of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Hogere turbokunde van DAF bij aankondiging van nieuwe euro 6 motor.

Zoals bedrijfsauto.com gisteren al berichtte, heeft DAF Trucks vandaag zijn nieuwe euro6 motor aangekondigd. Het gaat om de 12,9 liter Paccar MX-13 motor die helemaal nieuw is ontworpen met als uitgangspunt de nieuwe, strenge emissie-eisen van euro 6. De MX-13 heeft een hogedruk-inspuitsysteem met brandstofinspuiting tot 2500 bar en een turbo met variabele geometrie, uitlaatgas-recirculatie, AdBlue-toevoeging en roetfilter. Zo'n beetje alle technieken die voorhanden zijn dus.


— foto: Dit is 'm dan: de DAF MX-13 euro6. Lang op gewacht, maar "we hebben gewoon onze tijd genomen", zegt DAF.

De Europese Euro 6-norm gaat in op 1 januari 2014. Daarbij moet de emissie van stikstofoxiden worden gereduceerd van 2,0 tot 0,46 gram/kWh en die van roetdeeltjes van 0,03 tot 0,01 gram/kWh. Er gelden verder aanvullende eisen. Euro 6-motoren moeten onder alle bedrijfsomstandigheden, minimaal 7 jaar of tot 700.000 km aan de emissienorm voldoen. Autoriteiten zullen daarop gaan controleren.

Paccar, het moederbedrijf van DAF, heeft een paar jaar ervaring met de Amerikaanse EPA10-eisen die in de buurt komen van euro6.

Een kwart van de Kenworth- en Peterbilt-trucks die sinds de zomer van 2010 in de Verenigde Staten zijn afgeleverd, is uitgevoerd met de zescilinder 12,9-liter PACCAR MX-motor in EPA10-uitvoering. DAF wordt door de transportsector scherp in de gaten gehouden omdat Scania en Mercedes-Benz hun euro6 motoren al eerder op de markt brachten. Dus is er een plausibele verklaring nodig waarom DAF even op zich liet wachten. Maar DAF zegt gewoon "de beschikbare tijd benut te hebben". Vrij vertaald: "Wind je nu maar niet zo op, wij kiezen onze eigen tijdlijn en haastige spoed is zelden goed." De DAF-directie geeft en passant de verzamelde bedrijfsautopers een lesje hogere motorkunde... alsof ze zelf met gemak zo'n blok in- en uit elkaar sleutelen.

Ron Borsboom, directeur productontwikkeling van DAF Trucks: "We hebben ruime ervaring met technieken die we nu ook

in Europa voor Euro 6 gaan toepassen, zoals uitlaatgasrecirculatie (EGR), een turbo met variabele geometrie en een actief roetfilter. We hebben die verder ontwikkeld en daarbij gekeken hoe we die optimaal in een Europese truck kunnen toepassen. Een goed voorbeeld is de hogere plaatsing van de EGR-koeler, waardoor de turbo dichter op het blok geplaatst kon worden en de totale motor compacter is geworden. Compactheid is belangrijk bij Europese vrachtwagens vanwege de beperkte ruimte. Daarnaast passen we op deze motor ook technologie toe die recent in het kader van het ATe-programma voor Euro 5 zijn ontworpen, zoals het inkapselde uitlaatspruitstuk."


— foto: Bedrijfsautopers bijeen voor college motorkunde bij DAF.

Het nieuwe MX-13 blok is ontworpen op een hogere stijfheid dan oudere DAF-motoren, Net als de cilinderkop wordt het uitgevoerd in Compact Graphite Iron. Met het oog op betrouwbaarheid en levensduur zijn zo veel mogelijk functies samengevoegd. Voorbeelden zijn de leidingen die in cilinderblok en –kop zijn meegegoten en de twee pompunits voor het genereren van druk in het Common Rail-systeem, die compact in het blok zijn opgenomen en daardoor door dezelfde nokkenas kunnen worden bediend, die ook de kleppen aanstuurt. De brandstof in de centrale leiding wordt aangevoerd met behulp van slimme doseerregelingen, zodat voor goede efficiency alleen gecomprimeerd wordt wat aan brandstofmengsel nodig is.

Het common rail-systeem van de nieuwe Euro 6 PACCAR MX-13-motor staat inspuitdrukken tot 2.500 bar toe en biedt de mogelijkheid om voor- en na-injectie, of een combinatie van beide toe te passen. Dat resulteert in een fijnere verneveling en meer mogelijkheden om de verbranding te optimaliseren. Ook de nauwkeurige instelling (tegenwoordig allemaal software-gestuurd) is hierbij belangrijk.

En dan is er de 'turbo met variabele geometrie'? Maar wat is dat eigenlijk? Simpel gezegd, een turbo die niet altijd even hard werkt. Soms springt hij een klein beetje bij, dan weer veel, afhankelijk van belasting, stand van het gaspedaal en gegevens over de uitlaatgassen.

Belangrijkste voordeel van de toepassing van een turbocompressor met variabele geometrie (VTG) is dat de motor continu over de beste afstemming beschikt. "Het inbouwen van een VTG was nodig om de uitlaatgasrecirculatie bij lage toerentallen effectief te houden," aldus Borsboom. "Daardoor kunnen we zorgvuldig de mate kiezen waarin uitlaatgassen terug de motor in geleid worden. Toepassing van een geavanceerde turbo heeft daarnaast ook een positief effect op de MX Engine Brake, die meer dan 75% van zijn hoge vermogen van 325 kW al bij lage toerentallen (1.500 t/min.) vrijgeeft."


— foto: Complexe combinatie van uitlaatgasrecirculatie, nabehandeling, turbocompressie, inspuitdruk en software-aansturing. Voor onze Japanse lezers: klik voor vergroting.

Om te voldoen aan de strenge Euro 6 emissie-eisen, past DAF diverse technologieën van uitlaatgasnabehandeling toe: een SCR-katalysator (oftewel AdBlue-toevoeging) en een actief roetfilter. "De temperatuur in het roetfilter moet precies goed zijn om de verzamelde roetdeeltjes te regenereren," zegt Borsboom. "Het liefst moet de motor zelf die warmte produceren. Daarom is het uitlaatspruitstuk ingekapseld, net als de meest essentiële delen van het uitlaatsysteem. Mocht de temperatuur van de uitlaatgassen te laag zijn,

dan wordt overgegaan tot actieve regeneratie. Daarvoor is achter de turbo en vóór het roetfilter een zevende injector aan de motor toegevoegd, die brandstof in een oxidatiekatalysator in de uitlaat spuit om zo warmte te creëren."

"En ook voor de SCR-katalysator geldt dat we die op temperatuur hebben geoptimaliseerd. Door toepassing van een slimme coating heeft die een maximale werking over een breder bereik aan temperaturen, zodat de motor zo optimaal mogelijk kan functioneren. Sowieso zorgen we ervoor dat de uitlaatgassen zo veel mogelijk met voldoende temperatuur de SCR-katalysator in gaan."

U hoeft zich trouwens niet te schamen als u dit niet meer helemaal kunt volgen. Als u maar beseft dat de tijd voorbij is dat u op zaterdagmiddag zelf uw trucks even een onderhoudsbeurt geeft.

We gaan nog even door.

Nieuw bij de Paccar euro 6 motor is een enkele multi-belt en een fan die direct op de krukas is gemonteerd zonder tussenaandrijving. Gunstiger in onderhoud, betrouwbaarder, lichter en zuiniger, zegt DAF. Een grotere carterinhoud maakt het ook bij Euro 6 mogelijk service-intervallen te hanteren van 150.000 km. De carterpan is niet meer van metaal maar van kunststof, wat volgens DAF gewicht bespaart en het geluidsniveau ten goede komt.

Brandstoffilter en waterafscheider zijn gecombineerd in één unit, die zich nu direct op de motor bevindt. En de oliekoeler, gecombineerd met het oliefilter, wordt nu in staal uitgevoerd. En, evenals bij de huidige Euro 5-motoren, zijn de kabelbomen ingekapseld. Daarmee heeft DAF een achilleshiel uit het verleden opgelost.


— foto: Ron Borsboom, directeur productontwikkeling van DAF, geeft uitleg over nieuwe motortechnieken.

Naast betrouwbaarheid en duurzaamheid is efficiency volgens Borsboom het sleutelwoord voor DAF’s Euro 6-technologie. "Het realiseren van de Euro 6-emissiewaarden vereist extra technologie, waarbij het natuurlijk onze doelstelling is om het brandstofverbruik en de CO2-emissie op het lage niveau te houden van de huidige Euro 5 ATe-voertuigen," aldus Borsboom. "Er is alles in het werk gesteld om uit de technologie te halen wat er in zit. DAF had niet als doel de eerste te zijn met de introductie van Euro 6; voor ons was het belangrijker de beschikbare tijd te gebruiken om tot de beste oplossingen te komen."

De nieuwe 12,9 liter Euro 6 PACCAR MX-13-motor zal begin 2013 in serieproductie gaan met motorvermogens van 300 kW/410 pk, 340 kW/460 pk en 375 kW/510pk. Op de IAA, najaar 2012 in Hannover, komt DAF bovendien met een nieuw model, waarschijnlijk de XF maar wellicht ook de CF. Op dat nieuws moeten we nog even wachten.
(6 april 2012)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    Tal Techniek
    Open oprijwagen


    Open oprij-laadbak, met 2 van ... > Meer

    BURG
    twee-assige middenas-aanhangwagen


    Wipkar met twee starre assen ... > Meer

    Krone
    Mega Liner 880


    Universele schuifzeiltrailer ... > Meer

    Lamberet
    SR2 Greenliner met onderschuifklep


    Koel-vries oplegger speciaal ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 1836 LS 4x2 WB400


    Deze Mercedes-Benz is een 6, ... > Meer

    Renault Trucks
    D-Wide 380.19 WB350 - WB370 - WB390


    Renault Trucks D-Wide trekker ... > Meer

    Nooteboom
    MWT-XL Mega Windmill Trailer


    Ter Linden Transport uit als ... > Meer

    Volvo
    FH Electric 6x2 NLA


    Volvo FH met elektrische van ... > Meer

    Kleuster
    Freegones Cargo — cargobike met gesloten laadbak


    Je ziet ze steeds vaker in in ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 2532 / 2536 / 2541 / 2544 / 2546 / 2548 LLS VLA 6x2/4 LowLiner


    Mercedes-Benz Actros trekker ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon