broshuis
    E-2190/27 SP


    Deze 3-assige enkel is in de ... > Meer

    Penta
    PFC5/174/5536


    Frontcilinder, 42 ton, koers ... > Meer

    VDO
    DLK Pro Download Key


    Computer in borstzakformaat ... > Meer

    Arconic
    Aluminium truckframe


    Het bouwen van een truck op ... > Meer

    DAF
    LF als 22 tons chassis (LF220 FAN 6x2 22t)


    Sporadisch treffen we de DAF ... > Meer

    Volvo Trucks
    vernieuwt de FH


    Volvo Trucks heeft de nieuwe ... > Meer

    I-Shift:
    Na twintig jaar nog steeds koploper in schakeltechniek


    I-Shift van Volvo Trucks werd ... > Meer

    Goldhofer introduceert
    nieuw type moduletrailer: Goldhofer FT-series


    Met de nieuwe FT-series een 5 ... > Meer

    D-TEC
    Flexliner FL-3-S — kipper-oplegger


    Kiepende bulkoplegger, voor ... > Meer

    Een gewone vrachtauto
    is niet gebouwd op een ritje door de sloot


    Ondergelopen tunnels, wegen: ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon