of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Cryogene koelers van ThermoKing zijn stil en snel, maar gebruikers klagen over de hoge kosten.

Thermo King lanceerde vorig jaar het cryogene koelsysteem in Nederland. Het aantal gebruikers groeit langzaam, en er zijn weinig technische klachten bekend. In Nederland worden acht tankstations voor vloeibaar CO2 — de 'brandstof' van het systeem — gebouwd; daarvan zijn er vijf inmiddels operationeel. Wel zijn er kritische geluiden over het hoge verbruik en de daaraan verbonden kosten.


— foto: Aftanken van een cryogeen koelsysteem is lastiger dan van een diesel-aangedreven koelsysteem. En het verbruik is hoog.

Het is een hele nieuwe techniek: cryogeen koelen. Thermo King kwam er vorig jaar mee, en zegt patent te hebben op deze koeltechniek. Dat lijkt een overbemeten claim, maar hoe het ook zij, het Amerikaanse bedrijf heeft twee zeer compacte koelunits op de markt gebracht die in de praktijk goed blijken te werken.

En stil. Lonneke van Kerkfort van Thermo King Nederland: "Klanten van ons denken weleens dat-ie het niet meer doet. Maar hij werkt gewoon bijna geluidloos." De stilte is dan ook voor sommige verladers — zoals supermarktketen Spar — een argument om te kiezen voor cryogeen koelen.

Cryogene koelmachines werken met CO2 (kooldioxide) onder hoge druk, opgeslagen in een tank. De vloeistof wordt door de laadruimte geleid en komt in een zogenaamd evaporator-spiraal, waarin hij verdampt tot CO2 gas, waardoor het spiraal extreem afkoelt. Een ventilator blaast lucht langs de spiraal, en voilŗ, de koude lucht wordt de laadruimte geblazen. Het verdampte CO2 wordt via een leiding afgevoerd naar buiten en komt niet in de laadruimte.


— foto: Werking van cryogene koeling. Vanuit de tank gaat de CO2 naar de verdamper waar het expandeert en voor koeling zorgt.

Het CO2 dat hiervoor wordt gebruikt, komt uit de industrie, als afvalproduct van verbranding. Steeds meer fabrieken gaan ertoe over om het CO2 op te vangen, het kan bijvoorbeeld goed worden gebruikt in kassen (gaan de planten goed van groeien) en dus nu ook als medium voor koelsystemen. Thermo King noemt het een duurzaam systeem omdat het om recycling van broeikasgas gaat.

Maar op de claim van milieuvriendelijkheid van cryogeen koelen valt wel wat af te dingen. Alle energie waarmee de laadruimte wordt gekoeld is er namelijk ingestopt door het CO2 van gas naar vloeistof te persen — met behulp van industriŽle installaties die veel energie gebruiken. Hoe wordt die energie opgewekt? In de reclame-uitingen van Thermo King wordt dŗt nergens vermeld. In feite is het dus zo, dat de uitstoot die de koelmachine normaal bij de oplegger veroorzaakt, verschoven wordt naar de industrie. En de industrie verschuift een stukje CO2-uitstoot van de fabrieken naar het transportmaterieel. Daarnaast komt er nog een aantal omrijkilometers bij voor transporteurs die steeds hun CO2-tanks moeten vullen.

Thermo King heeft twee cryogene koelunits op de markt gebracht: de CryoTech CT-10 en de CryoTech CT-15. De eerste is voor koelbakken, de tweede voor trailers. De CT-15

heeft bovendien een extra dieselmotortje voor als de laadruimte ook nog verwarmd moet kunnen worden. Het zijn compacte systemen, veel kleiner dan een dieselkoelmotor. De CT-15 weegt bijvoorbeeld 145 kg, de bijbehorende verdamper (afhankelijk van het type) 38 of 54 kg. Wel hangt er een tank aan het chassis, die leeg 207 kg en volgetankt 696 kg weegt. Mocht de brandstof opraken, dan is er geen backup — ook een nadeel want de traditionele diesel is natuurlijk overal verkrijgbaar.

We zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van gebruikers. Marco Prins, mede-directeur van Vlug Transport uit Middenbeemster, heeft vier systemen lopen, zowel op bakken als op trailers, en meldt dat de betrouwbaarheid goed is. "Het systeem koelt ontzettend snel, zo snel dat je moet uitkijken dat hij niet doorschiet. Chauffeurs moeten erop letten dat ze de deuren niet te lang openen, want dan gaat deze cryogene koeler weer hard aan het werk. Het hoge verbruik vinden wij een aandachtspunt. We betalen nu 15 cent per kilo vloeibaar CO2, we hopen dat dat in de toekomst nog goedkoper wordt als er meer gebruikers komen." Het verbruik van CO2 hangt natuurlijk af van de omstandigheden, maar 150 tot 200 kg op een werkdag is niet ongewoon. Dat is zo'n 20 tot 30 euro per voertuig per dag.

Vlug heeft nog een viertal systemen in bestelling. Het bedrijf tankt in Amsterdam, maar binnenkort komt er een pompstation in Alkmaar bij.

Tielbeke Transport uit Lemelerveld heeft sinds een half jaar twee opleggers met een Thermo King CT-15. Directeur Ernst-Jan Dorpelo laat weten dat de lage geluidbelasting en milieu-argumenten ten grondslag liggen aan de keus. De trailers hebben standplaats

Zwolle, ze tanken in Apeldoorn en Zwolle.

Hij is tevreden over de koelprestaties, maar heeft net als zijn collega-vervoerder moeite met de hoge kosten. "De aanschaf is al duurder en de verbruikskosten zijn hoog, dus al met al loopt de rekening toch wel hoog op. Maar buiten kijf staat dat het systeem snel en stil is."

Thermo King Nederland laat weten dat cryogene koelsystemen inderdaad duurder zijn in aanschaf, maar dat de onderhoudskosten lager zijn, vanwege de eenvoud van het systeem en het geringe aantal bewegende onderdelen.

Carrier Transicold, de concurrent van Thermo King, bouwt geen cryogene koelsystemen. "Wat Carrier in eerste instantie verkoopt, is garantie van de koelketen. Een koelmachine moet het overal en altijd doen, voor alle toepassingen binnen een aanvaardbaar 'costs of ownership'. Met een cryogene koelsysteem als omschreven kunnen wij dat niet garanderen," aldus account manager Jan van de Pas. Met gebruik van diverse technieken is Carrier bezig aan het terugbrengen van de CO2-footprint van zijn machines. Nieuwe koelmiddelen, alternatieve aandrijvingen, gesloten compressorsystemen, dat zijn enkele van de ontwikkelingen. Zo levert Carrier tegenwoordig electrisch aangedreven koelers, direct vanaf de voertuigmotor aangedreven koelers en koelsystemen die werken met eutectische platen: grote gekoelde platen in de laadruimte die hun koude geleidelijk afstaan tijdens de rit.
(7 december 2011)

Reacties.

Het is niet zo dat transporteurs moeten omrijden om te kunnen tanken. Alle huidige tankstations zijn in overleg met de klanten daar gepositioneerd waarvoor het voor hen het meest gunstig is. Wij zijn vorig jaar gestart met het openen van tankstations en hebben de locaties niet Ďzo maarí bepaald. Om cryogene koeling een succes te laten worden, spelen de tankstations juist een cruciale rol. Dat onze klanten moeten omrijden, klopt niet, omdat onze tankstations ook nog eens op bepaalde routes van klanten liggen. Alles in overleg.
Lonneke van Kerkfort, Thermo King Transportkoeling bv


 • Peter Appel Transport: "Koelen met CO2 vergt een heel andere benadering."

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Nooteboom
  MCOS-48-03V


  Een nieuwe variant in het van ... > Meer

  Coca-Cola Belgium-Luxemburg
  voorziet zijn voertuigen van camerasysteem en objectdetectie


  Coca-Cola Belgium-Luxemburg Ė ... > Meer

  Cargotec - Volvo
  FM330 6x4 X-High


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer

  WAP / Orlandi
  Onderbouwkoppeling met vangmuil


  Complete modulair opgebouwde ... > Meer

  Alcoa Wheels
  Dura-Bright / Dura-Flange oppervlakte-behandeling


  Arconic introduceert Alcoa / ... > Meer

  D-TEC
  KTG-01 Flexliner Gestuurde kieptrailer wint RAI Innovation Award


  De Flexliner is de eerste van ... > Meer

  DAF
  FTT CF480 6x4 trekker met dagcabine


  DAF CF trekker met twee en in ... > Meer

  Renault
  D-serie ZE elektrisch aangedreven chassis


  Renault Trucks D Z.E. voor en ... > Meer

  Van Eck
  groot-volume schuifzeiloplegger - verbreedbaar


  MEGA huif oplegger met voor ... > Meer

  Renault Trucks president Blin
  ziet geen toekomst in LNG


  De toekomst is aan de truck, ... > Meer

  DAF
  CF 480 FAW Construction 8x4


  DAF introduceert een nieuw de ... > Meer

  Volvo Trucks
  vernieuwt de FM


  Volvo Trucks heeft de nieuwe ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon