of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
DAF geeft vol gas in de zuinigheidsrace.

DAF brengt dit jaar ook een zuinige versie van de CF op de markt, de DAF CF85 ATe (Advanced Transport efficiency). Deze truck is voor het eerst te zien op de BedrijfsautoRAI. Op de DAF-stand gaat veel aandacht uit naar brandstofbesparing. met de stijgende dieselprijs is dat weer helemaal actueel.


— foto: Ook de CF85 nu met verbeterde motor en optioneel een ATe Edition pakket met cruise control en spoilers.

Eerder bracht DAF een XF105 ATe uit. Toen werd er nog gesproken over een actiemodel. Inmiddels begint het er steeds meer op te lijken dat de ATe-modellen blijvertjes zijn. Ook lanceert DAF in het kader van haar ATe-filosofie een aerodynamische opbouw voor de LF distributietruck en een nieuw lichtgewicht tandemstel.

DAF claimt dat de verbeterde modellen 3% zuiniger zijn dan de vorige versie. Dat lijkt een klein verschil, maar het kan het verschil maken tussen verlies lijden of winst behalen. De 12,9 liter PACCAR MX-motor kreeg onder andere nieuwe zuigers, een verbeterde brandstofinjectie en een ingekapseld uitlaatspruitstuk. Daarnaast is het aanbod aan transmissies uitgebreid met nieuwe handgeschakelde en geautomatiseerde 12-versnellingsbakken, zodat de aandrijflijn beter op de specifieke inzet van het voertuig kan worden afgestemd.


— foto: DAF LF ATe met speciale laadbak af fabriek. Geen gezichtsbedrog: de bak heeft inderdaad een afgerond dak aan de voorzijde. DAF test tijdens de BedrijfsautoRAI de reacties.

Verder schakelt de motor bij de 2012-modellen automatisch uit na vijf minuten stationair draaien en is de maximum snelheid begrensd op 85 in plaats van 89 km/u, wat binnen het internationale transport nog eens 2 tot 3% brandstofvoordeel extra oplevert. Om het belang van zuinig rijden ook bij de chauffeur maximaal onder de aandacht te brengen, wordt op het centrale display op het dashboard standaard uitgebreide informatie gegeven over het actuele en gerealiseerde brandstofverbruik. Dat ATe overigens verder gaat dan puur brandstofverbruik, bewijzen de nieuwe onderhoudsvrije accu's die standaard op de CF en XF worden toegepast voor een langere levensduur, lagere operationele kosten en minder milieubelasting.

Onderdeel van DAF's ATe-programma zijn de CF85 en XF105 ATe Edition-uitvoeringen, speciale versies die volledig op een laag brandstofverbruik zijn gespecificeerd. Deze hebben een compleet pakket side-skirts en dak- en zijspoilers, banden met een

lage rolweerstand en adaptive cruise control. Standaard wordt een AS-Tronic geautomatiseerde versnellingsbak geleverd met een volledig op brandstofverbruik afgestemde schakelstrategie, waarbij de chauffeur alleen bij het manoeuvreren en het gebruik van de PACCAR Engine Brake de mogelijkheid heeft zelf te schakelen. De ATe-Edition-uitvoeringen worden daarnaast geleverd met een DAF EcoDrive-chauffeurstraining, die in de praktijk gemiddeld 3 tot 5% blijvende reductie in brandstofverbruik en CO2-uitstoot oplevert. Bij elkaar kom je dan al in de buurt van de 10 procent besparing.

Naast de CF85 en XF105 ATe Edition-modellen staat op de BedrijfsautoRAI een LF45 distributietruck met PACCAR Aerobody. Deze aerodynamische opbouw wordt in Groot-BrittanniŽ af fabriek geleverd en DAF wil op de BedrijfsautoRAI onderzoeken of daarvoor ook in Nederland interesse is. De PACCAR Aerobody onderscheidt zich door een oplopende daklijn, die aan de achterzijde in het midden iets afloopt. Uiteraard zijn de hoeken van de opbouw afgerond. De LF45 Aerobody wordt geleverd in combinatie met een speciaal ontwikkeld spoiler- en fenderpakket om de cabine optimaal aan te laten sluiten op de opbouw. Zo wordt bij kruissnelheden volgens DAF tot 8% reductie in brandstofverbruik en CO2-emissie gerealiseerd.

DAF is niet de enige fabrikant die experimenteert met stroomlijn. Ook Mercedes-Benz en Renault Trucks zijn er druk mee bezig.


— foto: Op de BedrijfsautoRAI toont DAF voor de CF- en XF105 een nieuwe generatie stoelen, met meer verstelmogelijkheden, verstelbare veiligheidsgordels, doorlaatbare materialen voor een goede ventilatie en verbeterde handles. Tegen meerprijs is tweetraps verwarming leverbaar.

Voor 6x4 en 8x4 aangedreven trucks en trekkers komt DAF met het SR1360T-tandemstel. Deze set dubbele aandrijfassen is 375 kilogram lichter dan het bestaande tandemstel met naafreductie, en bespaart meer dan 5% brandstofverbruik. Het is met name ontwikkeld voor zware toepassingen waarbij dubbele aandrijving vereist is, maar slechts beperkt 'off road' gereden wordt. Het nieuwe tandenstel wordt geleverd in twee varianten met technische draagvermogens van 21 of 26 ton voor totale treingewichten tot 70 ton. Voor speciale toepassingen zijn zelfs GCW's tot 120 ton mogelijk. Naast het brandstofverbruik en het gewicht, zijn ook de onderhoudskosten lager, omdat de achterasolie slechts ťťn keer per drie jaar of 450.000 kilometer vervangen hoeft te worden.


— foto: Om de schadegevoeligheid te verlagen, krijgen de CF en XF-serie nieuwe spatschermen. Die bestaan uit drie delen, waarvan het bovenste deel verwijderd kan worden. De buitenste delen blijven qua hoogte onder de langsliggers van het chassis. Daardoor kunnen ze niet meer beschadigen door de trailer bij het knikken in een laadkuil. De schermen zijn bovendien zo ontworpen dat ze de achterlichtunits beschermen.

(21 maart 2012)

Update, 22 maart 2012: "Uiteraard werkt DAF aan de ontwikkeling van Euro 6 en daarvoor heeft DAF de technologie in huis," zegt DAF Trucks in een persverklaring. De Nederlands/Amerikaanse fabrikant kreeg in het verleden kritische opmerkingen dat men te weinig zou doen aan de ontwikkeling van euro 6 motoren.
"DAF levert al sinds de zomer van 2010 aan haar zustermerken Kenworth en Peterbilt, 12,9 liter PACCAR MX-motoren die voldoen aan de Noord-Amerikaanse EPA10-emissienorm, die nauw verwant is aan Euro 6. De PACCAR MX-motoren voor Noord-Amerika zijn uitgerust met SCR-technologie, uitlaatgasrecirculatie en een roetfilter. Op basis van de uitgebreide ervaring die daar is opgedaan, maakt DAF de beste keuze voor maximale betrouwbaarheid, een gunstig brandstofverbruik en uitstekende prestaties. Daarbij wordt eveneens gebruik gemaakt van technologieŽn die DAF in het kader van ATe heeft geÔntroduceerd, alsook van nieuwe ontwikkelingen," zo reageert men.
"Het is voor DAF nooit een doel op zich als eerste met nieuwe technologieŽn op de markt te komen. In plaats daarvan wordt de tijd genomen om Euro 6 op de best mogelijke wijze in te vullen. Bovendien ziet DAF geen reden om Euro 6 versneld in te voeren, aangezien er vanuit de markt nog maar beperkt vraag is naar Euro 6, waarvan de technologie aanzienlijk complexer en daarmee fors duurder is, zowel in aanschaf als in onderhoud. Daarom heeft DAF de beproefde Euro 5 EEV-technologie verder ontwikkeld en verfijnd, zoals blijkt uit de motoroptimalisaties binnen het ATe-programma."

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  FGS
  E-Liner


  Elektrisch vervoer op met op ... > Meer

  Scania gaat zijn eigen transporten
  overschakelen naar ethanol en plantaardige olie


  Scania gaat het transport van ... > Meer

  Spier
  SAL -1 City


  Spier City -oplegger met of - ... > Meer

  Krone
  Coolliner Duoplex Steel


  Krone Coolliner Duoplex 13,60 ... > Meer

  Floor
  TWD.344.U


  3-assige gestuurde Floor van ... > Meer

  Transics
  TX-GO


  Het hart van elke is het het ... > Meer

  Renault Trucks
  T 520 MaxiSpace


  Renault Trucks T-series Dit / ... > Meer

  Broshuis
  2CONNECT


  Deelbaar chassis speciaal de ... > Meer

  Broshuis
  Trailer configurator


  Webplatform van Broshuis over ... > Meer

  CitroŽn
  Jumpy M 70kW / 85 kW / 90kW / 110kW / 130kW


  De populaire CitroŽn Jumpy is ... > Meer

  Volvo
  FM 330 4x2 chassis WB560


  Twee-assig chassis van de FM. ... > Meer

  Scania
  R500 6x2/4 trekker


  Scania R500 trekker, met een ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon