of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
BedrijfsautoRAI 2012 opent de deuren en het publiek stroomt naar binnen. Een impressie van de eerste beursdag.

 • Fotoverslag BedrijfsautoRAI.

  17 april 2012. Het is bijna elf uur en de BedrijfsautoRAI staat op het punt om te beginnen. Exposanten lopen nerveus rond, een man in overall stoft een motorkap af met een plumeau. Op de stand van een bestelwagenmerk krijgen stagiars hun laatste overhoring. "Wat voor lengte is dit?" vraagt de instructeur. "Een L4," roept een van de tijdelijke krachten. "Goed zo!"

  Iedereen is er klaar voor, de deuren kunnen open.


  — foto: Na vijf jaar gaan de deuren van de BedrijfsautoRAI weer open!

  Een studente heeft drie dagen training gehad bij de standhouder door wie ze is ingehuurd. Ze staat bij een luxe uitgevoerde bestelbus en prijst de bekleding aan. "Nappaleer." Informatie haalt ze uit een van de iPads waarvan er honderden in gebruik zijn in het RAI-complex. ďAls er lastige vragen zijn, verwijs ik de mensen door naar een verkoper."

  Het is RAI-tijd. Na vijf jaar hangt het bekende sfeertje weer in het enorme hallencomplex in Amsterdam. Veel is zoals we dat decennia lang gewend waren. Een strakke, professionele organisatie. Een beurscomplex met uitstraling. Filerijden om de beurs te bereiken en dan veel te duur parkeren. Hartelijk ontvangen worden door de perfecte adviseur, of een stand inlopen met serieuze aanschafplannen en domweg niet geholpen worden Ė het hoort er allemaal bij.

  Bijkletsen met bekenden. Klanten, ex-collegaís of leveranciers. Het is een klein wereldje. Je netwerk up-to-date houden is belangrijk. "De tijd dat we een oplegger op de beurs verkochten, ligt allang achter ons," zegt de commerciŽle man van een trailerfabrikant. "En daar zijn we ook niet rouwig om. De klanten die dat deden, gingen vijf leveranciers af en kochten de goedkoopste oplegger. Wij bouwen kwaliteit en zijn net iets duurder dan de rest."


  — foto: Veel internationale pers aanwezig op de BedrijfsautoRAI — de perskamer bleek te klein.

  Informeren, aan je imago werken, laten zien dat je er bent. Daar gaat het om op de BedrijfsautoRAI. De klant duidelijk maken dat-ie bij jou aan het goede adres is. De perfecte transportoplossing tegen de scherpste prijs. Het gesprek komt al gauw op brandstofbesparing. Na salarissen is de diesel de grootste kostenpost van een transportbedrijf. "Ondernemers rekenen heel nauwkeurig uit wat ze

  kunnen besparen," zegt een truckverkoper. "Of het nu met een voertuig is met een zuinige dieselmotor, of iets met een nieuw soort brandstof. Voor het imago is een truck op gas belangrijk, maar als het duurder is dan diesel, gaat de koop niet door."

  In de hal waar de trucks staan, is het halverwege de middag redelijk druk en zit de stemming er goed in. De andere hallen zijn minder druk, maar dat is gebruikelijk. Bij een groot automatiseringsbedrijf kan de dag al niet meer stuk na de ondertekening van een mega-order, maar een kleiner bedrijf even verderop is teleurgesteld na beursdag 1. De hal voor de afdeling Speciale Voertuigen wordt redelijk bezocht en de meeste standhouders zeggen goede gesprekken te voeren. De koopbereidheid is een ander verhaal. Ondernemers zijn afwachtend.


  — foto: Typisch RAI: op elke stand dezelfde drinks en snacks want standhouders mogen zelf niet cateren.

  Grofweg geschat beslaat de BedrijfsautoRAI nog ongeveer de helft van de oppervlakte van vijf jaar geleden. Het is een Ťchte RAI, dat lijdt geen twijfel, maar voor de oud-gedienden onder ons is het wennen. De truckmerken zijn wel allemaal aanwezig, maar met kleinere stands en een beperkt aantal voertuigen, een uitzondering daargelaten. Bestelautomerken Ford, Fiat, CitroŽn en Peugeot ontbreken. Ook Mitsubishi, Land Rover en Nissan laten verstek gaan. Opel is er wel, met de nieuwe Combo. De Mercedes Citan, de Volkswagen eT, de nieuwe Ford Transit... krijgen hun premiŤre later dit jaar, op de IAA.

  De verdeling van de vierkante meters op de beursvloer wekt de indruk, dat de RAI veel moeite heeft moeten doen om de hallen vol te krijgen. Tussen truckfabrikanten staat een stand van een truckerstijdschrift met bont beschilderde trekkers. Twee plekken verder heeft een modelbouwclub beslag weten te leggen op een A-lokatie. De leden rijden met hun miniaturen af en toe door de gangpaden. Zitjes, koffiecorners en klassieke vrachtwagens vullen onverkochte meters op. Haast onwerkelijk voor deze Beurs der Beurzen voor de Nederlandse transportwereld, waarvoor een wachtlijst bestond voor deelname. Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft de BedrijfsautoRAI te kampen met hardnekkige tegenwind.


  — foto: Crisis? De klant wil toch het liefst de duurste uitvoering.

  Maar er is ook nieuw elan. Buiten staan bezoekers in de rij bij het off-road circuit. Zelf rijden in een Amarok of een Daily 4x4 in een stukje zandwoestijn midden in Amsterdam, is natuurlijk superleuk. Een twintigtal trucks staat klaar voor het maken van een proefrit — gewoon de openbare weg op. Een uniek initiatief, maar op de eerste dag zijn er nog weinig proefrijders. Iets drukker is het bij de electrische en hybride voertuigen waar je op een afgesloten circuit een rondje mag rijden. Maar ís middags werkt het weer tegen en staan de meeste innovatieve voertuigen stil langs de kant.

  Rest de vraag: is de BedrijfsautoRAI de moeite waard om te bezoeken? Die kunnen we met 'ja' beantwoorden. Ontwikkelingen in bedrijfsautotechniek gaan razendsnel, en bij de RAI staan ze neus-aan-neus opgesteld, sommige staan zelfs klaar voor een proefritje. Alleen dat al is reden om naar Amsterdam te komen. Een transportondernemer laat zich door economisch ontij niet tegenhouden om daar eens goed naar te kijken. En al helemaal niet door een regenbui.

 • Fotoverslag BedrijfsautoRAI.

  (17 april 2012)


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  FPT Industrial (Iveco Group) ó
  MY24XC13 (XCursor13) ó multi-fuel motor (diesel / aardgas / H2)


  De MY24XC13 is de eerste van ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 4x4 319CDI L2H3 WB367 140kW


  Mercedes-Benz Sprinter met al ... > Meer

  Schmitz
  S.KO Multitemp Dubbele laadvloer


  Bijzondere uitvoeringen van ... > Meer

  SKF
  Hydraulic Driven Lubricator


  SKF ontwikkelde een met een ... > Meer

  KŲgel
  Port 45 Multiplex


  In 2012 geÔntroduceerd Vijf ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 1840 LS Loader


  Mercedes-Benz Antos trekker 6 ... > Meer

  Subco
  Multi inzetbare opklapbare legborden


  Multi functionele inrichting ... > Meer

  Aluminium tank DAF LF
  vervangt de stalen brandstoftank


  Vervangende Daf tanks in DAF ... > Meer

  Anteo
  F3 MH075 - halve laadklep


  Deze laadklep is de halve van ... > Meer

  Renault Trucks
  D en D-Wide tot 7% zuiniger


  Renault Trucks presenteert de ... > Meer

  Sortimo
  ProCargo CT1 L2 / L3


  Elektrisch aangedreven in van ... > Meer

  VDL
  P-10 ó portaalarmsysteem


  Portaalarmsysteem van VDL het ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon