of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe ingewikkelde rijbewijsregels worden van kracht in januari. Wat voor gevolgen heeft dit voor het transport?

Nederlanders van 21 jaar en ouder die na 19 januari 2013 hun C-rijbewijs halen, mogen ook zonder vakbekwaamheidsdiploma een zware vrachtauto (meer dan 7500 kg gvw) besturen. Dat is het gevolg van nieuwe Europese rijbewijs-regels die op die datum ingaan. Het besturen van een zware truck zonder vakbekwaamheid (vroeger "chauffeursdiploma" geheten) is beperkt tot maximaal 12 uur per week en bedoeld voor bijvoorbeeld wegwerkers die met zwaar materieel rijden en weinig rij-uren maken.

Door de nieuwe Europese rijbewijs-richtlijn wordt het stelsel van rijvaardigheidsbewijzen zoals we dat in Nederland kennen, enigszins aangepast. De aanpassingen zijn op zich niet schokkend, maar behelzen wel enkele opmerkelijke veranderingen zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt.

Het voordeel van deze veranderingen is meer gelijkheid in de EU. Het nadeel is dat de nieuwe regels vrij complex zijn. Bovendien houden mensen die eerder hun rijbewijs hebben gehaald, hun verworven rechten. Dat maakt de handhaving er niet gemakkelijk op.

Op 19 januari 2013 wordt ook het C1-rijbewijs in Nederland geïntroduceerd: een rijbewijs voor vrachtauto's tot 7500 kg gvw. Dit rijbewijs is bedoeld voor bestuurders van campers, lichte vrachtwagens zoals een Mercedes-Benz Vario, een Citroën Jumper met verhoogd laadvermiogen of een lichte DAF LF, Volvo FL of Renault Maxity, of bijvoorbeeld paardesportliefhebbers die een zware pickup rijden.


— foto: Een Volvo FL met maximaal toelaatbaar gewicht van 7,5 ton komt in aanmerking om bestuurd te worden met C1-rijbewijs.

Joep van de Ven van Verkeersschool Blom: "De maximale toegestane massa met een BE-voertuig wordt 7,5 ton vanaf 19 januari 2013. Indien deze voertuigen zwaarder zijn, en er wordt beroepsmatig mee gereden, zal er een C1E rijbewijs behaald moeten worden. Zelf als het voor de wet een BE-combi is, zal er boven de 7,5 ton totaal geladen gewicht een C1E rijbewijs voor nodig zijn. Op dit moment is het niet mogelijk om dit 'lichte vrachtwagenrijbewijs' te halen. Vanaf 19 januari 2013 kan het dus wel."

Voor het C1-rijbewijs gelden andere examennormen en een andere rijproef dan voor het C-rijbewijs. Het schriftelijk examen wordt iets soepeler beoordeeld dan het examen voor C, en de rijproef kan gedaan worden met een lichte vrachtwagen. Maar je moet wel dezelfde manoevres kunnen uitvoeren.

Het ligt voor de hand dat rijscholen zich voorbereiden op de nieuwe rijbewijs-categorie
Wat vindt Transport en Logistiek Nederland?
TLN is al langere tijd op zoek naar een mogelijkheid om leerlingen in de beroepsbegeleidende leerweg (de zgn. BBL-leerlingen) die voor de opleiding beroepschauffeur hebben gekozen, op jongere leeftijd met hun rijopleiding te laten starten. Dit komt de aantrekkelijkheid van de opleiding en de ervaring van deze toekomstige beroepschauffeurs zeer ten goede. Vooral met het oog op de toenemende vergrijzing is het van groot belang om voor voldoende instroom in de sector te zorgen.

Welke acties onderneemt TLN en zijn ondernomen?
Na verkenning van de wettelijke mogelijkheden, en gebruik makend van ervaringen uit het buitenland, heeft TLN een dringend beroep op de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) gedaan om het mogelijk te maken dat BBL-leerlingen eerder met hun rijopleiding kunnen beginnen. En met succes.
De Minister heeft de proef begeleid rijden per 1 november 2011 ingevoerd voor jongeren die op of na 1 november 17 jaar worden, of al 17 zijn en een BBL-opleiding volgen. Via 2toDrive kunnen jongeren vanaf hun 16e jaar het theoriecertificaat van rijbewijs B halen. Op 16,5 jaar mogen zij beginnen met rijlessen voor B. Vanaf 17 jaar kan dan het praktijkexamen B worden gedaan en direct daarna begint dan de rijopleiding voor C. Zodra de chauffeur 18 is, kan dan praktijkexamen C worden gedaan.

Waar staan we nu?
In maart 2012 haalde de jongste vrachtwagen chauffeur ooit zijn C-rijbewijs op de leeftijd van 18 jaar en drie dagen. Jongeren die de opleiding voor beroepschauffeur volgen hoeven op dit moment niet lang meer te wachten voordat ze met de rijopleiding kunnen beginnen. TLN is voorstander van het omzetten van de proef in een definitieve regeling.
in het wegvervoer, maar in de praktijk verschilt dat nogal. Bij een belrondje langs de diverse rijscholen blijkt dat sommige scholen er serieus mee bezig zijn, en anderen nog afwachten. Verkeersschool Blom uit Etten-Leur bijvoorbeeld is bezig met de opzet van een lesprogramma voor C1 en de aanschaf van een lichte truck. "We hebben pas recentelijk de examen- en voertuigeisen van het CBR ontvangen, dus de voorbereidingstijd is minimaal. Toch voegen we dit als nieuw lespakket toe," zegt van der Ven van Verkeersschool Blom.

Rijschool Dibo in Emmen gaat niet over tot de aanschaf van een nieuwe truck, en stelt ook geen nieuwe opleiding voor C1 samen. Woordvoerder Juanita van Rijswick: "Het afrijden voor C1 is vrijwel gelijk aan het afrijden voor C, behalve dan dat je bij C1 mag rijden in een lichtere vrachtauto. Maar je moet vrijwel hetzelfde kunnen. Onze klanten rijden dan het liefst in een zware truck en halen dan gelijk hun C-rijbewijs."

Dibo verwacht weinig animo van mensen die alleen het C1-rijbewijs willen hebben. "Als ze dat zouden halen met de bedoeling om een vrachtwagen te besturen, dan zouden ze waarschijnlijk een tijdje later terugkomen om alsnog hun C te halen als hun baas ze vraagt om op een zwaardere truck te rijden. Dan zijn de kosten alleen maar hoger. Verder is het zo dat als je weinig klanten hebt voor een bepaalde rijbewijscategorie, de kostprijs per les omhoog gaat." Het Drentse bedrijf zegt wel klanten te hebben die hun C-rijbewijs halen om met een zware camper te kunnen rijden, "maar die mensen vinden het prachtig om in een zware truck te lessen, en hebben daar ook het geld voor."


— foto: C1-rijbewijs kan uitkomst bieden voor kopers van dit soort zware pickups die een gvw hebben van rond de 4,5 ton. Maar volgens sommige rijschoolhouders is het C1-rijbewijs net zo moeilijk of duur als het C-rijbewijs.

"We bieden nu een totaalpakket aan voor het C-rijbewijs met vakbekwaamheid voor 3490 euro. Als we zo'n pakket zouden aanbieden voor C1-rijbewijs, zou het niet goedkoper zijn maar juist duurder."

Sofie Cooreman van rijschool Traffix in Dendermonde (B), wijst erop dat als kandidaten tussen de 18 en 21 jaar examen doen voor de categorie C — dus met zware truck — ze in eerste instantie een C1-rijbewijs krijgen. Op 21-jarige leeftijd kunnen ze dat inwisselen voor een C-rijbewijs, zonder opnieuw examen te hoeven doen. Hierop is weer een uitzondering: als je gelijk ook Vakbekwaamheid haalt, mag je als 18-jarige wel je C-rijbewijs ophalen en dus als chauffeur aan de slag.

Behalve een nieuw C1-rijbewijs komt er ook een C1E-rijbewijs: voor lichte vrachtwagens met trekker of oplegger. Het maximale treingewicht voor zo'n combinatie wordt 12 ton, niet toevallig overeenkomend met het maximaal gewicht waarop je in Duitsland Mautvrij mag rijden. Een echte 'vrachtwagencombi-light' dus.

Wie het C1E-rijbewijs heeft en voor C afrijdt, komt niet automatisch in aanmerking voor het CE-rijbewijs. Daarvoor moet opnieuw examen worden afgelegd (schriftelijk en praktijk). Met CE-rijbewijs

mogen zware trekkers, opleggers en aanhangers worden gereden. De maximale gewichten worden in dat geval beperkt tot de wettelijke maxima in diverse landen. In Nederland is dat 50 ton, in veel andere landen 40 ton.

Met de nieuwe rijbewijs-wetgeving tracht de Europese overheid ook een einde te maken aan zware BE-trekker-oplegger-combinaties. Dit zijn kleine trekkers met daaraan gekoppeld een kleine oplegger, waarmee men zonder chauffeursdiploma en met slechts een rijbewijs BE mag rijden. In de volksmond worden deze voertuigen ook wel aangeduid als de 'Veldhuizen-combinaties' naar de gelijknamige firma in Groenekan die door slimme interpretatie van de wet, combinaties tot 10 ton laadvermogen voor BE-rijbewijs bouwt.


— foto: Combinatie van Veldhuizen met (onzichtbare) dolly, maakt 10 ton laadvermogen met BE-rijbewijs mogelijk. Het is nog niet duidelijk of dit soort extremen door de nieuwe regelgeving effectief wordt bestreden.

Het maximaal aanhangwagen- of opleggergewicht waarmee houders van een nieuw BE-rijbewijs mogen rijden, bedraagt 3500 kg. Dat kan hoger zijn als een deel van het beladen gewicht van de oplegger wordt overgedragen op de trekker, maar dit mag niet meer zijn dan het laadvermogen van de trekker. In de praktijk komt dat neer op een maximum gcw van ongeveer 7,5 ton.

De Nederlandse overheid heeft het maximale tonnage van BE-combinaties in 2009 al beperkt door in de wet op te nemen dat "de last onder de koppeling van opleggers in beladen toestand niet minder mag bedragen dan een vijfde deel van de massa van de beladen oplegger." Daarmee werd voorkomen dat kleine trekkers met extreem zware opleggers zouden gaan rijden. Veldhuizen weet deze regel echter weer te omzeilen, door een BE-combinatie te voorzien van een tussendolly die lijkt op de tweede achteras van de trekker, zoals wij in 2010 in de binnenstad van Utrecht constateerden. De vraag is of de nieuwe EU-regels strikt genoeg zijn om het oneigenlijk gebruik van BE-opleggers tegen te gaan.

Wie meer informatie wil over de rijbewijsregels, er staat een toelichting op www.rijksoverheid.nl.
(15 oktober 2012)

In verband met een TIA (herseninfarct) heb ik in het verleden mijn rijbewijzen CE en DE moeten inleveren dus nu heb ik alleen nog maar BE.

Wij hebben in 2008 speciaal een BE combinatie met een toaal gewicht van de oplegger van 7000 kg. laten bouwen zodat ik indien nodig voor het werk toch zou kunnen invallen. Naar ik nu lees zijn er 2 mogelijkheden en wel naar het nieuwe C1 waarbij ik verwacht op dezelfde hindernissen te stuiten als toen ik mijn CE en DE moest verlengen, of de oude rechten blijven behouden. Dit staat tevens op de site van de RDW onderaan de pagina. Over dit onderwerp heb ik een vraag: wat geldt nu voor mij?
Naam en adres bij de redactie bekend.

Een woordvoerder van het ministerie van I en M antwoordt op deze vraag: Meneer houdt na 19-01-13 zijn rijbewijs en zijn rechten. De wijzigingen rond het rijden met een oplegger gelden alleen voor de nieuwe gevallen, dus voor degenen die na 19-01-13 hun rijbewijs halen.

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    BTW terugvordering
    voor heel Europa


    Degelijke werkwijze. Zéér ... > Meer

    Citroën
    Jumper Kipper L2S 3,5t 88kW


    De Citroën Jumper is als hier ... > Meer

    Aventeon
    Logistics.ONE


    Complete oplossing voor eigen ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Antos 1840 LS Loader


    Mercedes-Benz Antos trekker 6 ... > Meer

    Mercedes-Benz / Magirus
    Atego 1529 ladderwagen


    Wendbare ladderwagen op basis ... > Meer

    Volvo
    FH16 750 6x4T


    Volvo FH16 met twee voor Zeer ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 2153 LS GigaSpace 4x2 390kW


    Mercedes-Benz Actros, met 390 ... > Meer

    Komende editie van
    Transport Compleet Gorinchem opnieuw uitgesteld


    De komende editie van in die ... > Meer

    Webfleet Bedrijfsmiddelen Tracking
    met de LINK-340


    Minimaliseert het risico van ... > Meer

    Goldhofer
    STZ-L 4 — dieplader


    Dieplader-oplegger met Heeft ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon