of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Eerste bekeuringen uitgedeeld aan bestelautobezitters zonder tachograaf.


— foto: Valt nu onder de tachograafplicht: Fiat Ducato met trekhaak. Dankzij de regelzucht in Brussel. IVW bekeurt echter alleen als het voertuig ook een aanhanger trekt.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat en de KLPD gaan bestelauto's die rijden met een aanhanger, bekeuren als ze niet beschikken over een tachograaf. Dit heeft het IVW, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, vandaag bekend gemaakt. Alleen de lichtste bestelauto's (met een maximaal treingewicht (=max. toelaatbaar gewicht van voertuig + aanhanger) onder 3500 kg) zijn nog gevrijwaard van de tachograafverplichting bij het trekken van een aanhangerr, evenals eigen vervoerders die aantoonbaar minder dan 12 uur rijden.

Bestelauto's die rijden zonder aanhanger maar wel een trekhaak hebben, worden niet bekeurd, aldus de IVW. Formeel is het maximale treingewicht vaak wel boven de 3,5 ton, maar de overheid treedt hier dus coulant op. Dat is goed nieuws.

Criterium voor het moeten hebben van een tachograaf is dat de voertuigcombinatie een maximaal treingewicht heeft van meer dan 3,5 ton. Dit is het geval voor de meeste bestelwagens — niet alleen de grote modellen zoals de Jumper, Crafter, Sprinter en Iveco Daily maar ook de minder grote zoals Ford Transit, Jumpy, Transporter, Vito en zelfs de Caddy. Echt

kleine modellen zoals de CitroŽn Berlingo, de Fiat Fiorino en de lichtste modellen van de Fiat Doblo, ontspringen de dans: daarmee kun je wel een aanhanger trekken zonder bekeurd te worden.

Er geldt nÚg een uitzondering, en dat is als de bestelauto-met-aanhanger alleen wordt gebruikt voor eigen vervoer, en dan niet meer dan 12 uur per week. Maar dan moet de eigenaar wel kunnen aantonen dat hij die limiet niet overschrijdt. Hij kan hiervoor gebruik maken van een rittenstaat of een electronisch hulpmiddel zoals de Accredis.


— foto: Pick-up met grijs kenteken zonder of met trekhaak: geen probleem in Nederland. Trek je een aanhanger: oppassen voor de tachoplicht.

Een en ander is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving op het gebied van tachografen, die in Nederland in 2009 is ingevoerd. Doordat de Europese Regels voor meerdere uitleg vatbaar zijn, was tot nu toe onduidelijk wanneer er wel en niet door de Inspectie zou worden opgetreden. Pas nu wordt dat duidelijk, na de mededelingen hierover door de Inspectie.

Meer achtergrondinformatie in ons artikel Tachograafplicht op komst voor bestelwagens.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt letterlijk: "Elke lichte bedrijfsauto in de klasse N1 (bestelauto) of M1 (een van een personenauto afgeleide bedrijfsauto) die met een aanhanger een gezamenlijke toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 3500 kg heeft, is verplicht een tachograaf te gebruiken." Deze tekst

Vraag offerte aan voor een VDO digitale tachograaf.

Heeft u een digitale tachograaf nodig voor uw bestelauto?

Vraag hier vrijblijvend offerte aan.
kun je op twee manieren uitleggen, want bijvoorbeeld een Mercedes-Benz Vito heeft een maximaal toelaatbare massa van 2770 kg, maar een maximaal treingewicht van 4770 kg. Zonder trekhaak zal een Vito echter nooit een treingewicht van meer dan 3500 kg kunnen hebben.

Sinds kort worden door de autoiteiten processen-verbaal uitgeschreven. De IVW zegt zelf pas ťťn proces-verbaal te hebben opgemaakt, maar wij ontvingen meldingen van lezers dat ze door de KLPD zijn bekeurd. Nog niet veel, maar toch.

De boete voor het ontbreken van een tachograaf bedraagt in principe 2200 euro. De rechter kan daar bij veroordeling nog van afwijken.

Het is goed nieuws voor bestelwagenbezitters dat IVW coulant gaat optreden. Het had vervelender kunnen zijn — in Luxemburg en Duitsland bijvoorbeeld worden de Europese regels veel strikter uitgelegd en krijg je ook zonder aanhanger een bekeuring als het maximale treingewicht de 3,5 ton overschrijdt. Daar moeten dus alle bestelwagens van het formaat Caddy of groter een tachograaf hebben, trekhaak of niet. Hoe het in andere Europese landen is geregeld is niet duidelijk, maar het lijdt geen twijfel dat 'slimme' politie-agenten in veel Europese landen maar al te graag hun bonnenboekje gaan trekken.

Veel bestelauto's in de klasse boven 3,5 ton totaal treingewicht zijn uitgerust met een trekhaak 'voor het geval dat....' en gebruiken die

Ontloop de tachograafplicht met een registratiesysteem.

Als u eigen vervoerder bent, kunt u de tachoplicht voor bestelwagens ontlopen als u kunt aantonen dat u minder dan 12 uur per week rijdt. Een kilometeregistratiesysteem van Accredis helpt u om vrijwel zonder inspanning sluitende overzichten te maken.

Vraag hier vrijblijvend offerte aan.
niet regelmatig. Deze groep gebruikers ziet zich genoodzaakt om de auto te voorzien van een digitale tacho, als er daadwerkelijk een aanhanger getrokken wordt.

Er is nog een groep bestelautobezitters die nu over moet op de tachograaf. Dat zijn de berijders van grijsgekentekende terreinauto's, zoals de Isuzu D-Max, de Iveco Massif, diverse Jeeps, Mercedes G-serie en pseudo-terreinwagens zoals de Kia Sportage, Sorrento, en de Mitsubishi Outlander Van. Deze auto's worden vaak al bij aflevering voorzien van een trekhaak. Ook deze bezitters moeten oppassen zodra ze een aanhanger koppelen: tachograaf installeren, of een tracking systeem om aan te tonen dat je niet meer rijdt dan 12 uur per week.
(16 februari 2011)

Reacties:
NB: Uw vragen proberen wij zo goed mogelijk te beantwoorden maar wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de juistheid.

Geldt die bepaling ook voor bestelauto's met een geel kenteken? Ik heb een Vito 1660 kg incl lading 2600 kg, aanhanger max 1600 kg, leeg 240 kg, ik koppel mijn aanhangwagen aan laad 1000 kg op de aanhanger in de bestelbus niets dus heb ik een totaal gewicht van vito 1660 + aanhanger 240 + lading 1000 kg = 2900 kg totaal zijn wij dan ook tachograafplichtig we komen dan toch lang niet boven de 3500 kg of is dit een verkeerde interpretatie zoals in het verleden met de trekhaak belasting toen was het zo dat de auto met een trekhaak een gewicht moest kunnen trekken van het maximaal gewicht van de aanhanger dit bleek later ook een vergissing te zijn want als het gewicht van aanhanger en lading niet boven het te trekken gewicht van de auto uit komt is er niets aan de hand. Hiervoor zijn de eerste paar jaar veel verbalen ten onrechte voor uitgeschreven om dat het ook verkeerd was ge interpreteert. Welke instantie geeft hier exacte duidelijkheid over?
J. Jacobs, Someren.

Bij een bestelauto met een daaraan gekoppelde aanhangwagen gaat het om het maximale treingewicht, bij u is dat 2600 + 1600 = 4200 kg, dus boven de 3,5 ton. Dus zou u tachograafplichtig zijn. Het is niet duidelijk of u onder de tachoplicht uitkomt omdat uw Vito een geel kenteken heeft, dit kunt u informeren bij de IVW [redactie]


Betreft deze verplichting uitsluitend voor nieuwe autoís of ook voor oude autoís? Bijvoorbeeld moet ik in een bestelauto met aanhanger van 8 jaar en een laadvermogen van 5000 kg hem alsnog laten inbouwen?
Herman Bloemsaat, Bloemsaat Transport, Rijswijk ZH

De verplichting geldt ook voor oudere voertuigen. Wel is het zo dat voertuigen die voor 1 mei 2006 in het verkeer zijn gekomen, in plaats van een digitale tachograaf een analoge tachograaf mogen gebruiken. [redactie]


Is dit alleen voor bedrijfswagens? of geldt dit straks ook voor (geel) kenteken particulieren. Of particulier die met een grijskenteken bestelwagen rijdt die prive staat geregistreerd. Een beetje personenwagen b.v. VW-Passat max. toelaatbaar gewicht 2700 kg + ahw 1800 kg = 4500 kg.
Gerwin Overmaat, Wemacon bv, Nijverdal

De verplichting geldt niet voor personenwagens, ook als ze inclusief aanhanger boven de 3,5 ton uitkomen. [redactie]


Compliment voor u duidelijke uiteenzetting mbt de aanwezigheid van een tachograaf in een bestelbus in uw digitale nieuwsbrief 2011-07. Toch heb ik nog een tweetal vragen. En ik denk dat zeer veel mensen met mij deze vraag hebben. Er zijn veel kleine transportondernemers die voor het werk de maximale uren per week op de vrachtwagen (met tacho) rijden. Daarnaast hebben ze een busje met trekhaak (> 3.500 kg) wat op naam van de zaak staat, en wat ook privť gebruikt word. Ik heb zelf een soortgelijke situatie. Ik heb een Mercedes Vito 111 cdi dubbele cabine met trekhaak. Bouwjaar 4 april 2006. Deze staat op naam van mijn bedrijf (transportbedrijf, eigen rijder).
Mijn eerste vraag: Ik heb voor de Vito aangegeven dat ik hem ook privť gebruik en derhalve betaal ik netjes mijn bijtelling. Ik val privť niet onder enig rijtijdenbesluit. Gelden de regels van een tachograaf ook als ik privť onderweg ben met een aanhangwagen (in Nederland en Duitsland)?
Mijn tweede vraag: Kan ik alsnog een analoge tachograaf inbouwen, of moet er een nieuwe digitale tachograaf in? Zo ja, heeft dat als gevolg dat ik voor vrouw en kinderen misschien ook een chauffeurspas aan moet vragen om privť te kunnen rijden?
L. Schrijver, Middelburg

Als u privť rijdt met uw Vito, valt u onder de uitzonderingsregel voor eigen vervoer, onder voorwaarde dat dit niet meer is dan 12 uur per week. Als u, mŤt aanhanger, meer zou rijden dan 12 uur per week, zou u over een tachograaf moeten beschikken. Omdat uw auto voor 1 mei 2006 op de weg kwam, kan dat een analoge tachograaf zijn. Omdat u transportondernemer bent, zullen de autoriteiten bij controle waarschijnlijk wel kritisch kijken of u bij het gebruik van de aanhanger geen beroepsvervoer verricht, want dan geldt sowieso de tachoplicht voor uw Vito, ook al rijdt u maar een minuut. Mocht u de tachograaf in uw bestelwagen inbouwen, houd dan uw rijtijden in de gaten, omdat u ook op de vrachtauto al veel uren maakt. [redactie]


Ik wordt gisteren aangehouden door de KLPD. Rij in een eerste type Mitsibusi Pajero die een kogeldruk mag hebben van 100 kg en 2800 kg mag trekken daar achter heb een Anssens aanhanger voor het vervoer van auto's. De aanhanger weegt 536 kg leeg. Nu doe ik er een auto op van 875 kg peugoet 106. Dus de auto met aanhanger weegt 1411 kg totaal. Wat moet ik, b- of be-rijbewijs en wel of geen tachograaf?
Maurice Rozenberg, MSG Cars, Middelharnis

U heeft een BE-rijbewijs nodig voor het rijden met uw aanhangwagen. U geeft geen informatie over het maximale treingewicht van uw Pajero met aanhangwagen maar wij schatten dat die ruimschoots boven de 3,5 ton uitkomt. Omdat u echter eigen vervoer verricht, kunt u onder de tachoplicht uit, mits u niet meer dan 12 uur per week met uw handelswaar onderweg bent. Mogelijk heeft u nog een ontsnappingsmogelijkheid, namelijk als uw Pajero een geel kenteken heeft, maar daarover hebben we nog geen duidelijkheid. Advies: bel de IVW en vraag naar een inspecteur. [redactie]


Letterlijk luidt de tekst van de Verordening: Vo561/2006 art 2a: Deze verordening is van toepassing op wegvervoer: a) van goederen waarbij de toegestane maximummassa van de voertuigen, dat van de aanhangwagens of opleggers inbegrepen, meer dan 3,5 ton bedraagt en Vo3821/85 artikel 3 lid1en2: 1. Het controleapparaat moet geÔnstalleerd zijn en gebruikt worden in voertuigen die in een lidstaat zijn ingeschreven en die bestemd zijn voor het wegvervoer van personen of van goederen, met uitzondering van de in artikel 3 van Verordening (EG) nr. 561/2006 bedoelde voertuigen. Voertuigen bedoeld in artikel 16, lid 1 van Verordening (EG) nr. 561/2006 en voertuigen die vrijgesteld waren van de toepassing van Verordening (EEG) nr. 3820/85, maar niet langer vrijgesteld zijn krachtens Verordening (EG) nr. 561/2006, dienen uiterlijk op 31 december 2007 aan dit voorschrift te voldoen. 2. De lidstaten mogen de in artikel 13, leden 1 en 3, van Verordening (EG) nr. 561/2006 bedoelde voertuigen vrijstellen van toepassing van deze verordening.
Chantal Bijkerk, woordvoerder Inspectie Verkeer en Waterstaat, Den Haag. • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  MAN
  TGM 12.250 4x2 bakwagen voor distributie


  Eenvoudige bakwagen voor van ... > Meer

  Volvo Trucks en de grote sprong voorwaarts:
  alleen maar fossielvrije trucks bouwen vanaf 2040


  "Ons doel is om de aarde in ... > Meer

  Mobiele
  werkplaats inrichting


  Wij krijgen steeds meer te de ... > Meer

  Nooteboom
  PXE diepladercombinatie 3 + 6 assen


  PXE diepladercombinatie van ... > Meer

  Renault
  Trafic L1H1 2,7t 1.6 dCi 66kW / 84kW / 88 kW / 103 kW


  In 2014 vernieuwde Renault is ... > Meer

  Krone - Iveco
  Daily KEP-Shuttle WB375


  Pakketbestelvoertuig met waar ... > Meer

  Renault Trucks
  C 320 P 4x2


  4x2 uitvoering van de Renault ... > Meer

  Scania
  L280 / L320 / L360 4x2


  Chassis met Voor distributie- ... > Meer

  KŲgel
  NOVUM LightPlus lichte schuifzeiloplegger


  Zeer lichte standaard vanaf ... > Meer

  Aanbrengen
  van sideskirts bij uw bestaande vrachtwagen


  Wij kunnen uw reeds in kijk U ... > Meer

  Moffett
  E4 20.3 NX / E4 25.3 NX — elektrisch aangedreven ruw-terrein meeneemheftrucks


  HIAB komt met een nieuw model ... > Meer

  HIAB gaat capaciteit voor opbouw
  in Zuid-Nederland vergroten


  HIAB Benelux bv neemt drie ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon