of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De eerste schets is bewust overdreven. Een kijkje in de ontwerpkeuken van Volvo Trucks.

Achter de nieuwe Volvo FH gaat een behoorlijke uitdaging voor de ontwerper schuil. "Een truck moet niet alleen mooi zijn maar ook functioneel," zegt Rikard Orell, Design Director bij Volvo Trucks. Het proces vanaf de eerste pennenstreek op het tekenbord tot aan de productie duurde ruim vijf jaar.

De in Gotenburg gevestigde ontwerpgroep moest oplossingen vinden waarin alle afzonderlijke onderdelen van de truck probleemloos met elkaar zijn verbonden en een gevoel van eenheid opleveren. Elke zichtbare oppervlakte, zowel binnen als buiten, is minitieus bestudeerd. Dat geldt ook voor de geluiden en het gevoel van de knoppen en de bedieningselementen, de structuur van de bekleding en de binnenverlichting.


— foto: Bij de eerste schetsen zijn de vormen nog overdreven. Toch is de uiteindelijke truck al herkenbaar.

"Sommige mensen denken dat het ontwerpen alleen gaat over uiterlijk, kleur en vormgeving. De realiteit is dat ontwerp en functionaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn. Alle onderdelen van de truck – zowel de hardware als de software – moeten in een visueel en functioneel geheel worden gecombineerd," legt Rikard Orell uit.

In het eerste stadium van het ontwerpproces wordt een identiteit voor de nieuwe truck gezocht. Vormen en lijnen worden bewust op een overdreven manier op papier gezet.


— foto: Hoe verder het ontwerpproces vordert, hoe realistischer het wordt.

Asok George, Chief Designer Exterior bij Volvo Trucks: "Je begint echt met een pen en een schetsblok. Er was ruimte om mijn verbeelding de vrije loop te laten. Mijn inspiratie kwam uit van alles, van nieuwe technologie en natuur tot aan klassieke Volvo´s en de Scandinavische cultuur."

Tegelijkertijd worden de technische eisen besproken. "De drijfveer is vanaf het begin geweest om de binnenruimte verder te ontwikkelen en uit te breiden," vertelt Rikard Orell.

Naarmate het werk vordert, veranderen de schetsen in door computers gegenereerde modellen en krijgt het ontwerp realistischere lijnen. Asok George. "Het zijn de basisvorm, de uitstraling

en de verhoudingen die cruciaal zijn. Alle lijnen en krommingen moeten op een natuurlijke manier vloeien en er moet niets zijn dat stoort." Ter ondersteuning van het visuele inzicht, worden kleimodellen gebruikt - zelfs in dit computertijdperk.

"Als de ontwerper met kleimodellen werkt, is er meer emotie, komt alles vanuit het hart. Dan is hij echt een kunstenaar. Gecombineerd met de analytische achtergrond van het 3D-ontwerpprogramma geeft dit het perfecte resultaat."


— foto: Schaven aan het kleimodel: de ontwerper is dan eigenlijk beeldhouwer geworden.

Volvo heeft tijdens het ontwerpproces interviews gehouden met chauffeurs, bij truckstops in heel Europa. De chauffeurs konden de eerste proefmodellen van de nieuwe Volvo FH uitproberen en hun feedback werd vervolgens gebruikt voor het verfijnen en aanpassen van het ontwerp.

"Hoeveel ontwerpers je ook in dienst hebt, wij zitten zelf niet dagelijks urenlang op de weg - en dat jarenlang achter elkaar. De enige manier om erachter te komen hoe dit wordt ervaren, is door het aan de chauffeur te vragen," zegt Claes Hillén, die het programma voor chauffeursclinics van Volvo Trucks leidt.

In vijf jaar tijd werden meer dan tweeduizend chauffeurs geïnterviewd. Eén duidelijke wens van de chauffeurs was meer opbergruimte. Dit betekende dat de cabine groter moest worden en dat

de A-stijlen meer rechtop moesten staan. Het ontwerpteam stak daarom veel energie in aflopende lijnen en een schuin dak om de truck een dynamisch uiterlijk te geven.

Het uiteindelijk resultaat is een cabine die één kubieke meter groter is en 300 liter extra opbergruimte biedt. Dit betekent ook dat de stoel vier cm verder naar achteren kan schuiven en dat er bij ongelukken meer overlevingsruimte is dan voorheen. De diagnale plooi aan de zijkant maakt dat de nieuwe FH er totaal niet hoekig uitziet.

"Het gaat erom dat de truck aansluit bij de belevingswereld van de gebruiker. Daarom spelen niet alleen rationele maar ook emotionele dingen een rol," zegt ontwerpdirecteur Rikard Orell. "Voor chauffeurs is het belangrijk dat ze comfortabel kunnen werken en ontspannen in de truck, maar ook dat hun werk ze een gevoel van trots oplevert."
(5 december 2012)

  • bekijk verschillende uitvoeringen van de nieuwe FH



    — foto: De productierijpe Volvo FH naast het kleimodel waarvan hij is afgeleid.


  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    Lamboo
    Coolcarr Truckertrailer


    Door Lamboo ontwikkelde is in ... > Meer

    Kögel
    Mega Perfect Height Rail


    In beladingshoogte oplegger 9 ... > Meer

    Meusburger
    Mega oplegger met coilgoot — superlicht


    Deze oplegger van Meusburger ... > Meer

    Volvo Trucks
    Stretch Brake


    Tijdens lastige bij het op de ... > Meer

    DAF
    FTT CF480 6x4 trekker met dagcabine


    DAF CF trekker met twee en in ... > Meer

    Volvo verrast met chauffeurloos
    elektrisch transportconcept


    Grote kans dat u met stomheid ... > Meer

    DAF - Van Eck
    FAN CF370


    DAF CF chassis met koelbak 14 ... > Meer

    Volvo Trucks
    start verkoop van elektrische FH, FM en FMX


    Volvo Trucks start nog in de ... > Meer

    DAF
    XG 480 FT 4x2 — trekker


    Hier is-ie dan, de nieuwe DAF ... > Meer

    Volvo Trucks:
    fossiele brandstof vanaf nu niet meer nodig bij nieuwe trucks


    Fossiele brandstoffen zijn in ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon