of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Eindelijk serieuze concurrentie voor de asfaltkipper: de shuttle floor trailer. Vanaf deze week in Nederland te koop.


— foto: In plaats van een kipper op bouwchassis, kocht De Bruyn een vier-assig chassis met normale hoogte, voorzien van een shuttle floor carrosserie — in dit geval dus geen trailer maar een opbouwbak.

"Wij rijden jaarlijks gemiddeld twee kippers total loss, op een totaal van zeventig voertuigen. Oorzaak? Vrijwel altijd de stabiliteitsproblemen bij het lossen. Maar ook tunnelplafonds en hoogspanningsleidingen vormen risico's. We keken dus uit naar een alternatief, en samen met Vako Transport Systems zijn we hierop uitgekomen." Aan het woord is Arjan Lenting, wagenparkbeheerde van G. de Bruyn, gww-vervoerder uit Oudewater. In plaats van nieuwe asfaltkippers, kocht het bedrijf twee MAN TGX 8x4/4 chassis met een opbouw van Trout River, geleverd door Vako die sinds kort de Europees vertegenwoordiger is van dit Canadese merk.

Deze bakken hebben zogenaamde shuttle floors, iets dat we in Europa nog niet of nauwelijks kennen. Het zijn bandlossers, maar dan met een band die de hele laadvloer beslaat, en een meebewegend voorschot. Deze voertuigen moeten een alternatief gaan worden voor asfalttrailers met onderlossysteem, zoals bijvoorbeeld Vossebelt levert, of asfaltkippers van Stas. Lenting: "Voertuigen die asfalt vervoeren, rijden voor 90% op de weg en dan heb je eigenlijk niet een grote bodemvrijheid nodig. Verder hoef je ook niet te kiezen voor een bouwchassis omdat de bak niet kiept en er dus geen stabiliteitsproblemen optreden."


— foto: Dit gaan we vaker zien in de wegenbouw. Een bak die niet kiept, maar de lading eruit rolt. De TGX-cabine geeft de chauffeur trouwens nog wel een hoge zit.

En nog wat andere bijkomende voordelen: "We kunnen met deze bak binnen 40 seconden de complete lading lossen, Ťn de bak is na het lossen compleet schoon zodat we van alles mee retour kunnen nemen. Dat kan gww-gerelateerd zijn, zoals freesafval, maar bijvoorbeeld ook hele andere zaken zoals big bags of gepallettiseerd goed. Ik geloof dat in Nederland 50% van de kippers leeg rijdt, op dit vlak valt

dus nog heel wat te verbeteren." De firma de Bruyn is de twee voertuigen momenteel aan het demonstreren bij klanten, later deze week worden de eerste ritten gereden. "Iedereen die we het laten zien, is er heel enthousiast over dus onze verwachtingen zijn hoog gespannen."

Cornť van Aalst, directeur van VAKO Trailer Systems: "Wij hebben enige tijd geleden kennis gemaakt met deze leverancier en zijn uitvoerig wezen kijken en testen in Canada, waar dit soort trailers al heel gewoon zijn. Het is echt een perfect alternatief voor het transport van losgestort materiaal. Het nadeel van de traditionele bandlossers die je hier in Europa ziet, is het trage lossen, het hoge zwaartepunt en het feit dat je niks mee retour kunt nemen zonder de bak eerst goed te reinigen. De shuttle floor trailer heeft hier geen last van."


— foto: Een rollende vloer met bewegend kopschot duwt de losgestorte lading naar buiten. Maar er kunnen ook gewoon pallets in.

De vloer van de trailer bestaat uit een grote rubberen mat van een centimeter dikte, die op rvs katrollen van diverse diameter loopt. Het bewegende kopschot is enigszins diagonaal geplaatst en loopt in twee bovenrails met de vloer mee, waarbij hij de wanden schoonschraapt. Anders dan bij een bandlosser met een smalle

band, hoeft deze vloer niet meerdere omgangen te maken voor het lossen. En anders dan bij een schuifvloertrailer, hoeft men niet bang te zijn dat er materiaal tussen schuifvloerlamellen raakt, want die zijn er eenvoudig niet. De bak is geschikt voor asfalt: hij is geIsoleerd en heeft hydraulisch werkende achterdeuren en bovenkleppen. De vloer is geschikt voor temperaturen tussen -50 tot +250 graden.

Het laden kan door lading aan de achterzijde op de vloer te plaatsen en de vloer weer naar voren te trekken, of natuurlijk storten via de bovenzijde. De Bruyn heeft deze twee bakken voorzien van een centrale smeerinrichting van Groeneveld, waarbij de katrollen van de vloer worden gesmeerd. Daarmee zou het systeem vrijwel onderhoudsvrij moeten zijn.

Volgens Van Aalst van VAKO kan de trailer of opbouw in principe tot hele grote lengtes worden geleverd. "Alleen de wettelijke beperkingen qua maten en gewichten zijn de limiet. In Canada worden trailers van 15 meter lengte met zo'n vloer gebouwd. Voor het asfaltvervoer is dat niet interessant, in verband met het soortelijk gewicht. Maar als je dit multifunctioneel inzet, is een 13,60 meter trailer natuurlijk heel goed mogelijk."


— foto: Met geopend dak en achterdeur. De bak is zelfdragend en kan zonder hulpframe op een vrachtwagen- of opleggerchassis worden gemonteerd.

De Bruyn koos voor het chassis van deze bijzondere auto's voor een MAN TGX 8x4 met een tridem achterstel waarbij de achterste as een naloopas is die kan sturen en kan worden geheven. Achter de vooras is voldoende ruimte voor het plaatsen van extra tanks, en de TGX-en zijn dan ook voorzien van een dual fuel systeem met CNG, oftewel aardgas. "We zijn bij De Bruyn behoorlijk actief met CO2-reductie, dit is ook weer een experiment. Het zijn onze eerste twee dual-fuel wagens, ik heb net zitten uitzoeken waar we moeten tanken. Het geeft natuurlijk wel wat omrijkilometers, maar als niemand eraan begint, dan komt er nooit wat van terecht."
(26 maart 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Peugeot
  Boxer L4H2 / L4H3 3,5t 2.0 HDi 96kW


  De Peugeot Boxer L4 heeft een ... > Meer

  Peugeot - Durisotti
  Boxer Polyvolume 2.2 HDi 20m3 / 22,5m3


  Groot-volumecarrosserie op de ... > Meer

  Hyundai
  H300 Panel Van 2.5 CRDI VGT Automaat


  De moderne Hyundai H300 biedt ... > Meer

  Aluvan
  PlanStar


  Lichtgewicht opbouw waarbij ... > Meer

  DAF
  FA LF 290 / 320


  Zwaarste / sterkste DAF LF en ... > Meer

  InnovaTrain
  ContainerMover


  Systeem voor overslag van en ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420


  Volvo Trucks FH 4x2 trekker ... > Meer

  Wecon
  Middenas-aanhangwagen voor wissellaadbakken


  Leverbaar uit voorraad: deze ... > Meer

  Scania
  R500 6x2/4 trekker


  Scania R500 trekker, met een ... > Meer

  DAF
  CF 480 FAD Construction 8x4


  DAF is van oudsher in het met ... > Meer

  Volvo - Palfinger
  FMX 460 8x2 rijplatenvoertuig


  Volvo FMX 460 8x2 tridem met ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon