of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
HaCas Transport koopt truck met LPG-installatie: "De tank had wel wat groter gemogen.".

Mathť Holleman, eigenaar van Frankrijk-specialist HaCas Transport,

gaat zijn wagenpark ombouwen naar dual fuel: hij gaat trekkers in gebruik nemen die op een combinatie van diesel en LPG rijden. Hij denkt daarmee 10% op de brandstofkosten te kunnen besparen.

Holleman is niet de eerste ondernemer die dat doet, maar wel een van de weinigen dit via de vrachtwagendealer (in dit geval DAF-dealer TTA Truckland) laat verzorgen. De meeste dealers wagen zich niet aan dit soort ombouwwerk, omdat de importeurs dan niet meer garant willen staan voor de motor. Holleman: "Voor TTA is dit ook een experiment. Wij hebben een reparatie/onderhoudscontract voor deze eerste auto, en lopen dus geen risico."


— foto: DAF XF105.460 uitgerust met LPG-diesel menginstallatie. Rechts HaCas-eigenaar Holleman.

Holleman koos voor een 4x2 DAF XF105.460 trekker.

Holleman heeft een wagenpark van twintig voertuigen van de merken Volvo en DAF. De eerste trekker op LPG/diesel is een DAF 105.460 4x2 trekker. Of hij nog meer auto's met LPG-bijmenginstallatie aanschaft hangt af van zijn ervaringen met deze DAF.

De truck heeft inmiddels vijf weken gedraaid en het LPG-systeem, van het merk TruckTech, functioneert probleemloos. "Ik heb van andere ondernemers gehoord dat dit soort systemen kinderziektes hebben, maar wij hebben dat nog niet gehad." Niet tevreden is hij over de actieradius: afhankelijk van de rijstijl tussen de 1400 en 1800 kilometer. Rustig rijden betekent dat er meer LPG wordt bijgemengd zodat de tank eerder leeg is. "Er kan 250 liter in de tank, waarvan 190 liter effectief bruikbaar is. We hadden liever een grotere tank gehad, maar die was niet leverbaar." Overigens, als de LPG-tank leeg is, blijft de auto gewoon verder rijden op dieselolie.

Een ander probleem waar HaCas Transport tegenaan loopt is dat tanken nogal lastig is. "Je moet twee keer tanken, dus twee keer aansluiten in de rij. En soms is het LPG-vulpunt niet bereikbaar voor vrachtwagens. Daar moet je dus rekening mee houden. Wel is de verkrijgbaarheid van LPG vrij goed. Zeker als je het vergelijkt met aardgas."

Mathť Holleman denkt de extra investering in achttien maanden te hebben terugverdiend, vanaf dat moment spaart hij echt geld met deze LPG-installatie. Concrete resultaten van de minder hoge rekeningen kan hij nog niet noemen, daarvoor is het te vroeg. Bestaande trucks gaat hij niet ombouwen, alleen bij nieuw aan te schaffen trucks komt de installatie in overweging.

Jan Boudesteijn van Truckland laat desgevraagd weten dat het bedrijf inmiddels een dozijn klanten heeft met een LPG-bijmenginstallatie, met in totaal zo'n dertig voertuigen. Kunnen transportondernemers nu bij iedere vestiging terecht? "Nee, in deze pilotfase hebben wij vier vestigingen gecertificeerd: Wognum, Amsterdam Westpoort, Tilburg en Rotterdam. Hier zijn opgeleide mensen beschikbaar die zo'n systeem kunnen inbouwen."

Truckland neemt voorlopig het risico voor zijn rekening voor wat betreft de garantiegevallen. Voor DAF Nederland vervalt de garantie als de motor van zo'n installatie wordt voorzien. "Wij schatten de risico's trouwens niet zo hoog in. De motor wordt niet zwaarder belast, en hij wordt ook niet heter dan wanneer alleen diesel wordt gebruikt. Bij meer dan 60% belasting schakelt het bijmengsysteem automatisch uit. Maar we willen de komende tijd nog beter inzicht krijgen in het risicoprofiel van dit soort voertuigen. Dan kunnen we dit ook onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij."

Truckland heeft voor het monteren van de LPG-bijmenging RDW-typegoedkeuring aangevraagd. Op deze manier worden omgebouwde trucks sneller geregistreerd waarbij de brandstof LPG ook aan het kenteken wordt toegevoegd. Het is trouwens nog onduidelijk of dit verplicht is voor een bijmeng-installatie. Bij de truck van HaCas staat gewoon nog diesel op het kenteken. Boudesteijn: "We zijn dit nog aan het uitzoeken. Grote kans dat er in later stadium LPG/diesel op het kenteken staat."
(6 januari 2011, update 7 januari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Amsterdam
  voert zero-emission zones in per 2025


  Voor een groot deel van de op ... > Meer

  Volvo - Geesink
  FE 6x2 Electric / GPM4 Combi Split Achterlader


  Elektrisch aangedreven met kW ... > Meer

  Coxx
  R 4.2-35


  Lagevloerchassis op basis van ... > Meer

  Volvo
  FE 4x2V Hybrid 225kW koelwagen


  Twee-assig Volvo FE met een ... > Meer

  BAWER
  RVS gereedschapkisten


  Wij leveren een ruim aan RVS ... > Meer

  Jost
  WingLock


  Voor het transport van een 45 ... > Meer

  T Rent
  T'railer


  T'railer is de oplossing van ... > Meer

  D-Tec
  Combitrailer S-Line CT-521-S


  Nieuw type Combitrailer op de ... > Meer

  Volvo
  FMX 460 10x4/6 kipper


  In de fabriek gebouwde Volvo ... > Meer

  Van Eck
  LZV


  Deze LZV voor het vervoer van ... > Meer

  Volvo - Hyva
  FMX 500 8x8 - kipper


  Vier-assige kipper waarbij is ... > Meer

  DAF
  LF 230 / 260 / 290 / 320 FA Construction


  Fraaie en stoere uitvoering / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon