of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Spetterende presentatie van een echte Mercedes, omlijst met een vage toelichting.


— foto: Spetterende show bij de wereldpremiŤre van de Mercedes-Benz Citan, maandag in Amsterdam.

Met een spetterende show in de Beurs van Berlage, hartje Amsterdam, heeft Mercedes-Benz zijn rentree in de markt van compacte bestelauto's ingeluid. Citan heet de jongste telg in de Mercedes-familie, en ondanks de onmiskenbare Franse afkomst moet het toch echt een typisch-Duits bestellertje worden: degelijk, goede rij-eigenschappen, betrouwbaar en veilig.

Hoe maak je duidelijk dat een product dat in de basis gelijk is

aan dat van je concurrent / samenwerkingspartner, anders (lees: beter) is? Door de nadruk te leggen op de ontwikkeling, en de verzamelde wereldpers met Imax-achtige video-shows te laten zien dat Duitse mensen in Duitse ontwikkelcentra deze Citan hebben ontworpen, uitgedacht, getest, verbeterd en nog eens getest.

Mercedes-Benz moest iets met een kleine besteller, want de EU gaat maxima stellen aan de gemiddelde uitstoot van het bedrijfswagengamma van een fabrikant. Niemand ontkomt eraan ook een 'mini' in zijn programma te hebben met een CO2-uitstoot van rond de 100 gram per km. Ziedaar de geboortereden van de Citan, die overigens niet wordt genoemd. Een eerder project in eigen huis — de Mercedes-Benz Vaneo, afgeleid van de A-serie — bleek geen succes: niemand wilde het onooglijke voertuigje kopen. Daimler stopte ermee.


— foto: Vragenuurtje met de heren van Mercedes, die helaas in vaagheden blijven steken.


— foto: Stoer Mercedes-smoelwerk. Een eigen uitstraling, en ook de kwaliteit moet op een 'eigen' niveau staan.

Vanaf september verwelkomen we de kloek ogende Citan, die van afstand de vertrouwde vormen van de Kangoo heeft, en je van voren aankijkt met een trots Mercedes-smoelwerk, met groot formaat driepuntige ster. Elf centimeter langer dan de Kangoo, zowel de standaard, de korte en de lange variant. Want ja, Mercedes maakt gebruik van alledrie platforms van Renault.

Buiten de uiterlijke vormen, is er ook niet zo heel veel Frans in de Citan aanwezig. Mercedes kiest zijn eigen ophanging, zijn eigen versnellingsbakkken, zijn eigen motoren, zijn eigen stoelen en dashboard. Stopt de auto vol met veiligheidsvoorzieningen, zoals zes airbags. Daar legt 'das Haus' tijdens de presentatie in het contemporaine zalencentrum dan ook de nadruk. De gebruiker moet Mercedes voelen en ervaren. De Citan ligt dan ook lager op de weg dan de Kangoo, heeft een Mercedes-interieur, en naar alle waarschijnlijkheid een hogere aanschafprijs.


— foto: Eenvoudige laadruimte. Mercedes komt met branchegerichte inrichtingsopties zodra de productie van start gaat. Er komt ook een personenauto-versie.


— foto: Bestelwagens lijken steeds meer op elkaar. Dat klopt, maar onderhuids zijn ze wel verschillend. Dit is de Citan met lange wielbasis, die ook met dubbele cabine leverbaar wordt.

Het verbruik is nog even een heikel punt. Terwijl Renault op de RAI een nieuwe motor introduceert met een gemiddeld verbruik van 4,4 liter per 100 km/h, durft Mercedes er nog geen definitieve uitspraak over te doen. "Ruim onder de 5 l / 100 km," luidt het vage antwoord van Volker Mornhinweg, de hoogste baas van Mercedes-Benz bestelwagens. "We werken er nog aan." De diesel-uitvoeringen worden in ieder geval leverbaar met een Blue Efficiency pakket (start/stop / batterijmanagement / banden met lage weerstand).

Mercedes denkt dat de Citan een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het verhogen van de verkoopaantallen van het merk. Dit jaar denkt men er nog 10.400 aan de man te brengen. In 2011 verkocht Daimler 264.000 bestelwagens, een uitstekend cijfer want een stijging van 18% ten opzichte van 2010. Grootste trekker is de groeiende omzet in de Verenigde Staten, waar de Sprinter een succes is. Maar het is niet genoeg: de omzet moet naar 400.000 voertuigen.


— foto: En dit is de Compact-uitvoering met een laadlengte van 134 cm.


— foto: Motorcompartiment volledig benut. Verkrijgbaar worden een 55 kW, 66 kW en 80 kW diesel en een 84 kW benzinemotor.

De Citan zal best verkopen. Omdat het een Mercedes is, in een markt die jaarlijks 700.000 voertuigen beslaat. Een Mercedes is goed en doordacht, daar heb je geen miskoop aan en daar zit je goed in, en vaak met lage 'cost of ownership'. Maar over het waarom van de Citan blijft de Mercedes-chef hangen in algemene vaagheden als 'de opkomst van e-commerce' en de 'steeds lastiger wordende logistiek in een metropool met kleine steegjes.'
(18 april 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  FPT Industrial (Iveco Group) ó
  MY24XC13 (XCursor13) ó multi-fuel motor (diesel / aardgas / H2)


  De MY24XC13 is de eerste van ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 4x4 319CDI L2H3 WB367 140kW


  Mercedes-Benz Sprinter met al ... > Meer

  WECON Nederland ó
  WPR 45 SG Imperator


  Wissellaadbak 45ft schuifzeil ... > Meer

  Nebu Transport Services
  Bulkaangiftes BTW Duitsland


  Nebu Transport Services kan u ... > Meer

  Volvo
  FM330 euro6


  Volvo FM chassis met 11 liter ... > Meer

  Van Eck
  FRC-oplegger met kettingbaansysteem


  Koeltrailer met een volledig ... > Meer

  Meusburger
  Korte Coiltrailer


  Drie-assige oplegger voor het ... > Meer

  Schmitz Cargobull
  Schuifzeiltrailers voor intermodaal en LZV


  Transportbedrijf Vos Deventer ... > Meer

  Safetytrim
  voorkomt loszittende wielmoeren bij trucks


  Safetytrim is een nylon van ... > Meer

  Volvo Trucks:
  Persoonlijke instellingen voor Volvo Dynamic Steering (VDS)


  Volvo Trucks heeft zijn > Meer

  Liftboxx
  T-Boxx 3,5 / 4,25 / 5,0 / 6,6


  Gelijk aan de > Meer

  Alurek
  opklapbare oplegborden voor pakketvervoer


  Speciaal voor leveren wij die ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon