of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Spetterende presentatie van een echte Mercedes, omlijst met een vage toelichting.


— foto: Spetterende show bij de wereldpremiŤre van de Mercedes-Benz Citan, maandag in Amsterdam.

Met een spetterende show in de Beurs van Berlage, hartje Amsterdam, heeft Mercedes-Benz zijn rentree in de markt van compacte bestelauto's ingeluid. Citan heet de jongste telg in de Mercedes-familie, en ondanks de onmiskenbare Franse afkomst moet het toch echt een typisch-Duits bestellertje worden: degelijk, goede rij-eigenschappen, betrouwbaar en veilig.

Hoe maak je duidelijk dat een product dat in de basis gelijk is

aan dat van je concurrent / samenwerkingspartner, anders (lees: beter) is? Door de nadruk te leggen op de ontwikkeling, en de verzamelde wereldpers met Imax-achtige video-shows te laten zien dat Duitse mensen in Duitse ontwikkelcentra deze Citan hebben ontworpen, uitgedacht, getest, verbeterd en nog eens getest.

Mercedes-Benz moest iets met een kleine besteller, want de EU gaat maxima stellen aan de gemiddelde uitstoot van het bedrijfswagengamma van een fabrikant. Niemand ontkomt eraan ook een 'mini' in zijn programma te hebben met een CO2-uitstoot van rond de 100 gram per km. Ziedaar de geboortereden van de Citan, die overigens niet wordt genoemd. Een eerder project in eigen huis — de Mercedes-Benz Vaneo, afgeleid van de A-serie — bleek geen succes: niemand wilde het onooglijke voertuigje kopen. Daimler stopte ermee.


— foto: Vragenuurtje met de heren van Mercedes, die helaas in vaagheden blijven steken.


— foto: Stoer Mercedes-smoelwerk. Een eigen uitstraling, en ook de kwaliteit moet op een 'eigen' niveau staan.

Vanaf september verwelkomen we de kloek ogende Citan, die van afstand de vertrouwde vormen van de Kangoo heeft, en je van voren aankijkt met een trots Mercedes-smoelwerk, met groot formaat driepuntige ster. Elf centimeter langer dan de Kangoo, zowel de standaard, de korte en de lange variant. Want ja, Mercedes maakt gebruik van alledrie platforms van Renault.

Buiten de uiterlijke vormen, is er ook niet zo heel veel Frans in de Citan aanwezig. Mercedes kiest zijn eigen ophanging, zijn eigen versnellingsbakkken, zijn eigen motoren, zijn eigen stoelen en dashboard. Stopt de auto vol met veiligheidsvoorzieningen, zoals zes airbags. Daar legt 'das Haus' tijdens de presentatie in het contemporaine zalencentrum dan ook de nadruk. De gebruiker moet Mercedes voelen en ervaren. De Citan ligt dan ook lager op de weg dan de Kangoo, heeft een Mercedes-interieur, en naar alle waarschijnlijkheid een hogere aanschafprijs.


— foto: Eenvoudige laadruimte. Mercedes komt met branchegerichte inrichtingsopties zodra de productie van start gaat. Er komt ook een personenauto-versie.


— foto: Bestelwagens lijken steeds meer op elkaar. Dat klopt, maar onderhuids zijn ze wel verschillend. Dit is de Citan met lange wielbasis, die ook met dubbele cabine leverbaar wordt.

Het verbruik is nog even een heikel punt. Terwijl Renault op de RAI een nieuwe motor introduceert met een gemiddeld verbruik van 4,4 liter per 100 km/h, durft Mercedes er nog geen definitieve uitspraak over te doen. "Ruim onder de 5 l / 100 km," luidt het vage antwoord van Volker Mornhinweg, de hoogste baas van Mercedes-Benz bestelwagens. "We werken er nog aan." De diesel-uitvoeringen worden in ieder geval leverbaar met een Blue Efficiency pakket (start/stop / batterijmanagement / banden met lage weerstand).

Mercedes denkt dat de Citan een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het verhogen van de verkoopaantallen van het merk. Dit jaar denkt men er nog 10.400 aan de man te brengen. In 2011 verkocht Daimler 264.000 bestelwagens, een uitstekend cijfer want een stijging van 18% ten opzichte van 2010. Grootste trekker is de groeiende omzet in de Verenigde Staten, waar de Sprinter een succes is. Maar het is niet genoeg: de omzet moet naar 400.000 voertuigen.


— foto: En dit is de Compact-uitvoering met een laadlengte van 134 cm.


— foto: Motorcompartiment volledig benut. Verkrijgbaar worden een 55 kW, 66 kW en 80 kW diesel en een 84 kW benzinemotor.

De Citan zal best verkopen. Omdat het een Mercedes is, in een markt die jaarlijks 700.000 voertuigen beslaat. Een Mercedes is goed en doordacht, daar heb je geen miskoop aan en daar zit je goed in, en vaak met lage 'cost of ownership'. Maar over het waarom van de Citan blijft de Mercedes-chef hangen in algemene vaagheden als 'de opkomst van e-commerce' en de 'steeds lastiger wordende logistiek in een metropool met kleine steegjes.'
(18 april 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  DAF
  XG+ 480 FT ó 4x2 trekker


  De grootste en meest luxe van ... > Meer

  Serieproductie van Renault Trucks
  E-Tech T en E-Tech C van start in Bourg-en-Bresse


  Renault Trucks is begonnen in ... > Meer

  GS Meppel
  AIC-3000 N


  Drie-assige geschikt voor het ... > Meer

  Krone
  RailCargo Box Fluegeltuere


  Door Krone gebouwde die zowel ... > Meer

  Terberg Techniek
  Richten van chassis


  Als gevolg van een calamiteit ... > Meer

  SD-products
  MoToc


  Na vier jaar ontwikkeling uit ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Crewcab euro6


  De nieuwe Volvo FL met euro6 ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Wide 320 4x2


  Een fraai voorbeeld van de we ... > Meer

  Broshuis
  3-assige naloopgestuurde semi-dieplader


  Drie-assige semi-dieplader de ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1824 L


  Zeldzame variant van de een / ... > Meer

  Polypan
  PolyPano3 ó geisoleerde wandpanelen voor carrosseriebouw


  Sandwichpanelen voor Bestaand ... > Meer

  Iveco
  X-Way AD360X40BZ OFF ó 8x4 chassis


  Iveco X-Way AD360X40BZ OFF is ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon